Search
Close this search box.
L'opinió de:

Mare soltera però no maleïda

  • L’organització Solidaritat Femenina dóna suport a mares solteres del Marroc

JAVIER OTAZU

«Encara que el meu pare em perdonés algun dia per haver donat a llum estant soltera, jo seguiré sent la vergonya del barri per haver tacat l’honor de la meva família, així que no em faig il·lusions sobre tornar a la meva casa i que els meus acceptin al meu fill».

Qui parla és Amal, que es va quedar embarassada amb 23 anys i la seva parella la va abandonar en assabentar-se’n, però no pensa delatar-lo: «Primer, perquè és casat; segon, perquè si faig públic el seu nom els meus germans aniran a matar-ho, i bastants problemes he donat ja a la meva família».

El primer reflex d’Amal, com el de totes les mares solteres, va ser fugir de la seva casa fins a arribar a Casablanca, la gran metròpolis marroquina on una dona amb un pecat en el ventre pot trobar l’anonimat, primer, i més tard una mà amiga.

Després d’un pas per una institució de monges que ajuden discretament a les dones com ella, ara crida a les portes de Solidaritat Femenina (SF), organització pionera en la defensa de les mares solteres.

Diu Aicha Chenna, fundadora de SF, que cada dia neixen al Marroc 100 nens fora del matrimoni, dels quals 24 són abandonats, la qual cosa es tradueix en què un 11,4 % de naixements són fills de solteres.

Les coses han millorat lleument per a les mares solteres en aquest país: ja no tenen obligació d’inscriure al seu fill amb la «X» com a cognom; des de 2004, amb la reforma del Codi de la Família, poden donar-li un cognom fictici que oculti la seva consideració de bastards.

Però Chenna es queixa que la llei «està en mans de funcionaris, els qui amb freqüència compliquen molt les coses» a les mares solteres: per exemple, l’habitual és que es neguin a acceptar test d’ADN (molt cars i sempre pagats per la mare) per demostrar la paternitat i exigeixin en canvi «certificats de festeig» inexistents.

Algunes tenen històries encara més terribles que Amal, com Nezha, de 24 anys, perruquera i analfabeta, embarassada després de ser violada per tres desconeguts una tarda, en sortir del seu treball, i també fugida de la seva casa per por d’un germà «agressiu i drogoaddicte», però resolta a criar sola una filla que ja té 24 dies d’edat.

L’opinió popular és implacable amb les mares solteres (amb freqüència equiparades amb prostitutes) i moltes famílies prefereixen recórrer a l’avortament abans que el ventre d’una jove llanci una taca sobre la seva reputació, es lamenta Chenna.

Una vegada va sentir dir a una mare soltera que odiava al seu fill amb aquest argument: «No puc donar-li amor, solament he rebut odi en la meva vida».

Així que la principal preocupació de Solidaritat Femenina és dignificar a les mares solteres i reforçar la seva autoestima, ensenyant-los durant tres anys a llegir si són analfabetes, a més d’un ofici (cuina, perruqueria, pastisseria i costura) mentre cuiden als seus fills en una guarderia. Al cap de tres anys, han de ser capaces de volar pel seu compte.

Hi ha ara quaranta dones amb els seus nens acollits per la institució en tres centres de Casablanca. Cada dona costa a Solidaritat Femenina 4.000 dirhams mensuals (uns 400 euros), la qual cosa es tradueix en despeses anuals de 5 milions de dirhams, dels quals SF solament finança la meitat, sent la resta procedent de donacions.

Aicha Chenna va rebre l’any 2000 amenaces, per telèfon i per escrit, de grups islamistes que l’acusaven de propagar l’adulteri, però no per això s’acovardeix: sent néta d’un teòleg musulmà, li agrada repetir que «Déu crea com vol, amb qui vol i quan vol», i ho recolza amb versos de l’Alcorà.

«Aquí hi ha molta hipocresia: (els islamistes) utilitzen la religió com els sembla, però he descobert que també entre ells hi ha mares solteres i homes que es diuen virtuosos i després abandonen a la dona», sosté.

No obstant això, el propi rei Mohamed VI s’ha posat en contacte amb ella per demanar-li que continuï amb la seva tasca i donar-li gairebé 2 milions de dirhams (200.000 euros) per a la seva associació, mentre que una fundació nord-americana l’ha guardonat amb el prestigiós Premi Opus, dotat amb un milió de dòlars.

La llavor de Solidaritat Femenina ha germinat i ara hi ha més de quinze associacions al Marroc que donen ajuda a les mares solteres. La vida segueix sent dura per a elles, la societat les segueix mirant amb desdeny, però diverses de les dones que van passar per SF són ara cuineres o fins a xofers de camió.

Diu Chenna que cada vegada troba més casos de famílies que perdonen la «relliscada» d’una jove i així permeten a un nen tenir una llar sense l’estigma del maleït.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu