L'opinió de:

El ‘cap’ i el ‘molt’ seran sempre nostres!

Ha arribat la crisi del cap i del molt. No voldria ser dramàtica, però darrerament l’ús generalitzat del catanyol entre els joves ha emprès una croada contra aquest indefinit tan productiu en català, i contra el nostre quantitatiu més abundant. No és nou que els quantitatius són una petita espina de la nostra gramàtica, ja que sovint ens fan dubtar sobre si són variables o invariables, o bé tenim por d’errar-nos per si en fem un ús massa dialectal.
I només amb això ja tenim prou(ta) feina! –De debò que no podem dir «Hi havia bastanta gent?»– em pregunten sovint els alumnes astorats. I la resposta és que no és correcte malgrat que oralment i en usos col·loquials fem aquesta concordança inexistent, bastant només és variable en la forma del plural. Per altra banda, també ens errem amb els invariables massa i força, perquè tendim a dir masses i forces en plural. A més, manta vegades oblidem el gaire en les frases negatives, interrogatives i condicionals. Per això, és tan freqüent sentir arreu del domini «No tinc molta gana» (únicament forma pròpia del parlars valencià i tortosí) en lloc de «No tinc gaire gana». Així mateix, ha retrocedit l’expressió gaire res quan volem dir poca cosa: «Has avançat aquesta tarda? –No, no he fet gaire res». Creieu que encara som a temps de salvar-ho tot això?
I després venen les paradoxes! Deia en Carles Capdevila que quan una cosa ens ha fascinat, diem: «No està gens malament…» com si ens fes por de fer una lloança gaire exagerada! Un altre exemple de paradoxa seria la frase feta: «No t’agrada ni poc ni gaire, oi!» per referir-nos a una cosa que ens agrada molt, moltíssim, que ens encanta, vaja! I una altra de les meves paradoxes preferides és el prou, ja que quan és un adjectiu o un pronom limita la quantitat; però quan és un adverbi és afirmatiu «En vols més? –Sí, prou». I encara més, quan l’usem irònicament tornem a capgirar-ne el significat «Dius que et fa il·lusió? –Sí, prou!». No és d’estranyar que els estudiants estrangers de català assegurin que els quantitatius són un xic massa complexos. I és que entre els matisos i el fet d’haver de comprovar si el nom és comptable o incomptable, no és evident que encertin la tria.
Per altra banda, també tenim els extrems. Podem passar del gens ni gota o el gens ni mica a un munt i un piló! Però tristament ara ha arribat un punyaaao i ho escric amb tres as perquè es pronuncia així, allargant la a. Té un punt xaró, és cert, però això no impedeix que s’hagi estès entre els adolescents i enmig d’una conversa ho vas sentint i va calant…
De la mateixa manera, el que també ha triomfat és el ningun, ara no només el sentim entre els joves, també s’ha estès entre la gent gran i malauradament s’usa tant en converses col·loquials com en conferències i xerrades més formals. I no ho entenc, per què ningun? El nostre cap és divertit, fàcil, curt i molt representatiu de la nostra llengua, perquè és molt productiu i perquè és molt polisèmic. Tant de bo tot plegat sigui una moda passatgera, tant de bo siguin barbarismes fugaços com un dia ho foren el busson i la lejia. Esperem que passin i que no ens robin el cap i molt, perquè són genuïns i perquè ens aporten matisos. El cap i el molt seran sempre nostres!

 

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu