Search
Close this search box.
L'opinió de:

No és una llarga malaltia, és càncer

  • ANIS treballa perquè els mitjans utilitzin la paraula per referir-se a la patologia

JESÚS MEJÍA

«Anomenem les coses pel seu nom. No és una llarga i penosa malaltia, és càncer», és el lema amb el qual oncòlegs, pacients i periodistes pretenen lluitar contra l’«estigmatització» d’aquesta malaltia.

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), l’Associació Nacional d’Informadors de Salut (ANIS) i les organitzacions de pacients oncològics han fet una crida, en una roda de premsa, perquè la paraula càncer no sigui utilitzada com a sinònim de «negativitat» i «destrucció».

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, el 4 de febrer, aquests col·lectius han proposat l’eliminació de la quarta accepció de la paraula càncer en el diccionari de la Real Acadèmia de la Llengua, com la proliferació en el si d’un grup social de situacions o fets destructius.

Això evitaria el recurs a frases, que inunden els periòdics, les revistes i les tertúlies de moltes ràdios i televisions, com «la droga és el càncer de la nostra societat», que, segons el president de la SEOM, Emilio Alba, fan «molt mal» als pacients oncològics i als seus familiars.

«No obstant això, quan els mitjans de comunicació parlen de la mort d’una persona rellevant que prèviament ha manifestat públicament, sense cap pudor, que patia càncer, es diu ‘ha mort d’una llarga i penosa malaltia’», ha comentat Alba.

En aquesta línia, la vicepresidenta d’ANIS, Ainhoa Iriberri, ha anunciat que aquesta organització està treballant amb la SEOM perquè els llibres d’estil dels mitjans de comunicació recomanin només utilitzar la paraula càncer per referir-se a la patologia i no a altres problemes socials.

La presidenta del Grup Español de Pacients amb Càncer (GEPAC), Begoña Barragán, ha asseverat que si un de cada tres homes i una de cada quatre dones desenvoluparà un tumor en la seva vida, i més d’un milió i mig de persones viuen amb això a Espanya «està més que justificat que comencem a cridar a aquesta malaltia pel seu nom: és càncer».

Barragán ha denunciat la «desigualtat i discriminació» que genera l’ús pejoratiu d’aquest terme, amb problemes laborals, dificultats per contractar assegurances o fins i tot per obtenir el permís de conduir.

Alba ha remarcat que amb les noves opcions de tractament es pot aconseguir que el pacient convisqui amb la malaltia metastàsica, mantenint una bona qualitat de vida. «Podem arribar a convertir el càncer en una malaltia crònica», ha subratllat.

El president de SEOM ha argumentat que «hi ha bones notícies» quant a l’evolució d’aquesta patologia, perquè es pot parlar d’un descens de mortalitat masculina de l’1,3% anual i femenina del 1%, la qual cosa significa que un 45% i un 55% dels diagnosticats, respectivament, es curen.

Rosario Beobide, secretària de la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA), ha esgrimit que «tots hem d’acostumar-nos a parlar del càncer com una malaltia gairebé normal que va a succeir al llarg de la vida de la majoria de les famílies».

BEBOIDE ha abundat que «cada vegada vivim més i tenim més possibilitats de passar per un càncer», per la qual cosa, si es normalitza aquest terme, «quan ens toca transitar en aquest camí de la malaltia tots els viurem de forma menys angoixada que en l’actualitat».

En la roda de premsa, els presents han recordat a la periodista Susana Olmo, qui va morir dimarts a causa del càncer, i que sempre va defensar, amb valentia, que es cridés a la malaltia pel seu nom.

La presidenta de la FAPE, Elsa González, ha recordat que els periodistes tenen una responsabilitat ètica en el tractament de les informacions de salut equiparable al treball dels professionals de la sanitat.

«La nostra valoració de les informacions científiques, la forma en què les presentem a la ciutadania, la nostra capacitat per traduir els avanços científics i l’elecció d’un llenguatge precís per transmetre’ls tenen una influència cabdal en la forma en què la societat entén i valora aquesta malaltia i als seus malalts», ha conclòs.

redaccio@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

QualificAND
- Cònsol major de Sant Julià de Lòria -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu