Concòrdia considera que l’aprovació de la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme constitueix «un bon inici» per fer front a la problemàtica de l’habitatge, tot i demanar que «s’ha d’anar més enllà». En concret, i segons va apuntar el portaveu de la formació, Martí Alay, «la forma de donar solució a l’habitatge passa per alliberar els pisos buits», a la vegada que també són partidaris de desincentivar fiscalment l’especulació immobiliària.
El plantejament que fa Concòrdia al voltant dels pisos buits prové d’una qüestió bàsica: «Si el 2008 hi havia més habitants a Andorra que ara, i de pisos se n’han construït des d’aleshores, què ha passat?», incideix Alay, que referma que «la resposta és evident: hi ha pisos buits». És per aquest motiu que, amb la vista posada al futur debat electoral, avança que «aquesta serà una de les solucions des de les quals atacarem la problemàtica». I és que, tal com va augurar el portaveu, el context i les propostes pel que fa a l’habitatge esdevindran una de les peces claus de la campanya electoral, al punt de valorar que «aquesta mesura és evidentment electoralista, perquè serà el seu cavall de batalla número u».
Així mateix, de la mà d’aquesta intervenció als immobles desocupats, Concòrdia considera que des del Govern s’ha d’incidir més en l’especulació immobiliària, assenyalant que «nosaltres atacaríem de ple perquè fos quelcom que, fiscalment, es desincentivés», apostant perquè «mitjançant els impostos, fos més rendible per als compradors d’immobles llogar-los o quedar-se’ls per viure-hi». «No hi ha hagut cap mesura fiscal que afecti la persona que compra un pis sobre plànol, cosa que està passant, i que se’l ven abans no s’ha acabat la promoció», va denunciar Alay, que va incidir que des de la formació només entenen la inversió immobiliària patrimonialista –per a l’ús propi o per impulsar un lloguer a preu raonable–.
Cal tenir en compte que, malgrat que aquest text va ser aprovat fa tot just una setmana al Consell General, aquest dimecres, el Consell de Ministres va aprovar un Projecte de llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge, que incorpora precisament canvis en l’Impost d’Habitatges Buits i la reducció de l’IGI a l’1% a totes les adquisicions d’habitatge destinades al lloguer, entre altres accions.
Sigui com sigui, la visió de la formació pel que fa a la construcció és que «s’ha de dosificar», per tal d’aconseguir eliminar el «creixement a cops i frenades en sec» que s’ha observat històricament i les conseqüències socials que això comporta. Al voltant d’això, Alay va recordar que «de cop, et trobes que l’any 2008, i segons indiquen les estadístiques, van marxar uns 6.000 treballadors de la construcció. I és que les especulacions immobiliàries porten a això: fan bombolles». En definitiva, des de Concòrdia defensen que cal que «construïm el que s’hagi de construir, en funció de les necessitats que tingui el país», i van sentenciar que «si per a algú, la solució a la problemàtica de l’habitatge és construir més a Santa Coloma… no sé si aquesta és la millor opció». Així, Alay va reflexionar que «per mi, és una qüestió de models, i per això va néixer Concòrdia».