El passat 31 de juliol els membres de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi ambient vàrem fer una visita al SAAS.
En aquesta visita es va poder visitar diferents instal·lacions de l’hospital, dels centre d’atenció primària i del centre sociosanitari d’El Cedre.
El SAAS representa el principal prestador de serveis sanitaris del país, com alhora pot oferir atenció sanitària en els diferents àmbits del procés de salut-malaltia però no és l’únic.
Quan parlem de sistemes sanitaris resulta important no centrar-se únicament en l’àmbit hospitalari, ni pretendre que totes les prestacions han de ser resoltes en aquest entorn.
Tot al contrari, una bona optimització dels recursos sanitaris passa per determinar en cada moment on hi ha el servei i els professionals adequats per donar la resposta de qualitat que el ciutadà necessita en cada moment.
Però el SAAS ha estat en els últims temps notícia relacionat amb la seva gestió en els informes del Tribunal de Comptes, com també altres notícies relacionades amb l’ambient laboral existent.
La pressió que se li exerceix a sobre resulta complexa, afectant de forma directa a totes les persones que directa o indirectament s’hi troben relacionades.
La seva gestió es converteix en un repte on cal posar-hi ordre per una pèrdua de rumb i desgovern que ha durat quatre anys, i que ha provocat que cada u hagi anat cap a on li hagi semblat sense que existís un projecte estratègic fins al punt que es pot observar departaments molt desenvolupats, d’altres infrautilitzats i altres duplicitats. Com també una inexistència de relacions organitzatives entre els diferents actors que formen tot el sistema sanitari.
Existeix una manca de coordinació entre l’hospital, l’atenció primària –tant del SAAS com dels professionals lliberals– i els serveis sociosanitaris, en particular en l’atenció dels pacients amb malalties cròniques, com també existeix una manca de desenvolupament de polítiques sanitàries noves transversals orientades a la prevenció i la promoció de la salut que actuïn sobre els problemes de salut d’alta prevalença
En aquests moments que s’ha plantejat finalment el document de base de treball pel pacte d’estat per assolir la sostenibilitat del sistema sanitari andorrà, cal ser curosos en entendre que no es pot plantejar des de la perspectiva del SAAS única i exclusivament.
El model sanitari andorrà ofereix una cobertura universal de salut als assegurats a la CASS amb una àmplia oferta de serveis de salut tant al nostre país com a l’estranger. Aquesta bona reputació, que ve en gran part per l’èxit en els amplis marges de cobertura sanitària a la població, un accés a la sanitat sense llistes d’espera, a la lliure elecció de professional sanitari i als alts nivells de satisfacció dels usuaris com també a una esperança de vida de les millors d’Europa, poc a poc s’ha anat perdent. La manca de projecte ha provocat que ha estat més fàcil retallar prestacions que plantejar una estratègia de gestió conjunta i implicació per part de tots els actors sanitaris per arribar a establir un projecte sostenible pel nostre país provocant ineficiència i desigualtats
El sistema sanitari andorrà és un sistema mixt on conviuen dos models que hem de trobar la forma de que funcionin adequadament, i que la despesa que generin sigui sostenible pel nostre país sense renunciar als principis en els quals hem forjat la nostra sanitat.
Per poder arribar a la sostenibilitat cal la implicació de tots, però des d’una perspectiva àmplia, cal deixar de pensar en petites parcel·les de poder i crear les relacions i interrelacions necessàries per poder optimitzar l’atenció sanitària.
El SAAS no ha de ser un competidor sinó el prestador amb les funcions que li pertoquen, sense generar duplicitat de serveis, generant un ambient de treball que afavoreixi el desenvolupament professional de tots els treballadors i oferir la qualitat assistencial basada en l’evidència científica.
Ja hem analitzat el nostre sistema sanitari massa vegades, ara cal actuar, posar en marxa les accions i les mesures que els diferents estudis realitzats en els últims 15 anys han dit i coincidit.
Ja no tenim temps per perdre, i nosaltres no el volem perdre, estem treballant per poder presentar unes propostes concretes que realment defensin el sistema públic de salut d’Andorra amb la voluntat de fer-lo sostenible sense renunciar a la qualitat.
Consellera general SDP
Grup mixt