Avui estreno aquesta columna a El PERIÒDIC D’ANDORRA. Cada dues setmanes, més o menys, anirà sortint. L’objectiu que busco es crear interacció entre tots nosaltres. Una relació interdependent on des de la paraula i el pensament es generi un clima d’evolució humà, d’aprenentatge, de reflexió i descobriments, de plaer i goig. El vell art de la filosofia ensenya a l’home a pensar, parlar, sentir i obrar de la forma més sana i plena per a ell i per l’entorn que l’envolta. Com diria un mag: «fer màgia blanca». I és amb aquest esperit crític, moral i pràctic de la filosofia i la màgia que naix l’espai Parlem-ne… Amb David Murias. El de parlar i, utilitzant el diàleg socràtic com a base, amplificar la consciència humana de tots.
Tenir una consulta de filosofia i desenvolupament humà amb quasi deu anys de vida fa que tinguis el privilegi de conèixer la natura humana a fons. Aplicant la sociologia puc establir paràmetres estàndars en patrons de comportament, personalitats o esdeveniments i realitats que es deriven de les conductes i la ment humana. Coses que a tots ens interessa, ja que són eines per aplicar a la nostra pròpia vida real de cada dia. I fer-la molt millor. És com saber el funcionament de la lògica de l’existència, i amb aquesta informació saber com actuar i ser per aconseguir el tresor més apreciat: el benestar i la felicitat humanes. Viure bé i ser feliç. Doncs el Parlem-ne té aquesta finalitat: entre tots proposar temàtiques, preguntar, filosofar i donar eines per a l’evolució conjunta.
¿No t’ha passat que en molts moments de la teva vida no has sabut com afrontar o reaccionar davant d’aquella circumstància adversa? ¿En quants moments de la teva vida has tingut, tens i saps que tindràs dubtes i incerteses? ¿Saps viure l’amor d’una manera sana? ¿Tens l’autoestima suficient per deixar aquesta relació tòxica? ¿Saps quina decisió és la correcta? ¿Tens el caràcter suficient per recuperar el poder a casa teva amb els fills? ¿Com transcendir el dolor del passat? ¿De les situacions que t’han marcat quantes et continuen influenciant en les teves emocions a dia d’avui? ¿Com saber el que vols? ¿Tens els objectius clars? ¿Com aturar la veueta que sempre et fa sentir-te no suficient, que et saboteja, et critica, et jutja i t’exigeix sense parar? ¿Dóna igual el que facis perquè mai serà suficient per a tu? ¿Saps com aturar una depressió? ¿Com canviar el caràcter i els teus comportaments no beneficiosos? ¿Desfer-te del record d’una violació? ¿Plantejar-te un suïcidi i no saber per on tirar, si és el correcte o no? ¿Com acabar amb la soledat i tenir un grup d’amics que et facin sentir important? ¿Com acabar amb la frustració? ¿O amb la por a que et passin coses dolentes? ¿Com deixar d’odiar a la persona que t’ha fet tant de mal? ¿Com capgirar aquesta situació tant perillosa que estàs vivint? ¿Com acceptar la mort d’un fill o ésser estimat? ¿Com decidir quins són els estudis idonis per a tu? ¿Com guanyar? ¿Com negociar? ¿Com parlar en públic? ¿Com atraure els teus desitjos? ¿Com…? Uauuuu No t’estimulen tantes preguntes? La curiositat per descobrir els secrets de l’univers i la vida és l’aventura més fascinant que hi ha. I després provar en la teva pròpia història de vida tot allò que descobreixes com si d’un explorador es tractés.
Les respostes a aquestes preguntes, i moltes respostes més a d’altres preguntes que ens platejarem milloraran considerablement la teva vida en qualsevol aspecte. I en uns temps on ens sentim tots desubicats i perduts, sense respostes a les qüestions de les nostres vides, trobar un espai on estigui a la teva disposició or d’aquesta mena és un luxe que s’ha d’aprofitar.
De fet, aquest luxe que et comento, el de pensar en conjunt, dialogar i treure conclusions i pràctiques de vida per a tots és una activitat que no ens hauria d’estranyar, ja que els nostres ancestres i avantpassats ho feien amb total normalitat. Buscaven nodrir al poble amb les millors qualitats per afrontar l’existència. En la nostra societat aquesta hauria de ser la feina del nostre sistema educatiu: donar-nos coneixement i eines per a saber viure i saber solucionar les problemàtiques de la vida i de la nostra era. Però ens falten moltes coses. Aquesta és la veritat. I tots ho sabem. La cosa no va bé perquè com a espècie i com a individus ens sentim orfes, sols, buits davant aquest fenomen de la vida. Per tant, tot el que sigui «aportar» des del «preguntar» i «compartir» benvingut serà. Aquest és el teu espai.
I ja que avui comencem, ens iniciem, et vull plantejar el concepte de l’inici. El que avui precisament estic fent: iniciar una experiència. Què és per a tu l’inici? Li dones importància a com iniciar una activitat o situació? ¿Creus que iniciar o començar una situació amb un o una altre sentiment no és important? Tant dóna? Ets conscient amb quina actitud comences el teu dia? Queixant-te, agraint, enfocant-te en el que no t’agradaria que et passes? Maldient? O sent optimista? Positiu? I depenent amb quina actitud has començat com va el dia després? O l’activitat en la que estàs implicat? L’inici és el principi de tot, el començament. Allà és on conflueixen totes les forces en una direcció. Saber-li donar una direcció al principi de quan comences qualsevol cosa es la clau de l’èxit posterior. Però quants cops comences inconscientment i sense direcció una experiència: fer l’amor, estudiar, menjar, parlar, córrer, cuinar, treballar…
En les properes setmanes, cada cop que comencis una experiència, fes-ho conscientment, dient-te com vols que vagi, donant-li direcció, sentint les emocions del que desitges. I fixa’t què passa després. Tota felicitat comença en un bon inici. I aquest inici necessita d’una direcció. Com si es tractes d’un GPS, abans d’iniciar el viatge, començar a fer una cosa, posa-li una direcció a la teva ment, i la teva ment et portarà en aquella direcció vivint exactament el que has dit. L’objectiu és donar-li direcció al que fem en el temps de l’inici, quan tot comença. I si pots concretar la direcció, encara millor.
Ja em diràs què tal? Com t’han anat les coses. Bones setmanes. Feliç vida. Fins la propera!!!
Filòsof especialista en Desenvolupament Humà. Per a preguntes o opinions davidmuriasfilosofo@gmail.com, davidmuriasfilosofoakademia.kepos.online