El Govern calcula que les primeres vacunes arribaran al país abans que acabi aquest any
El Govern té la intenció d’obrir les estacions d’esquí el pròxim 2 de gener. Així ho va anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, durant una compareixença pública després de reunir-se ahir de manera telemàtica, amb el primer ministre francès, Jean Castex: «Saben que el nostre compromís de mantenir les estacions tancades era, com a mínim, fins a principis del mes de gener i, per tant, li he avançat aquesta voluntat». En la mateixa línia, Espot va apuntar que des del país veí, també contemplen l’opció d’obrir els camps de neu després de Cap d’Any: «França ha dit que ho estan valorant i treballant amb el sector de les estacions d’esquí i no han precisat cap data concreta».
Igualment, Espot va voler remarcar que qualsevol decisió relacionada amb l’activitat a les pistes «estarà supeditat a quina sigui la situació epidemiològica a principis d’any» tenint en compte que «arriben notícies que no són gens positives des del Regne Unit i tampoc sabem quina pot ser l’evolució epidemiològica durant aquestes festes de Nadal, que ens preocupen força». En aquest sentit, Espot va informar que els dos governs s’han emplaçat a fer una nova valoració de la situació sanitària a finals d’any i a principis de l’any que ve «per saber si aquesta obertura es pot fer efectiva». En relació amb la situació sanitària, el cap de Govern va explicar també que «ens hem compromès a coordinar els protocols sanitaris de tal forma que apliquem unes mesures de prevenció que siguin relativament similars» entre els dos països.
Finalment, també d’acord amb el moviment al voltant de les pistes d’esquí, Espot va apuntar que el primer ministre francès «m’ha transmès l’agraïment del país veí tenint en compte la decisió que va prendre Andorra de no obrir les estacions, que estava fonamentada en motius sanitaris, però que també responia a un sentiment de lleialtat cap a França i cap a Europa».
Durant la reunió, el primer ministre francès i el cap de Govern andorrà també van parlar sobre les vacunes: «Hem convingut seguir fent aquest treball de coordinació que està funcionant perfectament i que permetrà que molt aviat ja puguem rebre les primeres vacunes». En concret, va explicar que «ho farem gairebé al mateix temps que les rebran Espanya i França, com a molt hi pot haver una demora de dos o tres dies perquè arribin a Andorra. Per tant, estem alienats amb la dinàmica i als terminis que permetran que molt pròximament comenci la campanya de vacunació». També va apuntar que d’entrada, la primera remesa serà de 30.000 vacunes Pfizer que arribaran des d’Espanya i que la segona, també d’aproximadament 30.000 unitats, arribarà des de França. Per tant, es disposarà de material per vacunar a 30.000 ciutadans, ja que cada persona necessita rebre dues dosis: «Hem d’acabar de confirmar si la demanda es podrà atendre íntegrament o no. En tot cas, sí que tenim la garantia que tindrem vacunes per subministrar a un percentatge de població gairebé igual que el que tindran els països que ens envolten».
Sense vacances a Andorra
El cap de Govern també va explicar que, pel que es refereix a la mobilitat amb Catalunya, «estem fent contactes, però de moment no han fructificat». En aquest sentit, va lamentar que «el contingut del decret no s’adiu del tot a les declaracions polítiques o a aquella demanda legítima i justa que havíem fet des d’Andorra perquè no es contempla una equiparació amb l’Alt Urgell. Simplement, permet un desplaçament de residents d’una comarca a l’altra. Des de la nostra perspectiva, això és clarament insuficient».
Tot i això, poques hores més tard, la consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, va remarcar que la decisió d’assimilar el Principat amb l’Alt Urgell «no es va prendre perquè les famílies puguin anar de vacances a Andorra, sinó per la realitat fronterera i pels vincles importants que hi ha entre la comarca i el país». A més, va recordar que «a Catalunya hi ha un confinament perimetral i només es permet el seu creuament per motius excepcionals», tot insistint que «estem a les portes d’una tercera onada i ja tindrem temps de visitar Andorra». Budó va aclarir, desmentit a Espot, que l’assimilació entre ambdós territoris és perquè els seus ciutadans s’hi puguin moure com en una única comarca, però que no és aplicable a la resta de comarques catalanes per arribar fins al Principat. Finalment, la Generalitat va decidir tancar el Ripollès i la Cerdanya per l’impacte del coronavirus en les dues comarques. La consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar que l’alta incidència del virus ja ha posat al límit els hospitals de Campdevànol i la Cerdanya. A partir d’aquesta mitjanit i almenys per un període de 15 dies, fins al 6 de gener, només s’hi podrà accedir per motius laborals.
Salut notifica una nova defunció per Covid-19 que eleva el total a 82
Segons va fer saber ahir el Govern, durant les darreres hores ha mort un home que estava ingressat a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell a causa de l’afectació de la Covid-19. Així, la xifra total de defuncions registrades al país degut a la incidència del virus des de l’inici de la pandèmia, s’eleva a 82. El Ministeri de Salut també va notificar que actualment hi ha 13 persones ingressades, dues de les quals són a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Durant les darreres hores s’han notificat 31 nous positius i així, el total d’actius passa a ser de 478. El total de casos registrats al Principat és de 7.633 persones, 6.776 corresponents a la segona onada. Pel que fa a la població escolar, 24 aules estan sota vigilància activa, set de total i 17 de parcial, a banda de 40 aules més sota vigilància passiva.