Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Descarrega afirma que el canvi a quinquennis no és negociable

Els sindicats consideren que la reforma és una «nova retallada» i amenacen amb demanar eleccions anticipades

La reforma de la funció pública està generant conflicte entre els sindicats i el Govern. La notícia del canvi de triennis a quinquennis i el fet que els treballadors no podran escollir com compensar les hores extres són els principals punts de desavinença. Segons els sindicats, en la darrera reunió amb l’Executiu, que va tenir lloc ahir a la tarda, l’enfrontament es va fer encara més evident. I és que, tal com va afirmar la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, el reconeixement de l’antiguitat cada cinc anys no és negociable perquè «és l’essència de la reforma» argumentant que «no podem augmentar més la despesa». Els diners que s’estalviïn amb aquest canvi, va afegir, es destinaran a complements de productivitat i a fomentar la carrera horitzontal. Tampoc hi ha marge de maniobra amb la compensació de les hores extres, ja que la modificació està aprovada per decret i serà publicada avui al Butlletí Oficial del Principat (BOPA).

Amb tot, Descarrega va voler reiterar «la voluntat de diàleg» del Govern i va recordar que el text encara no està tancat i que, per tant, està obert a possibles canvis, però diferents dels dos esmentats. A més, la ministra va indicar que sí que es va informar del canvi de triennis a quinquennis als sindicats en una reunió que va tenir lloc al juliol però a la qual només van assistir tres dels representants dels treballadors públics. 

Malgrat les paraules de la ministra, però, el portaveu dels sindicats, Gabriel Ubach, va manifestar que l’Executiu té la intenció de tirar endavant la reforma «peti qui peti» i va deixar clar que «això no és pactar ni dialogar». Al seu entendre, les decisions s’han pres de forma «unilateral», la qual cosa fa que sigui «molt difícil tenir confiança en aquest Govern». «És evident que els sindicats vam dipositar una confiança en la ministra i el Govern i que no ens han tingut en compte», va afirmar. Per tot, Ubach va avançar que si no s’inclou cap de les seves demandes al text actual demanaran eleccions anticipades.

Una «retallada escandalosa» / Els col·lectius de treballadors van entregar ahir a la ministra una carta en què exposaven de manera oficial el seu malestar per la manera en què s’han dut a terme les negociacions i titllaven la reforma de ser «una nova retallada escandalosa a tots els funcionaris de l’administració general». En aquest sentit, Ubach va criticar que «és molt fàcil parlar quan els càrrecs governamentals s’han apujat el sou un 18% mentre els altres estan congelats».

En aquesta línia, el també secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va avançar que volen que es dugui a terme un estudi que mostri la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris durant els últims deu anys, tot afirmant que la nova llei encara provocarà una caiguda més important dels sous dels treballadors. Concretament, consideren que el canvi a quinquennis farà que «els futurs governs hauran de sufragar el cost d’aquesta decisió quan arribi la jubilació». «Els sindicats ja van acceptar que les remuneracions per la gestió de l’acompliment no fossin consolidables en el sou, però sense que això afectés els triennis», van remarcar.

Seguint amb la preocupació de les pensions, els representants dels funcionaris també van exposar que la «nefasta gestió del Govern» ha provocat que no hi hagi «cap previsió per a la jubilació» perquè s’han «gastat els diners en altres prioritats com ara grans obres amb grans sobrecostos, càrrecs de confiança i assessoraments externs, etcètera». Fruit d’aquesta situació, recorden, «vam veure disminuir en un 3% els nostres sous per crear un pla de jubilació que empitjora substancialment les condicions amb què la majoria de treballadors vam ser contractats».

Finalment, en el text presentat, els sindicats demanen l’empara del Consell General i de tots els grups parlamentaris amb l’objectiu de «dialogar directament en el procés legislatiu» o, fins i tot, «d’aturar el treball d’aquesta llei i aplicar íntegrament i rigorosament la llei de la funció pública vigent».

Malgrat tot, la responsable de la cartera de la Funció Pública va apuntar que el calendari a seguir no s’ha modificat i que l’objectiu del Govern segueix sent entrar la nova llei a tràmit parlamentari a finals d’aquest any. 

Els sindicats rebran el text el dilluns

El Govern farà arribar dilluns vinent el redactat de la nova llei de la Funció Pública als sindicats per tal que el puguin estudiar i fer les aportacions que considerin escaients en el sí de la comissió consultiva. Un fet molt demanat pels representants dels treballadors que lamentaven no tenir-ne una còpia, la qual cosa els deixava «sense possibilitat d’esmenar el seu articulat definitiu». 
33 Ubach també va opinar que si fos «una llei consensuada valdria la pena» ja que perduraria en el temps però que, en cas contrari, caldrà que el proper Govern la torni a modificar. 
 
Tal com estan ara les negociacions i el redactat de la nova llei, els sindicats afirmen estar «decebuts» amb el Govern i remarquen que «les posicions són molt distants».
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu