L'opinió de:

La utopia contra el WhatsApp

RAFAEL TORRES

Pío Baroja va posar en llavis d’Eugenio d’ Aviraneta, el guerriller i agent liberal del primer terç del XIX que va inspirar les seves Memòries d’un home d’acció, un pensament torbador: «No hi ha poble que pugui tenir un govern d’homes justos. Hauria d’haver un medi social sa, assenya , en perfecte equilibri. És a dir, que per sostenir una utopia caldria inventar una altra».

El pessimisme antropològic, polític, social, no és, doncs, exclusiu de la dreta, si bé aquesta viu i es nodreix d’ell, negant i avorrint tota utopia. Ahir es debatia al Congrés dels Diputats sobre l’estat de la nació, i doncs a la Carrera de Sant Jerónimo el debat sempre neix del sectarisme i mor, paradoxalment, en el corporativisme més tancat i atroç , poca dilucidació pot esperar dels assumptes que ens afligeixen. No obstant això, i amb el benentès i provat que l’actual no és un Govern d’homes justos, els paisans podríem preguntar pel nostre compte què tal anem de salut moral, de seny i d’equilibri.

Dels governs, i dels polítics en general, no cal esperar que li diguin a la gent el que no vol sentir. Fins i tot l’executiu de Rajoy, que li fa a la gent el que aquesta no vol que li facin, eludeix la transcripció de les sevícies al llenguatge oral. No obstant això, i ja que la perfídia dels governants tenen bastant a veure amb els vots de la gent, hauria de ser ella qui s’ho fes mirar i debatés de debò, sense embuts, sobre l’estat de la nació que compon i sobre la nació mateixa.

Així, per exemple, i per esmentar només una de les últimes bestieses nascudes al medi social, ¿hi ha algun toc de salubritat, de seny i d’equilibri en el fet que el 70 % dels usuaris de l’automòbil valorin més la «connectivitat» del vehicle que la seva mecànica, la seva robustesa o la seva seguretat? ¡Connectivitat! Que els cotxes siguin la prolongació del paupèrrim món del WhatsApp i de totes les ximpleries tecnològiques amb què se li treu els diners a la gent. Encara que s’estavelli i es mati un amb la distracció.

En el pessimisme lúcid de Baroja/Aviraneta hi ha, per lúcid precisament, un fons d’esperança boja: ¿per què no anar a per dues utopies, si és menester? A jutjar per l’estat de la nació, el mateix caldria anar a per mitja dotzena.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu