L'opinió de:

¿Naixem lliures?

  • No naixem lliures, sinó amb capacitats subjectives i objectives per arribar a ser-ho

Antoni MORELL

Enseguint les meves modestes reflexions de les setmanes passades, intitulades Educar i instruir, voldria avui endinsar-me en un tema tan difícil com és la llibertat, com aconseguir-la i com matrimoniar-la amb la responsabilitat que no és altra cosa que la llibertat compartida.

¿Naixem lliures? Jo penso que no naixem lliures. Naixem amb capacitats subjectives i objectives per esdevenir lliures. ¡Bé, esplèndid, magnífic, únic! Però no tots ho aconseguim en la praxis del dia a dia. Ni al llarg del rellotge vital i personal fins el dia de la Parca.

D’entrada, ens han de tallar el cordó umbilical, a fi d’esdevenir físicament no dependents. Però a més necessitem la cura de la mare, del pare, de la llar, que ens facilitin tot perquè puguem realment esdevenir, ser persona, i persona lliure. I al llarg del temps, per esdevenir lliures, nosaltres, necessitem que la societat propiciï que, realment, puguem ser lliures; és a dir, per poder decidir, i ens han de facilitar les circumstàncies adients. ¡Ai, Senyor, si l’Estat només vol cobrar! I d’ací, torno a l’educació de mares i/o pares.

Però, és clar, si el pare o la mare no són o se senten lliures ¿com podran traspassar el més important per passar de ser individu a ser persona? Odio dos mots: individu i gent! M’inclino per persona i comunitat.

D’ací que els estaments socials, a voltes malauradament, han de suplir el paper de la família, per fer que el «tros de carn» es converteixi en persona, i en persona lliure i responsable, segons els barems que hem modulat. Certament, passem a l’Estat assistencial que substitueix els procreadors…, i que, per tant, aquests esdevinguin mare i pare només biològics.

Sí, sí. Aquí ja comença la gran estafa, el galimaties, el trencaclosques. És a dir, els meus fills ja seran persones lliures per què si jo no ho aconsegueixo, l’Estat ja els donarà menjar i assistència. ¿Llibertat per decidir, també? ¿I qui els parlarà dels valors fonamentals? ¿L’Estat? L’Estat només es vol perpetuar. I sempre, l’Estat té més dies que la persona que vol ser lliure…, tot plegat fa que no la deixin o no la deixem entre uns i altres.

¡Sí, sí educar, educar! Però per aconseguir que les persones siguin lliures realment, lluny de qualsevol electoralisme o populisme i no només «carn de canó», què cal fer?

¿A Andorra, també succeeix? Certament, Andorra s’ha convertit potser (fa anys i panys, ¡és clar!) en un estat miracler, per allò del «políticament correcte». No naixem lliures. Hem de trencar molts «cordons umbilicals», a més del físic, aquest a l’inici. Després, o abans, plorem. I de segur per poder ser persones lliures. ¿I és possible, a Andorra, també fer-ne una comunitat de PERSONES LLIURES on l’important és ser persona, sense necessitat d’utilitzacions electoralistes i populistes d’uns i altres? Llibertat és un «negoci» (que prové del llatí, i no sempre significa comerç) molt especial. D’entrada, s’inicia en la pròpia persona. Després, es pot convertir en una gran responsabilitat compartida, o bé en un gran «prostíbul». O en una gran estafa, o en un gran mercadeig, o en una corrua d’adjectius, on la paraula llibertat és una mena de bumerang llençat pel propi benefici. I, després, llibertat i solidaritat que, d’entrada, ja significa retallar la personal llibertat en benefici del bé de tots. I jo sóc el primer que llenço bumerangs per estabornir el contrari. A Andorra, aquest exercici, avui, em sembla és l’esport nacional: tots parlem de llibertat, de solidaritat, de responsabilitat… ¿I què?

Es tracta que tota la societat creï les condicions necessàries i imprescindibles que facilitin i protegeixin la llibertat, però alhora la responsabilitat, la solidaritat, l’ètica i les estètiques necessàries. Si no és així, penso modestament que és el joc dels disbarats, que potser és el que succeeix al país. Tothom s’apropia del mot i contingut llibertat. ¿I què més?

Escriptor

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu