- No hi ha ningú que pugui afirmar o dir que els seus orígens són d’allà on es troba
ANTONI POL I SOLÉ
ARQUITECTE
- Foto: noe
La realitat de cada dia, ens deixa perplexos de com va el món. I massa sovint ens oblidem de com és la humanitat. D’aquelles dues cares que la regeixen com una constant. Com la nit i el dia que es produeixen ininterrompudament i l’una és conseqüència de l’altra.
Per entendre el món hem de reconèixer, com a mínim, el decàleg de variables que expliquen la història de la humanitat.
Una història forjada pel desig humà de voler progressar, a nivell individual o col·lectiu, i personal o material.
I per la condició social del ser humà de vegades tolerant i altres intolerant.
I per la seva condició religiosa, per moments alliberadora i per altres opressora.
I per la política entesa com a servei responsable o bé poder irresponsable.
I pel desig de creixement econòmic sostenible o bé continuat.
I per la relació de l’home amb la natura, incloent o excloent.
I pels coneixements racionals, emocionals i transcendents, integrats o aïllats.
I pel progrés tecnològic al servei de l’home o de l’economia.
I per una població creixent volguda per uns culta i per altres inculta.
I per una societat global solidària i respectuosa o insolidària i irrespectuosa.
L’home a més de ser un animal social és un animal territorial. Estima i vol el seu i no fa cap lleig al que tenen els altres. La terra però és única i no està parcel·lada i els territoris estan íntimament interconnectats i són interdependents.
La interrelació de tots els territoris a nivell mundial és inevitable i la globalització o mundialització ho està posant en evidència.
I la manera de produir-se la interrelació no ha de ser des del domini polític, militar, poblacional, econòmic o de qualsevol altra mena, sinó que ho ha de ser per via de la complementarietat pacífica.
Àfrica és el paradigma de quina no ha de ser la via.
Durant segles ha fet de rebost dels altres continents.
Però Àfrica, que ha estat feta de tragèdia per l’esclavatge, la colonització, la sequera, les guerres diverses i continuades, la pobresa, la fam, les malalties, els refugiats, les emigracions, el deute, l’especulació de matèries primeres, la falta de democràcia, els governants corruptes, el concentrar les deixalles del món i la cobdícia humana, també ha estat feta d’esperança. I així conté les arrels dels humans que quedem a la Terra, té una gran riquesa en recursos naturals, es troba en un creixement demogràfic excepcional, la seva gent, la seva història, el seu dinamisme, el seu futur, la seva imaginació, creativitat i invenció que són arreu, també arribaran a l’economia i a la societat.
Amb 53 estats és el tercer continent en extensió (30.500.000 Km²). Tenia 750 milions d’habitants el 2004 i en tenia 1.097 el 2013.
La seva densitat és de 23 hab./km² contra 77 a l’Àsia o 68 a Europa.
La població de Nigèria és al capdamunt amb 171 milions d’habitants, la segueix Etiòpia amb 94 milions, Egipte amb 82 milions, la República Democràtica del Congo amb 67 milions i Àfrica del Sud amb 52 milions.
Els petits estats més similars a Andorra per tamany, són les Seychelles, Sao Tomé i Príncipe, Maurici, Comores i Cap Verd. Potser seria bo començar a crear-hi algunes complementarietats. Però ens cal la complementarietat?
Les variables constituents dels sers humans fan que es generin problemes i tensions allà on, semblaria que, no n’hi hauria d’haver. Així de fàcil, de contradictori i d’absurd. La racionalitat, l’emotivitat i la transcendentalitat, que formen part de la nostra identitat com a humans, fa impossible la unanimitat.
Per tant ens cal la complementarietat perquè sols no podem resoldre els nostres problemes i perquè ens necessitem els uns als altres.
Les dites africanes ens ho recorden. «L’home és el remei de l’home» (Wolof-Senegal). «La veritat existeix més enllà de les muntanyes i per conèixer-la cal viatjar» (Serere-Senegal). «Cada ribera té la seva pròpia font» (Zulu-Àfrica del Sur). «Quan es canvia el tam-tam de plaça s’inventa un nou so» (Kossi-Camerun).
Ens cal la complementarietat perquè els nostres orígens són de fora on som. No hi ha ningú que pugui afirmar o dir que els seus orígens són d’allà on es troba.
«El teu pare ha vist les formigues abans que tu» (Fang-Gabó).
Ens cal la complementarietat perquè ens cal donar del que tenim.
«Donar és estalviar» (Luluwa-Congo).
Ens cal la complementarietat perquè és intel·ligent.
«La intel·ligència és un fruit que un recull en el jardí del seu veí» (Batabwa-Congo).
I ens cal la complementarietat perquè és de futur.
«Sense intel·ligència és qui no es prepara el futur». (Hutu_Burundi).
El món, sí o sí, tendeix cap a la interrelació global, de tots amb tots, des de sempre.
Àfrica és molt important per a Europa. No entenc la poca atenció que s’hi presta tancant fronteres i no invertint-hi suficientment .
Les relacions d’Andorra amb Àfrica són petites i simbòliques, però no a menystenir.
A Andorra hi ha 484 residents d’estats africans però prop de 1.000 persones en realitat de procedència africana. I també l’Associació Africana d’Andorra, Africand que vol acollir a tots aquells que estimen Àfrica i que porta ja set anys donant-se a conèixer amb activitats diverses.
I l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Saharaui (ADSAPS) que porta a l’estiu infants de vacances a Andorra.
Escaldes-Engordany està agermanada amb la Reunion.
Algunes ONG hi han fet projectes solidaris.
I alguns andorrans a títol personal hi han fet aportacions de treball solidaris diversos des de fundacions, congregacions religioses o altres entitats, empreses o institucions.
El Govern per via de la cooperació internacional dóna suport a diversos projectes solidaris.
Tenir una visió de conjunt de tot el que es fa a Àfrica, i altres continents, així com el que des dels altres continents es fa a casa nostra, ha de permetre ser més conscients de l’existent, inevitable, coherent, obligada i intel·ligent complementarietat territorial global andorrana que estem fent i admetem, i espavilar-nos per posar-nos al dia.
Per a més informació consulti l’edició en paper.