- Bartumeu assegura que el projecte del pressupost és injust i inadaptat
- Armengol destaca que el pressupost inicia “el camí cap a l’equilibri i cap a un nou model econòmic”
- Bartumeu, durant la seva intervenció al Consell General. Foto: ANA / MARTA TORT
El ministre ha defensat el pressupost de les crítiques de Bartumeu referents a l’increment de les despeses financeres justificant que això es deu a la mala política financera aplicada el darrer any, que va ser la d’aconseguir un finançament a curt termini. Això ha provocat, segons Cinca, que amb l’endeutament actual i la situació financera exterior, les condicions obtingudes enguany siguin molt pitjors. En aquest sentit, el ministre també ha llançat un missatge al sector financer del país perquè acompanyi el Govern en “aquest procés per reactivar el país”.
Cinca ha defensat durant la seva exposició els diferents eixos del pressupost indicant que es tracta d’un text de transició i que anirà de la mà de “profundes reformes estructurals”. Així, ha parlat de les rebaixes d’algunes partides però incrementant les despeses per als més necessitats, com per exemple per a les persones amb discapacitats. Pel que fa a les retallades salarials dels funcionaris, Cinca ha assenyalat que no es podia permetre que any rere any no deixés d’incrementar-se la partida de despeses de personal.
D’altra banda, el ministre ha detallat algunes de les inversions que es faran durant el 2012, i ha recordat que dues de els despeses més importants d’aquesta branca són les destinades a les obres del túnel dels Dos Valires i al vial de Sant Julià. En aquest segon cas, ha indicat que la part que va entre la plaça Laurèdia i el pont de Fonaneda es remodelarà per donar-hi més fluïdesa fins que es pugui reprendre les obres al 2013. D’altra banda, ha indicat que s’hauran de posar dues vies de finançament, una la bancària i l’altra una concessió que s’haurà de fer posant-hi un peatge.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha enumerat alguns dels eixos que considera imprescindibles per al pressupost i que el text actual no contempla. S’ha referit a la racionalització de la despesa invertint més esforços en la preparació per a la reforma fiscal, a la necessitat de garantir els serveis socials i de pactar la revisió de les finances comunals. D’altra banda ha apuntat que cal impulsar els nous sectors emergents que poden impulsar l’ocupació, ha dit que l’INAF hauria de fer que les entitats financeres donin suport a les petites empreses, i ha afegit que cal impulsar mesures per millorar la competitivitat i la internacionalització de l’economia.
Bartumeu ha refermat que el pressupost és injust perquè preveu retallades salarials en els funcionaris i en serveis socials i que en canvi incrementa en un 68% les despeses financeres, és a dir gairebé 14 milions més. Així Bartumeu assegura que això no es deu només a la diversificació de les fonts de finançament sinó també a “la claudicació davant de les exigències de les entitats financeres locals”. A més, Bartumeu ha atribuït l’endeutament actual a la gestió dels governs liberals anteriors.
Armengol ha repassat les grans xifres del pressupost, comparant-les amb les de la liquidació del 2010, destacant l’esforç que s’està fent per diversificar les fonts d’ingressos. Tot i això, ha posat de manifest que l’increment dels ingressos no només s’ha de fer augmentant la pressió fiscal sinó que s’ha de fer per mitjà del creixement econòmic, perquè la reforma fiscal “és un mitjà, no un objectiu”.
En l’apartat de despeses, ha remarcat que cal revisar l’estructura salarial del personal de l’administració pública perquè les despeses de personal no continuïn pujant, i que això s’ha de fer reformant la Llei de la funció pública però també modificant les competències i les transferències als comuns. Armengol també ha aprofitat la seva intervenció per demanar que es creï un estatut del personal del Consell General per tal que s’equiparin a la resta dels funcionaris públics.
Per tot plegat, el conseller demòcrata ha remarcat que donant suport al pressupost del 2012, DA dóna suport a les reformes estructurals que s’han de fer l’any vinent, a la reforma de CASS, de la Llei de la funció pública, de les transferències i les competències, i a la necessitat de fer una obertura econòmica total.