alexisestopinan@gmail.com
- Foto: EL PERIÒDIC
som això, un petit paradís, que històricament ha sabut autoregular-se per sobreviure i guanyar-se el pa dia rere dia. Perquè aquí sempre s’ha tingut molt clar que, si no n’hi ha, haurem de marxar fora a guanyar-nos-el. D’aquí que l’augment o disminució de la població del país estigui tan vinculada a l’evolució de l’economia.
Mirant-ho fredament, menys mal que és així, perquè la nostra estructura no podria suportar nivells tan elevats d’atur com els que està vivint Espanya. La situació tan complicada en què està immers el país veí pot convertir-se per nosaltres en un forat negre si no intentem revertir l’elevada correlació que tenim amb la seva economia.
Tots els indicadors així ens ho indiquen des de fa temps, sent un dels més visibles les estadístiques del sector turístic, on el nombre de visitants no deixa de caure per la forta davallada dels turistes espanyols. En aquest sentit, l’esforç titànic que està duent a terme Andorra Turisme, programant campanyes de comunicació contínues, és tan decisori. L’òptim del cas és que estan invertint més en els mercats amb més projecció com el francès i els països de l’est d’Europa.
En la mateixa línia, ha estat treballant l’ADI i el Govern amb el grup Monitor, per sortir a l’estranger, maleta en mà, cercant inversions estrangeres. Així en només cinc mesos, s’han contactat més de 100 empreses internacionals i s’han signat 11 protocols d’entesa, entre les quals hi ha les espanyoles Indra i el Centre Mèdic Teknon.
La Iniciativa Actua no sols s’encamina a cercar inversió estrangera, sinó també en la internacionalització de les nostres empreses, amb un treball coordinat i continu, entre el sector públic i privat.
Vist des de fora, tinc la sensació que estem fent el que podem per apuntalar el nostre petit paradís. Com si es tractes d’una bombolla de cristall, s’està fent tot el possible per assegurar una mica de futur econòmic. Perquè el cert és que, si no superem aquests anys de maldades, el pitjor de tot no serà tenir suficient per les nostres pensions, sinó que a més els nostres fills no tindran a casa seva un lloc de treball per viure.
Hauríem de recordar que nosaltres no tenim una Unió Europea que ens pugui venir a rescatar. Així que la «Iniciativa Actua» com les campanyes de comunicació turístiques no s’haurien de prendre des d’un posicionament polític, sinó com una visió estratègica de país per assegurar entre tots –públic i privat– un futur econòmicament sostenible.
Per a més informació consulti l’edició en paper.