Search
Close this search box.
L'opinió de:

La Formació Professional

JOSÉ LUIS GÓMEZ

Hi ha una estricta i detallada agenda alemanya per a Espanya que es va complint en gairebé tot el que fa mal –reforma laboral, control dràstic del dèficit, ajust financer– i en gairebé res del que podria ser un alleujament: per exemple, la formació professional.

Alemanya no només vol ajustar els comptes, també vol establir les bases d’una nova cultura professional a Espanya, ja que en el fons li interessa que un país que representa l’11% de l’euro no li causi problemes a la moneda que, de fet, consideren com a pròpia en el més ampli sentit de la paraula. Curiosament, la diligència del Govern de Rajoy a aplicar una reforma laboral agressiva, segons la qualificació del ministre Guindos, no s’aplica de moment a la reforma de la formació professional, que de fer-se suposaria tota una revolució social a Espanya.

¿Què li ha plantejat Alemanya al Govern i a la patronal CEOE? Una cosa molt concreta: un ensenyament professional teòric en un 30% i pràctic en un 70%, com a Alemanya, els percentatges són inversament proporcionals als espanyols. ¿I quin és el problema? Doncs que la CEOE es nega a assumir el que fan els empresaris alemanys: pagar als estudiants, que en el cas alemany reben uns 500 euros al mes. Diuen els empresaris espanyols que no tenen diners i que millor que l’hi demanin a Brussel·les. De tot això se sap molt poc perquè al poder no li interessa que es coneguin aquestes coses, si bé ja hi ha plans concrets per desenvolupar projectes pilot a Madrid i Barcelona, ?en els que podrien implicar fins a 250.000 joves.

¿Seria una revolució només per això? No. Com es va concloure en un seminari internacional d’economia que va dirigir el professor Santiago Lago a l’illa d’A Toxa, també ho seria perquè s’invertirien les proporcions d’alumnes universitaris. A Alemanya són majoria els joves que estudien formació professional, a l’inrevés que a Espanya. És clar que a Alemanya les seves empreses assumeixen com a inversió rendible el finançament de les pràctiques dels estudiants, mentre que l’empresariat espanyol, menys productiu, es posa de perfil.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu