Search
Close this search box.

El Govern aprova noves mesures per fer front als efectes de la Covid

El PS s’absté a la votació de la llei al·legant que «ofega encara més els autònoms, petits empresaris i famílies»

El Govern va aprovar ahir amb el suport de tots els representants del Consell General excepte el del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), la nova llei de mesures urgents relacionada amb el context de pandèmia de la Covid-19 i la incidència que la mateixa està deixant sobre l’economia del país. En concret, tal com va explicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant un dels parlaments de la sessió, el text legislatiu entrarà en vigor el pròxim 1 de gener i conté mesures com l’allargament fins al juny de l’any vinent de les prestacions a assalariats en forma de Suspensions Temporals del Contracte de Treball (STCT) o de Reduccions de la Jornada Laboral (RJL); la pròrroga de les prestacions a professionals de l’àmbit sanitari o a persones que tenen fills menors i que es veuen obligades a fer-se’n càrrec si han d’estar-se a casa o la sol·licitud de reducció del preu dels contractes d’arrendament de les empreses del país. En aquest sentit, Gallardo va apuntar que «hem aconseguit que tot allò que es preveia tingui continuïtat i hem tingut en compte noves casuístiques que han anat sorgint com, per exemple, l’afectació sobre el nostre teixit econòmic de les decisions que prenen els països veïns». Així, va constatar que la limitació temporal en relació amb l’alta dels treballadors a la CASS per fer les sol·licituds d’STCT o RJL s’elimina «i el Govern avaluarà quins sectors es poden acollir a la modalitat tenint en compte l’afectació concreta». També va explicar que l’elaboració d’aquest tercer text legislatiu no té el mateix caràcter que ha tingut la resta de paquets de mesures, ja que s’ha treballat de manera conjunta amb tots els grups parlamentaris que formen part de la cambra durant un període d’un mes.

Pel seu cantó, els socialdemòcrates es van abstenir a la votació de la llei justificant que el document legislatiu «ofega encara més els autònoms, petits empresaris i famílies». En concret, la consellera general del PS Judith Salazar va explicar que consideren que «les carències bancàries seguiran sense afectar a les persones jurídiques, s’imposen incompatibilitats als autònoms i es va endarrera amb les reduccions de lloguers referents tant als habitatges com als negocis i que aquestes no són exempcions retroactives. Malgrat que hem treballat de valent en la llei i hi ha hagut aspectes que hem proposat nosaltres i que s’han inclòs, des del PS hem fet una anàlisi global de la llei i entenem que no és la que representa millor els ideals del partit». En aquesta línia, Salazar va considerar que la densitat de la llei i la forma de treballar-la «no ofereixen garanties suficients a la ciutadania». Les aportacions que va fer el PS durant el temps de treball en comissió per a l’elaboració del paquet de mesures, segons aquests, va consistir en l’efectuació de «correccions tècniques, l’ampliació del supòsit de carències bancàries, garantir els subministraments per llei i impulsar les reduccions en els lloguers de locals de negoci». Igualment, van considerar que la llei «deixa Andorra sense diversificació econòmica i abandona els seus sectors tradicionals». Salazar també va lamentar una «manca de planificació del Govern» en relació amb el temps dedicat al treball del text legislatiu i va apuntar que no s’ha negociat amb els sectors econòmics del país com, per exemple, amb la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) o amb els sindicats: «Hauria estat bo que aquesta llei, tenint en compte la dificultat, s’hagués treballat amb diàleg amb els sectors econòmics i socials, i això es fa seient a una taula. Si hi ha mecanismes de concertació social, s’haurien d’utilitzar».

Pel que es refereix a la resta de grups parlamentaris, tots es van mostrar a favor del nou text legislatiu de mesures de contenció de la Covid-19 i dels efectes que comporta l’expansió del virus a l’economia del país. En concret, Carles Naudi, conseller general de Ciutadans Compromesos, va apuntar que «aquesta és una llei que allarga les mesures que ja es van aprovar la primavera passada. Ve una època molt dura i hem volgut fer una legislació que reculli el màxim d’equilibri possible per tota la societat andorrana». En la mateixa línia, Eva López, consellera general de Liberals, va apuntar que «l’elaboració de la llei ha estat un treball de moltes hores i de molta comunicació entre totes les forces polítiques i el Govern». Pel que fa a Demòcrates, la consellera Maria Martisella, va fer referència a l’abstenció del PS lamentant que no s’hagi arribat a un punt d’acord: «El sentit del vot és totalment legítim, però és un text que hem treballat de manera conjunta i que és raonable, just i equitatiu. Pensava que el PS hi votaria a favor». 

Recórrer al copríncep

Finalment, des de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, el conseller general Joan Carles Camp va apuntar que  en aquests moments «el país es mereix que es tingui cura, sobretot, de la sanitat, de les relacions exteriors i de l’economia. Considerem que no ens hem sabut anticipar i que necessitem una bossa de diners, com tots els Estats d’Europa, per poder superar la pandèmia. Farem costat a les institucions per superar la situació». Camp va afegir, a més a més, que consideren necessari que el cap de Govern vagi a París i s’adreci al copríncep francès, Emmanuel Macron, per presentar-li la situació que travessa el país i li demani «solidaritat», tenint en compte la necessitat derivada del moment actual.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat
Exdirector de l’Institut d’Estudis Andorrans i historiador
Presidenta de la Societat Andorrana de Ciències
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu