L'opinió de:
Psicòleg clínic

L’adaptació hedònica

L’alegria d’haver obtingut allò que buscàvem o el plaer per haver viscut una experiència agradable devaneix transcorregut poc temps. A tall d’exemple tenim, quan guanyem la loteria, aprovem un examen difícil, acabem de pagar la hipoteca, conquistem a la persona estimada, superem una situació complicada, obtenim un augment salarial, etc. Aleshores, depenent de la casuística i de les circumstàncies del moment, podem parlar des d’algunes hores, fins a uns pocs mesos. El nostre cervell, per a no embogir per la quantitat de neurotransmissors que l’inunden a causa del plaer obtingut, s’autoregula ell mateix i s’adapta al nou estat emocional, però sense oblidar els pensaments de l’estat anterior perquè és el seu punt d’equilibri. Per això mateix, sempre acaba tornant a ells i, consegüentment, també al seu anterior estat. S’ha acostumat a interpretar la realitat i interactuar socialment des d’ell, per tant, per molt que augmenti, sempre serà momentani.

Així és que, si volem canviar la nostra personalitat o modificar el nostre caràcter perquè l’experiència de plaer duri més temps, hem de treballar primer en la nostra manera de pensar. El canvi comença en el nostre interior i amb això vull dir, que si abans de l’experiència positiva estàvem amargats, tristos, malhumorats, etc., tornem a tenir les mateixes sensacions i comportaments. Però igualment, encara que estiguéssim contents, també tornem al mateix nivell d’alegria, no es manté en l’actual, i és que malauradament, quan hi ha un buit o qualsevol malestar, per moltes coses que ens regalin o frases boniques que ens diguin no tenen un efecte durador. Ens agrada i ho gaudim, però no tenim la capacitat ni les eines cognitives per fer-ho durar en el temps, i un factor molt important és la poca memòria que tenim. Ràpidament, ens oblidem de com estàvem fins aquell precís moment (amb problemes de salut, familiars, personals, econòmics, etc.). Aleshores, no valorem adequadament la nova situació, no ens adonem de la sort d’haver obtingut allò que tant volíem.

S’evapora al cap de poc temps després, atès que només podem gestionar les situacions o estats emocionals que estem acostumats a tractar o a sentir. Així és que, si vivim en el malestar de manera permanent, en la penúria, o no gestionem de manera productiva els diners, en el moment que la situació millora de cop ens veiem desbordats. Aleshores, una manera d’evitar que això torni a passar és tenint sempre present la situació personal abans del moment d’haver aconseguit l’objectiu desitjat. Es tracta de mirar cap al futur, sense oblidar el passat i estar mentalment en el present. No tornem al passat per reviure les penes, sinó per a no oblidar el perquè volíem aconseguir el nostre objectiu (jugar a la loteria, millorar l’aspecte físic, canviar de feina, tenir parella sentimental, formar una família, etc.). Pensant així, ens avancem als actes i calculem al detall què fer amb la nova situació, com gaudir-la i, sobretot, busquem com fer-la durar més temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu