- La vida el va portar d’actor secundari a actor principal d’un drama d’intrigues
FERNANDO MEXÍA
Cent anys després del seu naixement, Ronald Reagan sobreviu al pas dels anys en la memòria col·lectiva nord-americana que recorda la figura d’un expresident valent forjat en el llunyà oest de Hollywood .
El 6 de febrer, data del seu centenari, nombroses ciutats i estats dels EUA proclamaran en la seva memòria El dia de Ronald Reagan, una jornada en la qual hi haurà un tribut militar en el seu museu-fundació, a Simi Valley (Califòrnia), que serà sobrevolat per caces de les Forces Aèries amb base en el portaavions USS Ronald Reagan.
Carismàtic i gran orador, Reagan anava per a artista, el mateix que la seva segona dona, Nancy, si bé la vida li portaria de papers secundaris a la meca del cinema a convertir-se en actor principal d’un drama d’intrigues geopolítiques que va posar un final feliç a la Guerra Freda.
Va néixer el 6 de febrer de 1911 a Tampico, una petita localitat d’Illinois propera a Chicago i a uns 45 quilòmetres de Dixon, ciutat on el 1932 va acabar els seus estudis d’Economia i Sociologia en l’Eureka College.
AQUELL JOVE aficionat a l’esport i al teatre, que mai va destacar per les seves qualificacions, es convertiria amb els anys en un ídol local fins al punt que l’autopista que recorre la distància entre Tampico i Dixon passaria a portar el seu nom.
Honrat ara amb successius homenatges pel seu centenari a la seva antiga escola, Reagan va haver de recórrer a beques i a treballs esporàdics per pagar-se la carrera i no va dubtar en arremangar-se les mànigues de la camisa per obtenir uns dòlars fregant plats.
Més enllà de les aules, el que seria el president número 40 dels EUA es va trobar un mercat laboral enfonsat per la major crisi econòmica del segle XX que havia arrencat amb el crack de 1929.
Reagan va sortir a flotació gràcies a la seva facilitat de paraula i els seus coneixements esportius i va ser reclutat com a cronista de futbol americà en una emissora de Iowa abans de donar el salt a la cadena NBC on va estar fins que va emprendre l’aventura de Hollywood.
Malgrat la seva obstinació per triomfar en la gran pantalla, mai arribaria a convertir-se en una estrella de primera fila encara que ho va intentar amb gèneres que anaven des de la comèdia al western i va compartir repartiment amb llegendes com Humphrey Bogart o Bette Davis.
Entre 1937 i 1954, el seu nom va aparèixer en els títols de crèdit de 55 pel·lícules com The Amazing Dr. Clitterhouse (1938), Dark Victory (1939), Kings Row (1942) o This Is the Army (1943).
La seva trajectòria cinematogràfica i la seva miopia, que li va apartar del front, li van portar a passar la Segona Guerra Mundial com a tinent encarregat de la producció de films per encoratjar a les tropes, una capacitat per pujar la moral que aplicaria més tard en el seu primer mandat a la Casa Blanca marcat per un optimisme econòmic.
A Hollywood també va conèixer a les seves dues esposes, la primera d’elles, Jane Wyman, amb molt més talent interpretatiu que la segona, Nancy Davis, encara que aquesta última acabaria per robar-li tot el protagonisme.
Amb Wyman, nominada en quatre ocasions als Oscar, tindria dos fills Michael i Maureen i el seu matrimoni passaria a la història el 1948, just l’any en el qual ella estrenava Johnny Belinda, pel·lícula per la qual obtindria una estatueta com a millor actriu.
VA SER DURANT aquest període quan va donar els seus primers passos en la política com a president del sindicat d’actors, que va ocupar entre 1947 i 1952 i que li serviria per guanyar-se simpaties i també molts enemics.
Reagan va ser un dels banderers del macarthisme i va impulsar la persecució a Hollywood d’artistes sospitosos de tenir afinitat amb el comunisme, l’anomenada caça de bruixes, que va afectar a il·lustres del cel·luloide com Charles Chaplin.
Casat el 1952 amb Nancy, qui passaria a la posteritat com Nancy Reagan, començaria a poc a poc a caminar cap a la presidència dels EUA, primer com a col·laborador de candidats republicans, després com a governador de Califòrnia i finalment, després de tres intents, seria nominat a la Casa Blanca per la formació conservadora.
El 4 de novembre de 1980 va ser proclamat president dels EUA, càrrec pel qual seria reelegit quatre anys més tard i que exerciria amb fermesa i sense complexos, encara que això tingués com a contrapartida episodis com l’Irangate, el cas de la venda il·legal d’armes a l’Iran per finançar la contra nicaragüenc.
Molts han vist darrere de les decisions de Reagan l’ombra de Nancy, a qui es va responsabilitzar de destitucions d’alts càrrecs i se la va acusar de consultar astròlegs per a decisions importants.
No obstant això, no va eclipsar a la primera dama que va aconseguir l’afecte dels ciutadans que van veure en ella a una abnegada servidora del seu país que va estar al costat del seu marit fins al final, el 5 de juny del 2004, quan Ronald Reagan expirava després de més una dècada en la qual l’alzheimer li va fer oblidar-se a poc a poc d’una vida de pel·lícula.
redaccio@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.