El Govern treballa en una nova llei de ramaderia i agricultura que, segons va fer saber la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a l’Agència de Notícies Andorrana (ANA), ha de servir per avançar cap a la «diversificació» del sector a partir de l’aposta per «la qualitat, el benestar animal i la transparència cap al consumidor».
De moment, la tasca que s’ha desenvolupat des del ministeri ha estat la de copsar les demandes dels pagesos a més a més de demanar als comuns de totes les parròquies del Principat que s’incorporin en el treball de la llei tan aviat com sigui possible. Calvó va explicar que la idea de l’Administració és que de cara a la primavera vinent el projecte de legislació en qüestió pugui entrar a tràmit parlamentari.
Trobades amb els pagesos
La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va detallar, en referència a les reunions mantingudes amb els representants del sector, que una de les demandes que es van posar sobre la taula tractava sobre l’adaptació de «la normativa urbanística perquè fos possible construir explotacions agrícoles que permetin un maneig fàcil dels animals» i que les mateixes, es poguessin amortitzar.
Els pagesos també van sol·licitar que es facilitessin els tràmits administratius relacionats amb l’àmbit del comerç dels productes agraris. En aquest sentit, Calvó va detallar que alguns dels treballadors del sector que han apostat per la diversificació, actualment es troben amb dificultats administratives per a la venda de les seves petites produccions. Així doncs, aquesta qüestió i també la urbanística són les que el ministeri vol tractar amb els comuns, d’entrada, per tal d’incorporar canvis al projecte de llei en qüestió.
Tasca dels comuns
En relació amb les conclusions extretes de les peticions dels pagesos i, per tant, de la informació que es vol traslladar als comuns des del Govern amb la intenció de traçar línies d’actuació, la ministra va remarcar que les corporacions comunals són les encarregades de la gestió del territori de muntanya i per on es desplega el bestiar i que, per tant, han de ser conscients de la necessitat que es mantingui l’activitat ramadera: «Amb ells hem de parlar d’una gestió més centralitzada de les pastures, d’urbanisme, de comerç i després del suport que es pugui donar entre les ajudes del Govern» i les que atorguin els mateixos comuns al sector ramader.
Ajudes pel benestar animal
En referència al sistema d’ajudes destinades al sector, Calvó va recordar que des del ministeri s’està apostant per impulsar-hi canvis «que han d’anar encarats cap a la millora de la qualitat i del benestar animal» i també cap al reconeixement de la producció certificada per a la posterior comercialització.
La voluntat de l’Administració en aquest sentit, segons la ministra d’Agricultura, és que «el maneig de les explotacions, la comercialització i la distribució, entre altres coses» siguin de gestió més senzilla amb les eines que des del Govern es puguin impulsar: «Aquest full de ruta l’hem fet amb ells, amb el sector, i la llei recollirà el que han demanat perquè són els coneixedors del que necessiten i, per tant, és el que nosaltres introduirem al text».
Finalment, Sílvia Calvó també va recordar que «ara és el moment» de dur a terme aquesta modificació legislativa tenint en compte que des del ministeri del qual és titular actualment es té la voluntat de posar les bases per a facilitar la diversificació i la pervivència del sector.
Així, va recordar altres accions que s’han impulsat amb anterioritat des del Govern com, per exemple, el reglament de reconeixement de la producció ecològica, que segons la ministra ja ha generat interès al sector, ja que alguns productors han contactat amb l’Administració per informar-se sobre quins tràmits s’han de desenvolupar per poder-se’n beneficiar.