En els darrers temps les catàstrofes naturals ocupen molt sovint les primeres pàgines dels diaris. Recordem que no fa gaire més d’un any –encara que ens pugui semblar llunyà– Haití patia un terratrèmol devastador. Uns mesos abans les illes del Pacífic havien rebut l’acció d’un tsunami mortífer i des d’aquell moment han estat múltiples els fenòmens naturals que ens han impactat: terratrèmols del Japó o de Lorca, erupcions dels volcans islandesos,… Una de les darreres catàstrofes ha tingut lloc fa un parell de dies als Estats Units, amb un devastador tornado que ha causat més de cent morts.
Una cosa que ens pot sorprendre en fer aquesta constatació és la importància quantitativa dels fenòmens d’aquest tipus que darrerament succeeixen. Mai he tingut bona memòria, però no recordo que en dècades anteriors ens arribessin notícies sobre catàstrofes naturals amb tanta assiduïtat com en els primers anys d’aquest segle.
Els registres també ens diuen que l’impacte de les mateixes és cada cop més gran. Si bé d’una banda la seva magnitud sembla que, efectivament, assoleix quotes considerables –el terratrèmol de Sendai és un dels més grans mai enregistrats; en el tornado que va afectar Joplin abans d’ahir el vent va sobrepassar els 300 quilòmetres per hora–, l’error o l’oblit humà en la valoració de fenòmens històrics similars segur que hi ajuda.
Més enllà de limitar la nostra reflexió a lamentar la pèrdua de vides humanes, ens hauríem de demanar, per exemple, perquè tornem a construir edificis en indrets que han estat afectats per aquest tipus de fenòmens, o perquè, com a mínim, no adoptem les mesures imprescindibles per prevenir una possible repetició de l’accident. És cert que davant de l’acció incontrolable de la naturalesa només podem ser fatalistes, però quan les conseqüències negatives d’aquesta acció es poden evitar i no ho fem llavors el què som és inconscients o rucs.
Segur que podem exercir un cert control sobre els fenòmens naturals però, de moment, no els podem dominar.
Historiador
Per a més informació consulti l’edició en paper.