L'opinió de:

Centenaris i bicentenaris

  • En aquest 2013 se celebra el centenari de dos escriptors universals: Albert Camus i Salvador Espriu

ANTONI MORELL
ESCRIPTOR

Periodic
Foto: noe

CCom publiquen tots els mitjans de comunicació dels països veïns, en aquest 2013, se celebren el centenari de dos grans escriptors, per a mi, universals: Albert Camus i Salvador Espriu. Tan diferents per a tot, i tan semblants pel que fa a la mort, a la realitat, a un cert aïllament.

A Andorra s’ha parlat bastant de Salvador Espriu. D’Albert Camus, no en recordo res escrit. Personalment en sap greu que no es parli de l’autor de L’envers et l’endroit, o que no es rellegeixi el seu Discours de Suède, quan va rebre el Nobel, l’any 1957. No cal citar ni La peste, ni la seva següent, i excepcional obra.

Però, avui, voldria dir que en aquest 2013, també recordem el bicentenari del gran intel·lectual luterà Soren Kierkegaard que va influenciar la filosofia i la teologia dels segles XX i també del XXI, el nostre, pel moment! Vaig llegir Kierkegaard, als anys 60 del segle passat. Influencia tot el pensament -o un cert pensament- del segle XX: Heidegger, Camus, Sartre, Wittgenstein, Jaspers, i també els teòlegs més lúcids del moment: De Lubac, Rahner, von Balthasar.

Penso que les commemoracions no han de ser cops d’ulls nostàlgics, flors de cementiris, cròniques necrològiques, sospirs envers túnels dels temps, recerques d’atmosferes esllanguides, a la manera proustiana, ni cants a paradisos edenístics, sovint enganyosos i com a mínim, fugits.

Sí, però, que valdria la pena, rememorar-los, els importants, com els que he citat, segons la meva opinió modesta, per apropar-nos a una obra literària i filosòfica, de la qual en som fills directes: l’angoixa, en el cas de Kierkegaard; la lluita per la lluita, la moral i l’ètica laiques, en el cas de Camus; el poble, la mort, la terra assumida, malgrat la «desfeta» per a Espriu. Ens ensenyen, penso, aquests autors la dignitat de viure i morir. Com tants i tantes persones, escriptors o no. Però cal recordar-los, oi ?

En definitiva, suggereixo un cop més que el pas del temps a partir d’aquets autors i de molt altres, temps obert, ampli i llarg ens uneix amb un passat no tan llunyà, amb el nostre futur, a partir del nostre present, la qual cosa, avui, no te pas massa credibilitat.

Avui, compta el present (què és?), sense cap mena de consideració pel passat, i menys encara per l’esdevenidor que hauria d’estar en mans dels joves, però, als que, molt de tard en tard, aparentment se’ls escolta. I no massa més! D’ací, recordar Kierkegaard, Camus i Espriu, com a síntesi lúcida de passat, present i esdevenidor, salvades les circumstancies nostres i les d’ells. I tornar-los a llegir, i a escoltar-los, i a reflexionar-los ben entès que no són rampoines ni bestsellers, gràcies a Déu.

 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu