Search
Close this search box.
Irene Mas Fàbrega

El Govern creu que el nombre d’ERTOs variarà poc a partir d’ara

Es preveu que amb la reobertura de l’activitat econòmica el nombre de sol·licituds disminueixi

Fins ara més de 10.000 persones s’han vist obligades a acollir-se a les mesures del Govern basades en suspensions temporals del contracte de treball o bé en reduccions de la jornada laboral degut a la crisi sanitària i econòmica que la pandèmia de la Covid-19 està deixant al país. En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, va considerar, ahir en roda de premsa, que a partir d’ara la xifra d’afectats pot variar lleugerament però que des del Govern es preveu que ja vagi a la baixa: «A mesura que a nivell administratiu anem obrint activitats econòmiques i a mesura que hi hagi un retorn a la normalitat, la previsió és que les persones associades als programes en qüestió vagin disminuint. Preveiem la devallada fins al mes de desembre, que és quan acaba el programa».

En aquest sentit, Jover va explicar que durant el mes de maig hi ha hagut un impacte important en la situació econòmica del país degut a «l’element de permís o no d’obertura de l’activitat i al context interacional» que afecta a alguns sectors econòmics «importants». Així, va actualitzar les dades de sol·licituds d’empreses i autònoms per acollir-se a les mesures i va constatar que s’ha rebut un total de 1.387 sol·licituds que tenen influència sobre 7.834 assalariats a qui s’ha sotmès a una suspensió temporal del contracte de treball, i 2.265 a qui s’ha modificat la durada de la jornada laboral.

En aquest aspecte, el ministre Portaveu va considerar «interessant» recordar que «aquest tipus de programa que s’ha desenvolupat és per fer que les empreses puguin mantenir dins de les seves plantilles els treballadors i que suposin un cost inferior per l’empresa i, en aquest sentit, que sigui el Govern qui cobreixi una part significativa del salari d’aquests treballadors».

Per altra banda, va afegir que el sistema a partir del qual es calcula la quantitat de la prestació no és lineal: «Es protegeixen especialment les franges salarials més baixes fins a l’extrem. El salari mínim queda al 100% respectat i, progressivament, disminueix a mesura que els salaris són més elevats». Finalment va afegir que per tal que la reducció del salari no suposi una pèrdua significativa del poder adquisitiu «sobretot per aquelles famílies que poden estar en franges salarials més febles», la norma s’acompanya de mesures com la reducció del lloguer o les carències pel que es refereix a les hipotèques.

Impacte econòmic global

També durant la roda de premsa, el ministre Portaveu va informar que el Govern, fins al moment, ha destinat 7,2 milions d’euros a fer front als efectes que la pandèmia ha deixat al país. En aquest sentit, va recordar que aquests diners «s’articulen a través de la CASS» i que són ajuts a fons perdut per part de l’administració.

Suport a empreses i a autònoms

Des del Govern s’ha articulat un seguit d’ajudes destinades a fer front a la situació de crisi al teixit econòmic. En aquest sentit, Jover va apuntar que pel que es refereix exclusivament als autònoms, l’administració ha rebut un total de 1.577 sol·licituds per acollir-se a la prestació per a persones que tenen la seva activitat aturada o que han patit una disminució significativa del seu volum de facturació; 1.010 sol·licituds per a autònoms que volen reduir la cotització a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), mesura que permet abaixar el nivell de cotització fins al corresponent al salari mínim; i, finalment, 900 sol·licituds per a la suspensió completa de la cotització a la CASS pel fet que han hagut d’aturar del tot l’activitat laboral. Pel que es refereix a la oferta del Govern d’ajudar a empreses i a autònoms a pagar la part patronal de la CASS als assalariats si l’activitat estava aturada, Jover va explicar que s’ha rebut un total de 4.000 sol·licituds i que actualment n’hi ha 686 d’actives. 

Finalment, el ministre va recordar que el segon programa de crèdits tous ja està actiu i que de moment hi ha tres empreses interessades a acollir-s’hi, fet que suposa un volum econòmic d’aproximadament 22.000 €.

Vols per a temporers

El dimecres 288 argentins que no podien sortir d’Andorra des de l’inici de la pandèmia van poder tornar al seu país. Jover va apuntar que es preveu que el 22 d’abril 288 persones més agafin un vol per tornar, també, a casa; i que el 25 del mateix mes surti un altre vol des de Madrid amb 160 temporers més.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu