Andorra la Vella
«Tenim tot el personal de la part de joc contractada i ja estem obrint les ofertes de restauració»
Entrevista al director general d'Unnic, Ivan Armengod
Ivan Armengod ha estat recentment nomenat director general d’Unnic, el nou centre d’oci que obrirà al carrer Prat de la Creu el pròxim mes de març. A continuació, fa un repàs de l’estat actual de les instal·lacions, explica en què consistirà aquesta nova proposta i què significarà per al país.
–Fa cosa d’un mes van anunciar que esperen obrir Unnic el 4 de març. Serà possible acabar-ho tot per aquest dia?
–Estem treballant perquè aquesta data sigui real. Ens reunim amb els equips d’obra dia sí, dia no per repassar les tasques que hi ha i, en principi, vam fer una reunió i podem dir que estem dins dels terminis per arribar a obrir el 4 de març. És la nostra esperança.
–Com estan evolucionant les obres?
–Per tota la situació de mercat actual hi ha hagut retards. En aquest moment, hi ha més de 80 operaris treballant en un continu, i crec que l’obra està anant a uns ritmes molt avançats. Tota la part més feixuga s’està acabant, i ara comença l’embelliment. Penso que en qüestió d’un mes veurem moltes parts acabades.
–Quines són les zones amb què estan treballant ara per ara?
–Les plantes del casino ja les tenim gairebé enllestides i queda poca cosa. S’ha començat a posar la il·luminació, estan totes les parets acabades, i el mobiliari el tenim també. D’entrada, pròximament posarem la moqueta i ja tindrem aquesta zona tancada per poder moblar-la. Alhora, tenim diferents equips treballant en cadascuna de les zones de l’edifici, i creiem que a principis o mitjan gener tindrem les plantes del casino acabades.
–Com s’organitzarà Unnic per plantes?
–Cadascuna d’elles té alçada doble i hi ha altells. Per tant, la planta zero i la primera planta són les destinades al joc, i és on s’ubicaran les màquines i la part del casino. Després tindríem la tercera planta, on s’emplaçarà tot el show dinner i el discobar, que són espais on farem espectacles i hi haurà música en directe. A l’última planta, que seria la quarta, tindríem la restauració, que estarà oberta amb una terrassa que dona davant del carrer Prat de la Creu, però també compta amb una zona interior. A la restauració de l’última planta pot accedir-hi tothom perquè és oberta al públic. Tanmateix, Unnic té restauracions pròpies dins del casino, on no poden accedir els menors de 18 anys.
–Unnic, en un principi, es volia inaugurar aquesta tardor, però problemes com la falta de mà d’obra han endarrerit l’obertura...
–El problema de mà d’obra a Andorra crec que no només en la construcció, sinó en molts sectors, continua sent latent. Avui dia, tenim els treballadors necessaris com per acabar l’obra en les dates que ens hem marcat. Per què no es va acabar a la tardor d’aquest any? Segurament va ser un cúmul de moltes coses. Hi ha hagut una escassetat de tots els materials, des de ciment fins a quadres elèctrics, que sumat al retard que hi ha hagut des de la inici no ha permès ser-hi. La data més encertada penso que és al març, apretant, perquè els operaris estan treballant de dilluns a dissabte per arribar-hi.
–Unnic tindrà més d’una entrada?
–Sí. Tindrem un accés pel carrer Prat de la Creu, però des de la cinquena planta també s’hi podrà entrar o bé per la plaça del Poble, mitjançant unes escales, o bé per una passarel·la que enllaçarà l’edifici amb l’avinguda Meritxell. De fet, el dimecres passat es van començar a col·locar les bigues que aguantaran la passarel·la que unirà les instal·lacions amb el centre.
–Estan contents de poder unir Unnic amb l’avinguda Meritxell...
–La veritat és que sí, perquè guanya moltíssim. Aquest també és un compromís que vam arribar amb el comú i amb tots els propietaris que hi ha en aquests espais, que els hem d’agrair que ens hagin ajudat a fer-ho realitat.
–Com ha vist el Comú d’Andorra la Vella la construcció d’Unnic i d’un casino a la seva parròquia?
–Jo penso que molt bé. Primer, el comú veu que Unnic pot ser un motor més de país, igual que Caldea, el comerç, el sector bancari, l’hoteleria o l’esquí. El fet que estigui ubicat a la parròquia d’Andorra la Vella serà un generador de tràfic per la parròquia molt important, ja que final no només crea llocs de treball per al propi complex, sinó que també genera treballs adjacents de moltes empreses o persones que donen servei a Unnic. Paral·lelament, a part de les tres plantes de pàrquing propi que tenim, també dedicarem una planta sencera amb el pàrquing del comú i, per tant, d’alguna forma ens està ajudant per intentar tenir un espai referent i donar un servei molt bo, tant si vens a dinar, com a prendre una copa, a veure un espectacle o a jugar.
–I, entrant en l’àmbit de la restauració, van explicar que hi hauria una estrella Michelin a Unnic. Es pot dir ja qui serà?
–Unnic té socis d’Andorra i també un soci espanyol, que és Grupo Orenes. Com que la restauració l’estem treballant amb ells, tenim la possibilitat de tenir a un xef de renom amb una estrella Michelin com és el Nazario Cano. Ell serà el que ens pot organitzar i muntar tota la carta, tot i que això no vol dir que nosaltres no tinguem xefs propis o locals per, d’alguna forma, andorranitzar la carta que ens poden oferir, en aquest cas, des de Múrcia. La cuina que oferirem crec que serà d’un nivell molt bo gastronòmicament, oberta a tots els públics, i també tindrem diferents tipologies de plats i cartes que els adaptarem amb xefs locals del país, que en tenim de molt bons.
–Els locals de restauració interiors seran propis?
–En principi, tots els locals seran propis. Tindrem la cuina centralitzada i després, en aquests espais tindrem una cuina diferent. Per exemple, a l’sports bar s’oferiran hamburgueses, entrepans... Una gastronomia més adaptada per veure algun esdeveniment esportiu. A més, tindrem una altra cuina, potser no tan complexa com la que hi ha al restaurant. Tot es nodreix del mateix espai, és a dir, són tres conceptes diferents, però que surten del mateix cor.
–El públic que volen acollir al casino abastarà tota mena de perfils, però hi haurà una zona VIP. Per a qui està dirigida, com es podrà accedir i com serà?
–Tant en la restauració com en el joc o la zona d’espectacles, tenim diferents espais més aviat reservats, als quals pot accedir qualsevol persona que vol un espai íntim per la raó que sigui. Els llogarem i potser tindrem una cuina diferent. Això estarà tant a la restauració com a zones d’esdeveniments, on potser algú vol estar sopant i alhora mirar l’espectacle en un ambient més privat.
–Tota la maquinària que s’oferirà serà nova. Quins productes incorporaran?
–Dintre de la part de joc tindrem unes 150 màquines, i serà una opció completament nova a Andorra, perquè no hi ha cap espai que tingui una ruleta, el BlackJack o el pòquer. D’altra banda, és cert que al Bingo ja hi ha un parell de màquines, però al casino n’hi haurà moltes més, d’última tecnologia i de diferents proveïdors.
–Es limita el percentatge de guanyadors al casino?
–Amb les màquines de joc hi ha un retorn de què jugues al que guanyes molt important pel client. A mesura que un va jugant té una recurrència molt rellevant de recuperar-ho. Com que és l’atzar el que guanya, el retorn pot ser fins i tot de tot o res, perquè en algun moment pots jugar a la ruleta russa, apostar pel número tres, que et toqui i guanyar-ho tot. Però també pot ser que no toqui i perdre-ho tot.
–Tot i que volen promoure un consum responsable del joc, algunes persones culpen els casinos de generar ludopatia. Fins a quin punt tenen la responsabilitat i com actuen per evitar que passi?
–El sector del joc, com tothom sap, té gent a favor i en contra. Nosaltres, a la part del casino tindrem uns controls que segurament seran els més elevats del sector del joc. El problema està en altres aspectes com el joc en línia, ja que pots connectar-te amb 12 anys i en qualsevol pàgina web, o les sales que tenen un ús més permissiu del casino. Però tot això són aspectes que nosaltres no toquem, perquè tenim uns controls d’accés molt elevats. En altres països, les regulacions potser són més laxes, però a Andorra penso que el sistema és molt proteccionista per a tothom, i independentment d’això, farem el que faci falta i més perquè estigui molt ben controlat.
–Com valora la col·laboració amb la Policia?
–La col·laboració tant amb la Policia com amb els organismes públics o les empreses privades és boníssima. El que intentem amb la Policia és estar compenetrats amb les accions que hem de prendre, i seguirem les seves directrius. De fet, no només amb la Policia sinó també amb els ministeris relacionats amb la nostra activitat estem col·laborant contínuament per intentar ajudar i proposar noves mesures que fomentin un joc responsable.
–D’altra banda, per garantir la seguretat del casino han introduït la tecnologia facelock de reconeixement facial. Com funcionarà?
–Per entrar a un casino tothom s’ha de registrar per la protecció de les persones que hi accedeixen, que no poden ser menors de 18 anys i tampoc poden aparèixer en cap llista prèvia per preservar aspectes com la ludopatia. El facelock és una eina que ens dona una doble seguretat perquè la persona no només es registra amb el passaport o el DNI per accedir, sinó que també té un reconeixement facial i l’autoritza a poder entrar a l’espai. Hi ha un doble control.
–Com es protegiran totes aquestes dades?
–Tenim una companyia contractada per donar-nos servei en aquest tema, ja que tenim moltes dades i les hem de preservar segons la llei vigent, i el mateix en el reconeixement facial. La nostra intenció és cobrir tot el que digui la Llei de protecció de dades, com no pot ser d’una altra manera.
–Es pot vetar un client d’entrar a les instal·lacions?
–Sí, diàriament es rebran unes llistes que, o bé per mutu propi no volen entrar en un espai, o que estan d’alguna forma bloquejades per poder accedir per algun cas de ludopatia. En això serem molt curosos perquè la nostra intenció és fomentar un joc responsable.
–La formació de crupiers ja ha finalitzat?
–La formació la tenim quasi finalitzada. Al mes de gener enviarem un grup de persones d’Espanya per fer l’última part en un casino amb clients reals i és l’última part de la formació. Vam començar amb un grup de persones que han anat passant diferents etapes, processos i proves per assegurar que tinguin el nivell adequat, i ara, les persones que ja estan seleccionades són les que s’acabaran de formar a Espanya.
–De les persones que es van inscriure, quantes se’n graduaran?
–Aproximadament, hi ha hagut un filtre d’un 25 o 30% que o no ha pogut continuar o no ha passat els processos de verificació. Quan acabem el procés, potser hi ha alguna persona que tampoc continuarà, però entre els que estem formant i els que tenim ja formats, en principi tenim una plantilla ben coberta.
–El propòsit inicial era que la gran majoria si no tots dels treballadors fossin andorrans. S’ha assolit?
–Amb això hem tingut una bona resposta. Quan obres un casino de zero, sempre ha d’haver-hi entre un 25 o 30% de plantilla que ja tingui experiència amb casino. Per tant, d’alguna forma ja havíem de comptar que un 30% vindria d’altres llocs. Així, tenim més o menys, d’una plantilla d’unes 75 persones, un 30% que ve de casinos com el de Madrid o Barcelona, amb una experiència molt gran, i la resta són els que venen de l’escola i són residents a Andorra.
–Com estan anant els processos de selecció de personal?
–Nosaltres, com vam comentar fa poc, estem treballant per portar tots els equips a Unnic, i ara estem obrint els processos de selecció. Tenim tota la part de joc tancada amb el personal contractat, i estem començant a obrir les ofertes de la part de restauració. Aquest és el focus que tenim per a finals de setembre i principis de gener. Concretament, estem començant a captar caps de cuina, caps de sala, metres... I quan ho tinguem tot tancat, aterrarem la part dels cambrers, cuina i tot aquest grup. Hem de pensar que hem de contractar unes 100 persones, i ara estem en aquest punt. Tot just aquesta setmana estem publicant alguns anuncis a la nostra pàgina web, i estem rebent uns 100 currículums al dia.
–S’han marcat algun propòsit econòmic?
–Ja funcionem amb pressupostos des del primer any, però tota l’arrancada de qualsevol projecte té uns inicis que són més complexes, perquè has de regular bé la despesa, controlar totes les inversions que s’han fet... Però sí, tenim un pla traçat a quatre-cinc anys amb retorns d’inversió importants i esperem que vagi bé. Creiem que arrancarà fort, però veurem el punt de maduració del negoci cap al tercer any, que és quan esperem tenir els nivells que estem visualitzant que podem tenir de rendibilitat d’aquest negoci.
–Què li diria a les persones que estan en contra de la construcció d’Unnic?
–Quan va sortir un concurs públic per adjudicar una llicència de casino, es van presentar moltes companyies. Crec que hem de veure Unnic com un projecte que servirà com a dinamitzador del país, que no només serveixi per tenir un espai més de restauració o oci, sinó també un complex que no existeix a molts quilòmetres al voltant.