Andorra la Vella
El programa Xarxa d’Empreses Inclusives genera 35 llocs de feina
Quatre noves empreses signen la incorporació a aquesta iniciativa que lluita per la no discriminació
La Xarxa d’Empreses Inclusives ha generat un total de 35 llocs de treball des de la seva fundació, complint així amb l’objectiu d’inserir laboralment les persones amb diversitat funcional. En aquest sentit, les empreses Pyrénées, Roca & Ribes, Sant Eloi i Mercauto, van sumar-se ahir a aquest programa, mitjançant la signatura del conveni amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va destacar que «és un valor afegit molt valorat per part de les empreses que viuen aquesta experiència». La signatura suposa la incorporació d’una persona a cada una de les empreses signatàries. En total, ja hi formen part 34 companyies.
Per la seva banda, Gallardo va valorar que «els treballadors assumeixen molt bé els seus rols, viuen amb passió la feina i sovint afegeixen un component humà a l’empresa». El contracte que se’ls ofereix és indefinit i està basat en la Llei de Relacions Laborals. Alhora, la jornada laboral dels candidats està estipulada, ja que abans que s’integrin a la companyia, es realitza una feina prèvia per identificar quines tasques pot desenvolupar cada persona. Així, doncs, l’horari s’adapta si és necessari, de la mateixa manera que poden variar les funcions i la feina que aquesta durà a terme. En termes generals, però, els perfils tenen una jornada i salari mínim, a menys que s’hagin pactat unes altres condicions. Per la seva banda, la responsabilitat del Govern és fer de mediador des del personal del Departament de Treball, que s’encarrega d’analitzar ben bé on encaixa cada perfil. Un cop s’incorpora, hi ha un seguiment i un acompanyament de la seva evolució, però també del compliment de les tasques i la integració dins l’entorn laboral.
Ara per ara, el repte de la Xarxa d’Empreses Inclusives és que cap persona amb una discapacitat sigui discriminada laboralment. En aquesta línia, el titular de Presidència, Economia i Empresa va remarcar que «ens agradaria que totes les persones que realment vulguin incorporar-se al mercat laboral ho puguin fer», i cada cop en són més les que formen part d’aquest programa, «que té molt bona acollida», va afegir.
Subcontractacions
D’altra banda, i preguntat per l’ús de les autoritzacions especials d’Immigració per prestació de serveis, Gallardo va admetre que hi ha un «buit legal» en els contractes d’aquests treballadors, ja que no es regeixen per la legislació laboral del Principat, sinó per la del país d’origen, malgrat que els suposi unes pitjors condicions laborals. Aquesta és una situació que el Partit Socialdemòcrata ha denunciat amb anterioritat, al·legant que és un abús i que genera competència deslleial.
Així, el ministre va assegurar que s’ha fet una encomana a la Llei d’Economia Digital perquè es pugui aplicar la legislació laboral del país, ja que «el Govern no vol que hi hagi cap persona que es trobi en una situació de tracte desfavorable o que treballi amb unes condicions que no són les que volem per als treballadors que estan a Andorra». A més, va aclarir que l’Executiu prendrà aquest encàrrec i intentarà fer una redacció i una correcció de la llei quan sigui possible. Amb aquesta situació, i «sense haver revisat els contractes de totes les persones que puguin estar al país amb aquesta situació», va indicar, en principi, el marc legal d’aplicació continuarà sent el mateix mentre no hi hagi una modificació.
Amb tot, Gallardo va informar que si es dona un cas similar, el Servei d’Inspecció o d’Ocupació, tant de la Policia com de Treball, obriran les diligències i els expedients corresponents. «Ningú vol mirar al costat si s’estan donant aquestes situacions», va cloure.