Catalunya va decidir ahir equiparar la mobilitat entre Andorra i l’Alt Urgell, donant així una resposta positiva a la petició emesa conjuntament pel Govern, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. «Aquest cap de setmana, que es passarà d’un confinament perimetral municipal a un de comarcal, es permetrà que la comarca de l’Alt Urgell englobi Andorra, per tenir en compte la realitat transfronterera», va declarar al respecte la portaveu del govern català, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Aquesta decisió s’aplicarà a partir del divendres en el cas que el govern espanyol avali la decisió, un fet que permetria als andorrans i residents desplaçar-se a l’Alt Urgell durant el cap de setmana i a la resta de Catalunya a partir de dilluns, sempre que no es modifiquin les restriccions de mobilitat en funció de l’evolució epidemiològica.
En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va exposar, durant la roda de premsa posterior a la Comissió Legislativa de Sanitat, que «ja vaig dir que era optimista per a la resolució positiva perquè les converses eren fluides, i per això també sóc optimista per a l’aprovació del govern espanyol». A més, Benazet també va assegurar sentir-se «tranquil» sobre el repunt dels casos de Covid-19 al territori veí, posant en relleu que la casuística és molt baixa i que tenen una bona traçabilitat dels positius.
Tests a la venda a les farmàcies
Pel que fa a les qüestions tractades a la comissió, el titular de Salut va avançar davant dels consellers generals que el Govern té previst aprovar avui, a la reunió del Consell de Ministres, el decret que permeti la venda d’autotests d’antígens a les farmàcies. Aquest decret es publicaria de forma urgent i extraordinària al BOPA per tal que, ja aquesta setmana, les farmàcies puguin dispensar les proves.
A més, Benazet va explicar que s’establirà una limitació de la compra per persona d’aquests tests per evitar que s’esgoti l’estoc, malgrat que va declarar que ha mantingut contactes amb el Col·legi de Farmacèutics on li han confirmat que disposen de proves. Paral·lelament, també va anunciar que per ara, no es definirà un topall en el preu de venda d’aquests, si bé sí que es farà més endavant per tal de seguir incentivant l’estratègia de «cribrar, cribrar i cribrar». «El Govern vetllarà que sigui un preu no molt elevat com a part de l’estratègia de salut pública per contenir la pandèmia», va confirmar.
Operatiu amb els comuns
I en relació amb els tests d’antígens que l’Execuitu va anunciar que repartiria gratuïtament a la població com a part del protocol de Nadal, el ministre de Salut va assegurar que està en comunicació amb els comuns per tal de definir amb aquests i la Creu Roja el dispositiu per entregar les proves. «Els comuns coneixen molt bé els ciutadans i els podran registrar amb un número de cens», va considerar Benazet. De fet, el ministre va aprofitar l’ocasió per mostrar el seu agraïment a les corporacions assegurant que, al llarg de la pandèmia, «els comuns han estat molt voluntariosos de participar» i també que «han tingut bona disposició en la lluita de la pandèmia». D’altra banda, Benazet va confirmar que l’Executiu disposarà d’un total de 80.000 proves per al repartiment a la població, i que està a l’espera que li arribin 70.000 més. Així que, en cas de ser suficients, se n’entregarien dues de gratuïtes en lloc d’una.
Els consellers generals també es van interessar per la futura vacunació contra el virus, al voltant de la qual el ministre va reiterar que gràcies als acords amb Espanya i França, espera que es pugui engegar el pròxim mes de gener. Per aquest motiu, va confessar que se sentia «optimista de cara a la primavera i l’estiu» pel que fa a l’evolució epidemiològica, ja que «a mesura que ens anem vacunant, tindrem una immunització de cabana». A més, sense tenir encara efinida la logística, el ministre va apuntar que «la voluntat és utilitzar l’atenció primària com es fa amb totes les campanyes de vacunació».