Superat la meitat del mandat de Rosa Gili, l’oposició de Demòcrates al Comú d’Escaldes-Engordany, en boca de Núria Barquín, es mostra crítica amb la majoria, però també reconeix encerts.
–Quin balanç faria dels més de dos anys de mandat de Gili?
–Fluix, sobretot si parlem d’inversions. En d’altres aspectes, en canvi, s’està fent bona feina. En l’àmbit de joventut s’està treballant amb projectes nous. Però les inversions són la part més important d’un pressupost, i poca cosa s’ha fet a Escaldes durant aquests anys de legislatura.
–El desembre passat deia que la majoria era un fre al referent nacional que era Escaldes. Ho manté?
–Personalment, veig Escaldes amb tristor. Vaig estar vuit anys al comú, no vaig agafar bona època econòmica, però va ser el moment que es va crear Vivand, hi havia molt dinamisme al carrer.
–Però Vivand continua…
–Aquelles nits o dies Vivand aportaven molt d’ambient, amb diverses actuacions. Sempre parlem del centre, la part comercial, la que funciona, on malauradament es posen més mitjans que a la resta de la parròquia. Recordo una època molt maca, teníem un dinamitzador que s’encarregava de donar vida. També he de dir que en l’àmbit de la cultura hi ha una bona programació. Vas pel carrer i veus tristor, potser també per les obres.
–La pandèmia hi haurà ajudat, no?
–Justament el que necessitem ara és una mica d’alegria i optimisme per sortir d’aquet mal record.
–Què cal fer per recuperar l’alegria?
–A Vivand hi ha alguns terrenys que estan en construcció, cosa que repercuteix en el paisatge. Falta el dinamisme d’activitats al carrer, amb grups del país. En aquell moment, era l’únic carrer de vianants que hi havia, va ser una novetat…
–També va costar molt de fer.
–Moltíssim i vam patir-ho molt, però la gent venia a Escaldes.
«Les torres impacten, un canvi visual, però va ser una decisió transparent, no es va amagar res ni es va enganyar a ningú»
–Quin balanç faria de la seva tasca d’oposició?
–Estem una mica deixats de la mà de Déu, ens és difícil rebre informació, tot i que diguin el contrari. Ho demanem però al final et canses. Volem tenir accés als acords de la junta de govern, que s’haurien de presentar abans del ple. Nosaltres ho vam fer quan governàvem. Es poden fer comissions, però qui decideix és la majoria. Em costa sortir-me’n.
–Com vol encarar l’oposició en l’any i mig que queda de mandat?
–Volem treballar conjuntament quan hi hagi propostes importants al comú, i buscar entre tots la manera de fer-ho el millor possible. No vull dir que ells ho facin malament i que nosaltres ho faríem millor, sinó que tot és millorable. Per exemple, les modificacions del pla d’urbanisme no han passat per comissió, ens la vam trobar al ple. Tenim clar que la decisió és de la majoria, però hauríem de poder dir la nostra abans del ple.
–La cònsol s’ha mostrat crítica amb les torres. Com ho veu?
–No ens podem enganyar, és un impacte visual, però en el seu moment es va fer Caldea, i també va ser polèmic aleshores. Les torres són un abans i un després, un canvi visual important, però el comú que va aprovar la modificació ho va fer amb transparència. Hi va haver una exposició pública, encara avui en dia hi ha el vídeo penjat al Youtube amb els canvis del pla d’urbanisme, i no es va enganyar a ningú. Només hi va haver una al·legació durant el termini d’exposició pública. Agradaran o no agradaran, impacten, però va ser una decisió que es va prendre amb transparència, no es va amagar res.
–Però ara que les veu, què sent?
–A mida que van construint, t’ho vas mirant i ja ho tens una mica encaixat. Quan estiguin acabades, ens hi acostumarem. Si volem un país tradicional amb una construcció com la que s’ha preservat a Ordino, ja no s’havia fet. O es construeix en horitzontal amb carrers estrets o es canviava la imatge, i sí que és cert que impacta, però sempre s’ha fet pensant amb el bé de la parròquia i augmentar la zona verda perquè no se senti la sensació d’ofeg.
«Em sento social, però el comú, com és costum, ha tirat pel dret en les ajudes, tot i que la competència és del Govern»
–La proposta del ministre Gallardo per millorar la mobilitat de telefèric des de l’aeroport i tramvia passant per la vall central, hi està d’acord?
–Tenim l’espai que tenim i s’han de buscar alternatives, si és que volem mantenir el turisme. Segurament seria genial, però també hi ha el cost. Hauria de ser una legislatura que li donés un impuls i unes ganes d’invertir en un tipus de transport com el tramvia. Tot el que sigui treure vehicles de la carretera, benvingut.
–El comú ha posat en marxa el bus a demanda, que finalment serà gratuït. Com veu la iniciativa?
–Nosaltres també ho portàvem al programa electoral. Actualment podem dir que és un servei excel·lent, perquè truques, et venen a buscar i et deixen com a molt lluny al carrer de la Unió. Ara bé, crec que tot ha de tenir un preu, encara que sigui simbòlic, sobretot per fer-ne un bon ús.
–A l’estil d’Andorra la Vella, on val 10 cèntims?
–Exacte, i no és per recaptar, sinó per fer-ne un bon ús, perquè en alguns casos no és així. I discrepo en una cosa amb la cònsol, ja que no s’ajuda al medi ambient amb la reducció d’emissions, perquè veiem com un minibus porta només un usuari. Molts cotxes també, però no és el mateix un minubus que un turisme. Ara bé, per l’usuari és genial.
–Les obres de Fiter i Rossell estan a la recta final. Al principi van ser crítics, ara els hi fan el pes?
–Aquesta obra s’havia de fer perquè són les separatives d’aigua. Vam ser crítics amb les formes. Hi va haver una reunió de poble una setmana abans de començar les obres, però la gent que estava allà no havia rebut cap informació prèvia. En una setmana no es pot organitzar la logística que cal per tallar un carrer com aquest, s’hauria hagut de treballar amb els propietaris. Però queda el segon tram, la part alta, i molts veïns de la zona s’han enfadat perquè no s’ha parlat en cap moment.
–A la part alta l’obra hauria de ser la mateixa que a la baixa?
–Clar, és la continuïtat, no és qüestió d’embelliment.
–Com valora el punt en què es troba el projecte Caldes?
–No es troba en cap punt. Al ple del comú només s’han passat els honoraris de la redacció i la direcció del projecte, que s’adjudicava directament a un equip d’arquitectes, amb els quals no hi tinc res en contra, però sí amb la manera de fer-ho. S’hauria de fer un concurs i valorar el guanyador. I els honoraris no se sap ben bé perquè són, no sabem l’estimació base de l’obra. Si pagues uns honoraris, cal saber l’import i no només el percentatge, perquè el projecte es pot inflar tant com es vulgui, i això és un acord de govern. Per això vaig ser crítica amb la manera d’adjudicar. En el cas que no s’executiu, quin percentatge correspon a redacció de projecte i quin a direcció d’obra? Perquè el projecte l’haurem de pagar. Tampoc hi ha informe d’intervenció ni d’urbanisme.
–Sobre les polítiques socials, la cònsol va declarar que havien preferit ajudar la gent abans de fer avingudes de marbre. Què li sembla?
–Em considero social, però això és competència del Govern, ho he dit sempre i també a ells. Les ajudes socials són competència del Govern perquè és qui té la llei que ho empara. El comú ha tirat pel dret, ja és costum, s’han tancat. Com que són polítiques nacionals, com a mínim que hi hagi un traspàs de dades sobre quins usuaris reben ajuda del comú, perquè és possible que també rebin ajudes del Govern i s’estiguin duplicant. I llavors és quan parlem de les set Andorres. És cert que el comú és més ràpid, però un mateix usuari no pot rebre ajudes per dues bandes, ja que estem creant una diferència.
–Potser va ser per la situació excepcional de la pandèmia i perquè són colors polítics diferents?
–No m’agrada parlar de colors polítics diferents, hem d’estar units, sobretot quant a segons quins temes. Perquè tu pensis blanc, jo no he de pensar negre. No perquè tu facis, jo també he de fer. Hem de tirar el país endavant de la millor manera. I si finalment el comú escaldenc decideix fer les ajudes, perfecte, t’ho compro, però passem la informació.
–I el projecte de l’habitatge social a l’avinguda del Pessebre?
–Repetim el mateix. Per mi són polítiques nacionals, s’ha creat un institut de l’habitatge…
–Segons el PS no funciona.
–Per què no funciona? De moment, l’única proposta que funciona és el terreny que ha donat el Comú d’Andorra la Vella al Govern, i està tirant endavant com a projecte publicoprivat. Encara no sabem si funciona o no. Per què hem d’anar Escaldes sols buscant un privat? Què costarà al comú aquesta concessió? No ho sabem. Suposo que es miraran els ingressos dels usuaris. Estem parlant de mileuristes, pagaran 300 euros? Si com a privat construeixes, el meu ànim és el lucre. El comú haurà de pagar cada mes una quantitat. Dius que estàs construint a cost zero, però s’haurà de veure.
«No em tornaré a presentar, hi ha d’haver cares noves, però el partit em tindrà per tot el que faci falta»
–El comú va aprovar un pressupost de 33,5 milions d’euros. Vostès van dir que la despesa en personal era massa elevada. Per què?
–La cònsol va començar el mandat amb el capítol I a 9 milions i ara està a 11, hi ha hagut un munt de contractacions, una despesa que ja és fixa pel comú. El meu retret és que l’any passat es va contractar una persona per fer estudis de llocs de treball i, en canvi, a la memòria de pressupost hi ha un munt de contractacions, així que estem començant la casa per la teulada. Quin finalitat té, doncs, tenir aquesta persona, si encara no ha donat la seva valoració? Deu ser perquè no funciona i es necessita algú que ho organitzi. Has de ser capaç de fer-ho funcionar. Jo he estat al comí i he tingut problemes de personal. Els consellers també estan per això, que per alguna cosa cobrem un salari. I si no te’n surts, doncs un càrrec de confiança, així el dia que marxis, marxarà amb tu. D’aquesta manera, les dues persones noves es quedaran fixes al comú. I no estem parlant de salaris mileuristes.
–Com ho ha de fer DA per tornar a guanyar les eleccions comunals a Escaldes-Engordany? Han de repetir els candidats? Han de presentar-se en coalició amb L’A? S’ha d’assajar a les generals?
–Ni em vull ni em puc pronunciar, perquè a nivell nacional tinc desconeixement de quina pot ser la idea, si és que en tenen alguna. Al comitè parroquial no s’ha abordat el tema.
–La seva opinió quina és?
–[…].
–Com que Gili ha marxat del PS, a l’altra banda hi poden haver dues candidatures.
–En política no se sap mai, a les darreres eleccions n’hi van haver unes quantes. Qui tria és el poble. Pel que fa a Demòcrates, en funció del resultat de les generals, hi haurà una continuïtat.
–Però hi hauria d’haver una coalició amb L’A?
–No em vull pronunciar.
–Es tornarà a presentar?
–No. En els darrers comicis em va costar molt decidir-me. Hi ha d’haver cares noves. Entenc la gent quan es queixa que sempre som els mateixos, tot i que tampoc és fàcil trobar candidats amb qui t’hi puguis sentir còmode. Però el partit em tindrà per tot el que necessiti.