L'opinió de:

Operació del rei: el quan i l’on

RAFAEL TORRES
PERIODISTA

En una situació semblant a la del rei ha d’haver-hi, en aquests moments, diversos milers o centenars de milers d’espanyols: esperant que els operin. És clar que en això, en el d’esperar una intervenció quirúrgica, és en l’únic que s’assemblen les situacions de l’un i dels altres, i tot i així, tampoc exageradament: Joan Carles, a diferència dels seus compatriotes en aquest mateix tràngol, no ha de fer cua a cap llista d’espera interminable, i sabia ja, pocs dies després d’haver esbrinat el gènere de la seva malaltia, quan, on i qui l’operaria .

El quan, tractant-se d’un acte quirúrgic, no és que tingui la seva importància, sinó una transcendència vital. Si un ha de ficar-se en un quiròfan per recompondre’s per dins és que ha de ficar-se, és a dir, que no li queda una altra. Un cop establert el diagnòstic i realitzades totes les proves pertinents, el temps pot obrar a favor o en contra de la salut, fins i tot de la vida, del pacient: a favor si li operen aviat, i en contra si, com succeeix en la «retallada» Sanitat Pública, s’ha d’esperar setmanes, o mesos, o anys, que el cirurgià s’ocupi d’un. El quan, aquest quan que automàticament tenia ja resolt el rei per l’única raó d’haver nascut en un lloc, i no en un altre, i en el si d’una família, i no d’una altra, és crucial, però l’on, si més no des del punt de vista polític de l’exemplaritat a la qual el rei hauria de tenir submissió exquisida, no ho és menys.

L’on, en realitat, és el què: ¿quin país és aquest en el qual els polítics, que viuen del públic i haurien de servir i apreciar, consumeixen sanitat privada, i educació privada, i seguretat privada, i en moltes ocasions pagades a compte de l’erari, és a dir, del que, via impostos, se li treu a la gent que ha de subjectar-se obligatòriament als serveis que els polítics menyspreen i que , com en l’actualitat , el mateix Govern s’encarrega de deteriorar? Que el mateix Cap de l’Estat s’operi en una clínica privada és, es miri com es miri, un desaire , diguem desaire, a la societat i al propi Estat que representa, i si es justifica, com es fa, dient que és per no molestar, el desaire , diguem desaire, és superior.

El que, per contra, sembla raonable: Cabanela, el millor de la seva especialitat. A condició, per descomptat, que l’home es quedés aquí per seguir operant a quants pogués en el sistema públic de salut.

 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu