L'opinió de:

Un forn anarquista al costat de París

  • «Som un forn autogestionat. Aquí no hi ha caps, funcionem de manera col·legiada»

JAVIER ALBISU
PERIODISTA

Periodic
Foto:

La conquête du pain és un comerç de barri als afores de París on nou persones es dediquen a elaborar baguettes, croissants i pastes de xocolata, un establiment de cantonada no molt diferent, a priori, de les altres 35.000 fleques escampades pel territori gal.

No obstant això, és l’única boulangerie anarquista de l’àrea de la capital de França, país on el pa, el formatge i el vi, formen part de l’imaginari col·lectiu amb el qual s’identifica la nació de la torre Eiffel.

«Som un forn autogestionat. Aquí no hi ha caps, funcionem de manera col·legiada i celebrem una assemblea cada dues setmanes on decidim el que farem. Tots tenim el mateix salari de 1.350 euros al mes i el mateix repartiment de beneficis», explica Pierre Pawin, impulsor d’aquesta peculiar cooperativa.

La conquête du pain va néixer fa tres anys a Montreuil, antic feu del Partit Comunista limítrof a París, governat avui pels ecologistes. Diversos militants anarquistes van decidir passar de la teoria a la pràctica i assajar amb un negoci autogestionat .

Com a nom per la seva botiga van triar La conquête du pain (La conquesta del pa), una referència a l’homònima obra de l’ anarco – comunista del segle XIX Piotr Kropotkine. I com a logotip , una silueta extreta de La llibertat guiant al poble, de Delacroix, en la qual el personatge del llenç canvia les pistoles per una barra de farina i cereal.

«Jo era informàtic i no tenia cap formació com a forner. Un dia Pierre em va trucar i em va dir: portes deu anys parlant d’alternatives. Vaig a muntar un forn, vine a treballar amb nosaltres», comenta Thomas, que va deixar la feina en una escola de negocis per llançar-se a pastar baguettes.

Tres anys després, el forn es demostra rendible, transforma dues tones de farina a la setmana i dóna feina a set persones i dos aprenents. Thomas no es penedeix per haver-se sumat a aquesta iniciativa que pren el relleu de La Fraternelle, fleca autogestionada que va néixer a principis del segle XX i va desaparèixer noranta anys després .

«Aquí em sento molt millor. Sé per què faig les coses, encara que físicament sigui molt, moltíssim més dur» , confessa mentre ensenya a un estudiant a preparar una crema de xocolata .

Fornegen el seus propis productes, fins a 35 referències artesanals que donen prioritat als productes biològics, i identifiquen els seus entrepans i menús amb noms de revolucionaris històrics: El Bakunin, amb tonyina i ceba tendra, El Durruti, amb pollastre , formatge i curri, El Marx, amb pernil cuit i formatge emmental …

A més, si el client declara que travessa dificultats econòmiques, té dret automàtic a un «preu de crisi».

«Només cal demanar una targeta a la fleca que dóna accés a una reducció. En els productes de primera necessitat, la reducció és del cinc per cent. A la resta , del deu per cent. «La baguet costa un euro i amb la reducció es queda en 75 cèntims», resumeix Pierre.

«La gent sap que és un forn anarquista, però vénen perquè el pa és bo i som agradables», sentencia Pierre.

Per ara, aquests empresaris àcrates no reparteixen dividends i dediquen els beneficis a tornar els préstecs, a alleugerir la jornada laboral i a finançar noves contractacions.

Lluny d’ideals utòpics a gran escala, aspiren a que el seu negoci es mantingui sota aquesta fórmula solidària de repartició de la riquesa i a poder seguir creant llocs de treball.

«¿Creure que canviarem la societat gràcies a l’autogestió? Seria com pensar que canviarem el món amb una bicicleta», resumeix Pierre. H

Periodista

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu