L'opinió de:

Estereotips a la guarderia

MONTSERRAT RONCHERA

Periodic
Foto: NOE

La recent publicació de l’informe de Brigitte Grésy et Philippe Georges de la Inspecció general francesa d’afers socials ha creat inquietuds al nostre país veí. Estudiant les pràctiques d’educadores i cuidadores (en femení, ja que representen el 99% del personal) de les guarderies, l’informe constata que, si bé tothom té clar que s’ha de tractar els infants amb una neutralitat absoluta i seguint una reglamentació molt clara, pel que fa a la igualtat entre sexes, en realitat se segueix donant peu a la continuació d’estereotips de gènere.

En les activitats per als menuts, queda clar que les nenes són menys estimulades i incentivades en les activitats col·lectives que no pas els nens. Participen menys en jocs que afavoreixen la lògica o la mobilitat física –com poden ser la construcció o l’escalada–, mentre que es dóna més importància a la seva aparença física. Els autors veuen com la vestimenta i els colors juguen un paper en la construcció dels rols socials. Perdura en el temps el blau com a color per als nens, en contraposició al color rosa per a les nenes, posat de moda per la nina Barbie als anys 60. També alerten sobre el fet que vestits i faldilles només fan que alentir el procés d’aprenentatge del gatejar o caminar de les nenes. En l’àmbit cultural, els prínceps encantats segueixen predominant. En el 78% de les cobertes de llibres infantils hi figura un personatge masculí i a l’interior es troben el doble de contes amb protagonistes herois masculins que heroïnes femenines. Per reconduir aquesta situació s’aposta per la creació d’un pacte educatiu per a la infantesa, amb accions com la formació continuada i específica del personal per millorar la igualtat en la sociabilització dels infants, la promoció de compromisos contractuals amb fabricants de joguines, editorials de llibres infantils o, fins i tot, amb fabricants de roba; tot plegat amb la sensibilització dels pares com a prioritat.

En presentar l’informe, la ministra dels Drets de les dones, Najat Vallaud-Belkacem, va citar una frase d’Albert Einstein: «és més fàcil desintegrar un àtom que no pas un prejudici»… o un estereotip; veurem com continua la cosa i allò que podem extrapolar.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu