- Els estímuls que necessita el cos han de ser clars i no contradictoris
ANTONI POL I SOLÉ
- Foto:
Es defineix la higiene com la ciència que vetlla per la preservació de la salut. És el sistema de principis i regles per a conservar la salut (P. Fabra, 1932, DGLLC).
O també, com la ciència que estudia les condicions i els factors personals o ambientals que influeixen en la salut física i mental i que afavoreixen l’aparició i la difusió de les malalties (C. Massana, 1975, GEC).
I l’higienisme neix en el corrent de pensament desenvolupat al segle XIX, essencialment pels metges, que denunciava la manca de salubritat i higiene a les ciutats industrials i posteriorment arreu de les poblacions d’una certa importància, en relació a les elevades taxes mitjanes de mortalitat i a les epidèmies (còlera, tifus, paludisme), que s’hi produïen. (C. Massana, 1975, GEC).
Si la higiene s’ha anat especialitzant i considerant des dels seus diferents camps d’aplicació com per exemple en l’alimentació, en els esports, a l’escola, en l’individu en general, en l’àmbit públic, en el sexe, en el camp mental i altres, l’higienisme ha anat prenent altres visions més àmplies com per exemple el corrent mèdicofilosòfic que proposa un sistema d’alimentació basat en la teoria de la compatibilitat i incompatibilitat dels aliments. (M. Munera, 2005, GEC).
La higiene electromagnètica constitueix un altre camp específic d’aplicació dels possibles camps en que cal exigir higiene per tal de preservar la salut de les persones.
A la natura, la Terra, als seus propis fenòmens que produeixen contaminació, pol·lució o brutícia els segueix uns cicles d’adaptació, reciclatge o neteja que reparen o fan la higiene corresponent per tal de que nous cicles de vida es puguin establir en els indrets afectats.
L’home amb les seves activitats cada vegada més invasives i accelerades genera uns impactes a llarg termini que s’agreugen en no incorporar elements de recuperació o de reparació durant i després de la realització de l’activitat. És per tant aquí on pren tot el sentit la necessitat d’aplicar una mínima higiene, si es volen evitar els impactes nocius en la salut de les persones, que generen o poden generar, certes activitats, i entre elles les electromagnètiques i concretament les que necessiten energia per a poder utilitzar les noves tecnologies.
A la contaminació electromagnètica natural s’hi ha afegit doncs, en els darrers cent anys a casa nostra, una contaminació electromagnètica artificial que si suposem directament proporcional al consum d’energia elèctrica, ha passat a multiplicar-se entre 1935 i el 2009 per 2.800 milers de vegades, pel que fa almenys als camps elèctrics i magnètics de baixa freqüència, derivats de passar del consum de 1 megawatt/hora, a 2.800.000 de megawatts/hora.
Avui sabem que les radiacions artificials modifiquen i incrementen les radiacions naturals i per tant el nostre entorn natural està modificant-se diàriament en funció, no només de l’exposició natural a que ens trobem exposats, provinents del terra i del cel, si no també als camps artificials que s’hi afegeixen per la pròpia activitat humana.
Les radiacions artificials de baixa freqüència es produeixen per les instal·lacions elèctriques normals dels habitatges i de l’ús de la majoria d’electrodomèstics.
Les radiacions artificials d’alta freqüència són les ones de ràdio i telecomunicacions, el telèfon mòbil, el telèfon sense fil, el wifi, el bluetooh, alarmes, forns de microones, radars, aplicacions mèdiques, etc … (E. Silvestre / M. Bueno, 2009, E.S.).
Es proposen tot seguit vint accions d’higiene electromagnètica:
1.–Envoltar-se de plantes que ajuden a equilibrar les càrregues elèctriques de l’aire incrementant els ions negatius que ens generaran més benestar.
2.–Realitzar una òptima ventilació natural per evitar el ressecament de l’aire i la seva ionització positiva.
3.–Mirar de mantenir la humitat relativa de l’aire per sobre del 50%.
4.–Evita l’ús de l’aire condicionat o calefacció per convecció o sistemes que actuen per moviment de l’aire i per tant són generadors de càrregues elèctriques de tipus electrostàtic.
5.–Elegir materials i fibres naturals antiestàtiques per als acabats i decoració dels espais interiors, evitant terres sintètics (plàstics, moquetes, parquets vernissos amb laques sintètiques, fibres sintètiques de mobles, tapisseries i cortines).
6.–Verificar que tots els endolls i la instal·lació elèctrica estan ben connectats a la presa del terra. Disposar d’una bona presa de terra elèctrica de l’edifici, per sota dels 6 homs.
7.–Anar vestits amb fibres naturals (cotó, lli o seda) i no sintètiques. Calçar fibres naturals com el cuiro, cànem o espart o tenir bones soles conductores elèctriques incorporant partícules de carboni. I així evitar induir electricitat estàtica cap al cos.
8.–No deixar fer que les instal·lacions elèctriques passin per tot arreu o qualsevol lloc. Ordenar-les i concentrar-les lluny de les zones de repòs o estar, incloent el quadre elèctric.
9.–Apantallar els cables de la instal·lació elèctrica sempre que es pugui per derivar la fuga d’electrons lliures cap al terra.
10.–Introduir sistemes de desconnexió elèctrica, ja siguin automàtics (com bioswitch) o manuals dels circuits per reduir-los o tancar-los quan no s’utilitzin, especialment en dormir o descansar.
11.–Posar els electrodomèstics a la màxima distància d’on descansem o treballem habitualment i allunyar-se del forn microones, placa d’inducció o campana extractora en funcionament.
Evitar la màquina d’afaitar connectada al corrent elèctric, així com l’assecador de cabells o mans amb motor incorporat al bufador.
Distanciar-se de tots ells tant com es pugui quan se’ls hagi d’usar o quan funcionin sols. El camp magnètic que radien és molt elevat.
12.–Allunyar-se tant com sigui possible dels camps electromagnètics produïts per agents exteriors com línies de baixa, mitja o alta tensió, cablejat divers per les façanes, transformador, línies d’alimentació generals interiors de l’edifici, o línies dels habitatges o locals.
13.–Protegir-se de la telefonia mòbil a la nit i allunyar-la de les zones de descans ja que actua com a antena. I desconnectar el wifi. Tenir el mòbil, de dia com de nit, el més allunyat del cos possible o del cap o dels òrgans vitals. Escurçar la durada de les trucades. No trucar dels llocs amb poca cobertura …. és quan més irradien.
14.–No utilitzar telèfons sense fil sinó fixes. I si es tenen, allunyar les bases de les zones de descans.
15.–Evitar tots els aparells, alarmes i jocs amb sistemes de radiofreqüència o incorporar proteccions escaients.
16.–Baixar les persianes d’alumini per protegir-se de radiacions d’alta freqüència exteriors a l’hora de dormir. Si no se’n té, usar cortines especials que filtren les radiacions exteriors, si cal.
17.–Allunyar les zones de descans o treball de les radiacions electromagnètiques naturals provinents de vetes d’aigua del subsòl o de creuaments de línies Hartman, de creuaments i de línies Curry, de vòrtex o de falles. Tot i poder ser de baixa intensitat comparades amb les artificials la seva contínua actuació és perjudicial per a la salut al llarg dels anys. O en el seu defecte i si és possible, protegir-se adequadament.
18.–Orientar el capçal dels llits a nord. L’alineació del cos amb l’eix nor-sud en coincidència amb el sentit dels fluxos del camp magnètic terrestre produeix una sinergia favorable al descans.
La capçalera a est produeix una inducció del camp magnètic terrestre cap al cos produint un efecte positiu revitalitzador. L’orientació a oest produeix l’efecte contrari al de l’est, és a dir, una inducció del cos cap a la terra i per tant desvitalitzadora. I l’orientació a sud confronta el camp magnètic i el terrestre i genera tensió i malestar.
19.–Adaptar la llum, abans d’anar a dormir, a les necessitats del cos i reduir la seva intensitat a màxim 50 lux, per enviar-li senyals inequívocs de que anem a dormir. Acompanyar-se de molta llum abans d’anar a dormir es contraproduent. Com a l’hora de llevar-se usar-ne poca. Els estímuls que necessita el cos han de ser clars i no contradictoris perquè les funcions reguladores puguin funcionar amb normalitat i no estrés.
20.–Caminar descalç, dutxar-se i rentar-se les mans mullant una estona els canells descarrega i ajuda a desfer-se de camps elèctrics acumulats al cos.
Estar més bé depèn així en bona part de nosaltres i de la nostra higiene personal, familiar i col·lectiva, també a nivell electromagnètic.
Arquitecte
Per a més informació consulti l’edició en paper.