- Les entitats associatives podran presentar reclamacions directament a les Nacions Unides
LAIA F.MAROT
ANDORRA LA VELLA
- Els representants del col·lectiu de persones discapacitades, ahir al Consell Foto: ANA/ M.T
Ahir va ser un dia històric per als ciutadans andorrans, i concretament pel col·lectiu de persones amb discapacitat del país. La sessió del Consell General va comptar amb l’assistència de tots els representants de les associacions del país que treballen per la defensa dels interessos de les persones amb diversitats funcional per tal d’aplaudir quan, finalment, es va ratificar el Conveni relatiu als drets de les persones discapacitades i del Protocol opcional al Conveni relatiu als drets de les persones discapacitades fets a Nova York el 13 de desembre del 2006, i signats pel Govern d’Andorra l’abril del 2007.
La ministra de Benestar i Salut, Cristina Rodríguez, que va agrair als representants del col·lectiu la seva presència, va explicar que el Conveni servirà com a «instrument jurídic per garantir i promoure la protecció dels drets humans de les persones amb alguna discapacitat». Rodríguez va destacar que aquest text fomenta el dret a l’autonomia i la inclusió social d’aquestes persones, però «no és només una declaració de bones intencions», sinó que «també estableix mecanismes perquè els Estats que duguin a terme accions».
EL CONVENI/Referent a aquests mecanismes, precisament el fet que després de sis anys a Andorra encara no s’hagués ratificat aquest conveni va portar a la Federació Andorrana d’Associacions de persones amb Discapacitat (FAAD) a anunciar a principis d’any que trencava les relacions amb el Govern. L’assessor del Departament de Benestar, Ramon Nicolau, ja va explicar llavors que un dels motius pels quals les associacions insistirien en aquesta ratificació és que el Conveni preveu, entre d’altres qüestions, que les entitats associatives de persones amb discapacitat puguin presentar reclamacions directament a les Nacions Unides sobre els incompliments per part dels països que l’hagin ratificat.
El president de la FAAD, Lluís Samper, també va remarcar ahir un altre aspecte del Conveni, i és que aquest que permetrà incorporar el model de vida independent. Samper es va mostrar molt satisfet de la ratificació, i va explicar que el fet que permetrà incorporar el concepte de vida independent és clau per tal que les persones que no es poden valdre per elles mateixes no hagin de ser forçosament institucionalitzades, sinó que puguin disposar d’una persona que en tingui cura, finançada per l’Estat. En aquest sentit, Samper va recordar que hi ha un any de termini per adaptar la llei i quatre anys per aplicar aquesta nova possibilitat.
Des del grup mixt, la consellera general Sílvia Bonet, va destacar que el Conveni ha de garantir una participació inclusiva d’aquest col·lectiu en la vida política i pública i evitar la discriminació en el món laboral,i va opinar que és una «millora qualitativa» per una educació inclusiva i perquè els mateixos afectats poden denunciar l’incompliment del conveni. Per la seva part, la consellera general socialdemòcrata, Mariona Gonzàlez, va afirmar que és un conveni «vital» i va mostrar la seva satisfacció perquè s’hagi ratificat aquest text com havia demanat el seu grup parlamentari.
Per a més informació consulti l’edició en paper.