Durant la sessió celebrada avui al Consell General, la consellera general del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, ha presentat una pregunta amb resposta oral al ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, relativa a unes declaracions prèvies sobre l’avortament a Andorra. El debat ha girat al voltant dels drets sexuals i reproductius de les dones, i el calendari per a la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs.
Segués ha destacat que el tema de l’avortament es va posar sobre la taula l’any 2005 i posteriorment el 2013, però sense avenços concrets: “Des dels inicis de la legislatura, Concòrdia reclama els drets sexuals i reproductius de les dones”, ha recordat la consellera general, tot subratllant que Andorra és un dels pocs països que no reconeix aquests drets. Segués ha demanat que es posi fi al bloqueig actual: “Volem que s’escoltin aquests drets”.
En resposta, Baró ha confirmat que el Govern està treballant en una proposta que preveu la despenalització de l’avortament l’any vinent. “Serà durant el proper any”, ha afirmat el ministre, deixant clar que s’està buscant una via que garanteixi la protecció de la dona, però sense posar en risc les institucions del país. Baró ha subratllat que aquest procés requereix “discreció i paciència” i que s’està treballant en un marc que respecti les sensibilitats del país.
A més, el ministre ha defensat la necessitat de preservar la sobirania d’Andorra i la seva singularitat, insistint que les decisions sobre qüestions tan sensibles no poden ser precipitades. “S’ha de preservar el mecanisme de sobirania que tant ens caracteritza com a país”, ha afirmat, destacant que el Govern ja té una proposta en marxa que segueix les línies marcades durant l’anterior legislatura. La consellera ha insistit en la necessitat d’un compromís clar per avançar en la protecció dels drets de les dones, demanant concreció sobre el calendari de la despenalització. Baró ha reiterat que el procés es durà a terme l’any vinent, però que s’ha de seguir treballant amb “diligència i paciència”.
Pel que fa a les accions del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAT), Segués ha preguntat sobre el seguiment que es fa dels drets sexuals i reproductius de les dones en l’àmbit de la salut. La ministra de Salut, Helena Mas, ha explicat que existeix un protocol d’atenció general, el qual inclou espais físics per avaluar l’estat de les dones i proporcionar l’ajuda necessària. “Hi ha un lloc físic, el centre de salut, per avaluar l’estat de les dones”, ha explicat Mas, assegurant que la població està satisfeta amb el servei que ofereix el SIAT, el qual aporta dites dades.
Finalment, Segués ha plantejat la possibilitat que la CASS cobreixi les despeses derivades d’un avortament segur i sense estigmatització. Sobre aquest punt, Baró ha insistit en la importància de mantenir discreció en aquest aspecte, reafirmant el compromís del Govern amb els drets de les dones, però sempre dins d’un marc de protecció de les institucions andorranes.