Search
Close this search box.
L'opinió de:

Internet avançat i censura fèrria

  • Les autoritats sud-coreanes prohibeixen difondre informacions nord-coreanes

JAIRO MEJÍA

Corea del Sud, el país amb la xarxa d’internet més avançada del món, és paradoxalment una de les democràcies que més censura aquest mitjà, amb un augment del control en els continguts que parlen sobre la comunista Corea del Nord.

Amb una penetració de més del 80% i un dels serveis de banda ampla més ràpids del món, Corea del Sud és vista com un exemple en el desenvolupament d’internet, encara que organismes internacionals i grups d’internautes locals critiquen l’estricta supervisió de l’Estat en els continguts.

Segons un informe de la Policia sud-coreana, el 2010 van demanar l’eliminació de 80.449 comentaris a internet per suposadament fer apologia del règim nord-coreà, una quantitat 45 vegades superior a les actuacions dutes a terme en tot el 2009 i 2008.

Les autoritats sud-coreanes es valen de la llei de Seguretat Nacional, que prohibeix difondre informacions elaborades per mitjans nord-coreans o que exalcin el règim comunista, amb el qual es troben tècnicament en guerra, per imposar el seu control.

El règim comunista de Corea del Nord, on la llibertat d’informació està proscrita, i Corea del Sud viuen separats per una frontera gairebé inexpugnable des del 1953 quan un armistici, i no un tractat de pau, va posar fi a una brutal guerra de tres anys. Amb l’arribada del govern conservador del president Lee Myung-bak el febrer del 2008, que va prometre mà dura contra el règim de Kim Jong-il, les denúncies i investigacions a sospitosos de simpatitzar amb Corea del Nord s’han multiplicat.

El 2007, només cinc casos d’apologia del comunisme nord-coreà a internet van ser portats als tribunals; el 2009 aquest nombre va ascendir a 32 i el passat any van ser 82 els processos d’aquest tipus.

 

La fundació nord-americana Freedom House defineix a Corea del Sud en el seu informe d’aquest any sobre internet com un país amb «llibertat parcial» a la xarxa i recorda que es deté blocaires per comentaris que van contra una llei d’aplicació molt subjectiva.

L’informe destaca que Corea del Sud exigeix ??en els portals d’internet amb més de 100.000 visites al dia donar-se d’alta amb el nom real, de manera que condiciona les opinions en llocs com els famosos cafès d’internet (una barreja de blog i fòrum).

És popular el cas de YouTube, que es va negar a demanar el número d’identificació i el nom real per accedir al servei, però que per aquesta mateixa llei s’ha vist obligat a desactivar l’opció de pujar vídeos en el seu domini sud-coreà. Molts internautes del país asiàtic han optat per traslladar-se a serveis estrangers de xarxes socials o correus electrònics, per impedir la intromissió del Govern en els seus continguts.

Però fins i tot en l’oasi que oferien els comptes de Twitter o Gmail, les autoritats sud-coreanes han aconseguit acotar el terreny. L’abril d’aquest any la justícia sud-coreana va condemnar a dos anys de presó suspesa a un usuari de Twitter que «retuitejava» comentaris d’un compte pro nord-coreà al qual no es té accés des de Corea del Sud.

Així mateix, la setmana passada el diari Hankyoreh va revelar que el servei d’espionatge sud-coreà va assaltar un compte de Gmail per buscar proves de comportaments pro nord-coreans, tot i que molts internautes havien buscat refugi en aquests serveis per no estar controlats per companyies locals.

La Policia bloqueja l’accés des de Corea del Sud a pàgines nord-coreanes o que promoguin la unificació, encara que no tinguin vinculació directa amb el govern comunista de Pyongyang o estiguin ubicades en servidors de tercers països com el Japó. Tot això per a alguns internautes sud-coreans restringeix el principi bàsic de llibertat d’opinió i pensament crític necessari en una societat democràtica com la sud-coreana.

L’enviat de l’ONU per a la llibertat d’expressió, Frank La Rue, va publicar el 2010 un crític informe sobre les restriccions a internet a Corea del Sud i va denunciar que des del 2008 s’interpreta de manera més estricta la llei de Seguretat Nacional.

La Rue opina que des d’aquest any la llibertat en el ciberespai sud-coreà ha minvat, una situació preocupant per a una societat en què l’ús d’internet com a mitjà d’opinió pública és dels més estesos del món.

Periodista

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu