És ben cert que la salut no ho és tot, però, paral·lelament, també és una realitat que sense ella no tenim res. Després, el benestar influeix en la salut o la salut condiciona el benestar? I per acabar, la felicitat té alguna relació amb el benestar i la salut? Així doncs, començaré per aquesta última pregunta atès que, inevitablement, condiciona els altres dos conceptes. Certament que la felicitat és subjectiva perquè depèn de com interpretem la realitat i, a partir d’aquí, ens sorgeixen emocions i sentiments que inevitablement condicionen tant el benestar com la salut. D’altra banda, els altres dos conceptes són objectius perquè els podem veure i mesurar, però, malauradament, podem tenir un bon ingrés econòmic anual i molts objectes que, si no estem bé mentalment, de poc serviran atès que no podrem gaudir d’ells.
Aleshores, estem veient que la part més important és la mental perquè és la que ens influeix en la manera d’interpretar la nostra realitat i, sobretot, en com l’afrontem. Per començar i referent als diners, hi ha estudis en els quals es demostra que la quantitat de diners estalviats que marca la diferència són els 50.000 €. A partir d’aquí, el nivell de felicitat es torna estàtic. És a dir, tenir-ne més ens dona una millor qualitat de vida i de benestar, però no de felicitat, donat que ja tenim tant el futur immediat com el de curt termini assegurat. Així doncs, la supervivència és la variable a estudiar, és on trobem la resposta de per què hi ha gent que encara tenint-ho tot per ser feliç, no ho és.
Tot i estar envoltats de benestar i no tenir problemes de salut, no són capaços de gaudir de la vida i, en moltes ocasions, inclús poden arribar a estar amargats o depressius. Dit breument, el problema radica en la seva incapacitat de relativitzar les seves possessions i consegüentment, encara que tinguin els mitjans per viure folgadament, no ho aconsegueixen. Altrament, hi ha qui té una malaltia degenerativa o el sistema immunitari defectuós i, per conseqüència, emmalalteix molt sovint, però, així i tot, és feliç. Per aquest motiu, doncs, és que la supervivència és la clau de la felicitat, perquè quan la donem per fet o quan no ens costa cap esforç aconseguir-la, no la valorem tant.
Curiosament, és en els països més desenvolupats on hi ha més gent amb quadres d’ansietat o depressius, perquè per molt benestar que tinguem, si no el valorem el seu efecte sobre la salut és indiferent. En canvi, no funciona igual amb la salut. Quan aquesta està malmesa, per molt que la tinguem en compte, el nostre benestar no millora. Així doncs, sent conscients de la importància i de la sort de viure en el benestar, hem d’aprofitar-ho per viure feliçment, i una manera eficaç i senzilla de fer-ho és cuidant la nostra alimentació i fent exercici físic regularment. Atès que sense salut no podem treballar tant com voldríem ni gaudir del nostre entorn social, i, malauradament, un pilar de la salut mental és la interacció social.