- Les organitzacions estan en constant canvi com a conseqüència de l’evolució del mercat
Jose Antonio De Jorge
Volia exposar unes idees, o millor dit unes reflexions sobre les auditories en els sistemes de prevenció de riscos laborals a les organitzacions.
En primer lloc haurem de definir uns quants conceptes per tenir-los clars, com el que és un Pla de Prevenció de Riscos Laborals, o que és un sistema de gestió dins d’una empresa i com no, què entenem per auditoria de Prevenció de Riscos Laborals.
El Pla de Prevenció de Riscos Laborals és el document a través del qual les empreses van a integrar la prevenció de riscos laborals en el seu sistema general de gestió, tant en tots els nivells jeràrquics, com en les activitats que es desenvolupin.
Aquest pla (tal com es reflecteix en la Llei 34/2008 de 18 de desembre de Seguretat i Salut en el Treball) l’haurem reflectit en un document que s’ha de tenir a disposició de l’autoritat laboral, sanitària i els representants de les persones treballadores (com els delegats de prevenció), el qual, ha d’estar aprovat per la direcció de l’empresa i assumit per tota la seva estructura organitzativa així com conegut per les persones treballadores. Ara bé, perquè aquest pla funcioni, ha d’estar inclòs dins del sistema de gestió de l’organització o empresa, però ¿què podem entendre per sistema de gestió pròpiament dit?
Un Sistema de Gestió el podem entendre com el conjunt de mitjans humans, materials i econòmics que interaccionen en l’empresa per aconseguir donar compliment a les polítiques i objectius de la mateixa. Per tant, i d’aquesta definició, podem dir que un Sistema de Gestió de la Prevenció de Riscos Laborals és aquella part del sistema de gestió d’una organització emprat per desenvolupar i implementar la seva política de prevenció de riscos laborals i gestionar els seus riscos per a la seguretat i salut de les persones treballadores.
Com en qualsevol sistema de gestió, perquè funcioni, l’organització ha d’establir, documentar, implantar, mantenir i millorar de forma contínua. M’he permès el subratllar aquesta última frase per la seva importància: «millorar de forma contínua». És a dir, les organitzacions estan en constant canvi com a conseqüència de l’evolució del mercat en què estan establerts, adaptant-se als nous reptes sorgits i precisament d’aquests nous reptes, sorgeixen nous riscos que cal anar avaluant i corregint.
Per fi arribem a les auditories en prevenció de riscos laborals i la seva importància, ¿però ens hem parat a pensar què és realment una auditoria? Una auditoria, en termes generals, la podem entendre com l’avaluació sistemàtica, documentada, periòdica, objectiva i independent, que ha d’avaluar l’eficàcia, efectivitat i fiabilitat del sistema de gestió i també si aquest sistema és l’adequat per assolir la política i objectius definits per l’empresa. Per tant en una auditoria de PRL, el que s’emet és una opinió sobre la validesa, fiabilitat i compliment del sistema de gestió de PRL d’acord amb la reglamentació vigent i a un model de referència, en cas que n’hi hagués. Bé, aquesta reglamentació que desenvolupi la forma de realitzar les auditories en els SPRL, no existeix actualment, pel que ens haurem d’anar a les fonts citades a la Llei 34/2008 de 18 de desembre, és a dir, a l’OIT (Organització Internacional de Treball). L’OIT assenyala que s’han d’adoptar disposicions sobre la realització d’auditories periòdiques amb vista a comprovar que el sistema de gestió de la Seguretat i la Salut en el Treball (d’ara SST) i els seus elements s’han posat en pràctica i que són adequats i eficaços per a la protecció de la seguretat i la salut dels treballadors i la prevenció dels incidents.
En aquestes auditories, s’haurien abastar els següents aspectes:
a) la política de SST; b) la participació dels treballadors; c) la responsabilitat i obligació de retre comptes; d) la competència i la capacitació; e) la documentació del sistema de gestió de la SST; f) la comunicació; g) la planificació, desenvolupament i posada en pràctica del sistema; h) les mesures de prevenció i control; i) la gestió del canvi; j) la prevenció de situacions d’emergència i la preparació i resposta davant aquestes situacions; k) les adquisicions; l) la contractació; m) la supervisió i mesurament dels resultats; n) la investigació de les lesions, malalties, malalties i incidents relacionats amb el treball i el seu efecte en la seguretat i la salut; o) l’auditoria; p) els exàmens realitzats per la direcció; q) l’acció preventiva i correctiva; r) la millora contínua; s) i qualssevol altres criteris d’auditoria que es considerin oportuns.
Com es pot veure, l’OIT, defineix clarament quines són aquestes línies a seguir dins d’una auditoria dels sistemes de gestió de SST.
Finalment, ¿les auditories per aquan? Legalment, i segons indica l’art .18 de la llei 34/2008 de 18 de desembre, s’hauran de començar a realitzar als cinc anys de la implantació total dels sistemes de PRL en les empreses andorranes, és a dir, per al 18 de març del 2018, ja que la implantació total es va fer efectiva el 18 de març del 2013.
Ara bé, ¿hem d’esperar a aquesta data? La resposta hauria de ser NO, sempre que les empreses que tenen implantats un sistema de gestió de Prevenció de Riscos Laborals vulguin fer-la de forma voluntària i per tal de poder detectar desviacions i corregir-les a temps per arribar a un sistema de qualitat total en Prevenció de Riscos Laborals dins de l’empresa.
Per a més informació consulti l’edició en paper.