PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El comú destina 311.000 euros a millorar l’enllumenat públic

Escaldes-Engordany canviarà 100 pals i més de 500 lluminàries que seran substituïdes per leds

Per El Periòdic

Un moment del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany, ahir.
Un moment del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany, ahir. | ANA / M. F.

El Comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir un crèdit extraordinari per valor de 311.000 euros per canviar un total de 540 lluminàries de l’enllumenat públic per fer-les més eficients. El cònsol menor, Joaquim Dolsa, va posar en relleu que aquesta renovació entra dins el compromís de rebaixa del consum energètic i tenint en compte que canviar tot l’enllumenat que encara no funciona amb led podria suposar per a les arques del comú uns 800.000 euros, s’ha decidit «començar a canviar» ja aquest any alguns d’aquests llums, perquè es compta amb els diners per fer-ho. Així es va aprovar en una sessió de Consell de Comú en què també es van tancar els comptes del tercer trimestre de l’any amb un superàvit de 8,9 milions. 

Tenint en compte que hi ha un seguit de partides, com per exemple de manteniment de l’edifici de Caldea que no s’executaran aquest any, ja que el comú ja va arribar a un acord pel qual la Semtee es fa càrrec del manteniment de l’immoble, s’ha decidit començar com més aviat millor els canvis en l’enllumenat que a més dels 500 llums inclou 100 pals. «Ens hem de prendre seriosament la crisi energètica», va destacar Dolsa en la defensa d’aquest punt i va recordar que el compromís és reduir un 15% el consum en l’enllumenat, però que si es pogués arribar al 30% seria també molt important. Des de l’oposició es va donar llum verda a aquest acord, ja que tal com va exposar Miquel Aleix pot tenir «un doble benefici: una factura menys onerosa» per al comú i reduir el consum d’energia. Al seu torn, el conseller Jordi Vilanova va lamentar que s’hagi de recórrer a minvar partides per fer front a alguns pagaments. En relació amb el termolúdic, el cònsol menor va recordar que «vam signar un acord pel qual Caldea es quedava pràcticament tots els espais que tenia el comú, i per tant, el comú es desfà de les seves càrregues. Així que aquelles partides que teníem reservades per millorar o conservar Caldea, ja no calen, perquè ja no depenen del comú».

Precisament sobre la salut financera del comú, cal destacar que en la sessió de consell es va informar de la liquidació del tercer trimestre de l’any, que es tanca amb un superàvit de 8,9 milions. Així, s’han executat uns ingressos de 27 milions d’euros, un 68% del pressupostat i en aquest apartat Dolsa va subratllar el creixement d’algunes partides com els impostos per la construcció que ja són un 231% superiors als pressupostats. Així, ja es porta 3,7 milions quan es preveia 1,6 milions. El cònsol menor també va defensar que partides com la taxa d’ocupació de la via pública hagin augmentat en aquest mandat, la qual cosa, va dir, és fruit d’un «bon control». Pel que fa a les despeses, el cònsol menor va apuntar que s’han liquidat 2,8 milions, però que hi ha «autoritzats i compromesos» 12,4 milions. Així, va informar que «és evident» que alguns dels treballs que s’han començat aquest any, com la reforma de la llar de jubilats, l’aparcament de davant l’església o el projecte Caldes no s’acabaran aquest any i, per tant, a mesura que vagin avançant s’aniran pagant.

Vilanova va coincidir en assenyalar «la bona salut econòmica» de la parròquia i que això sigui «l’enveja» de tots els comuns, però va afegir que el que «els preocupa» és que hi hagi una projecció de les despeses i els ingressos futurs. «És molt important, sobretot de cara a l’any que ve», per controlar l’equilibri financer. «Si tenim en compte que tenim 30 milions a la caixa i que encara queden coses per fer, és evident que si tots els compromesos s’han de pagar l’any que ve, la situació no serà com l’actual», va avisar Vilanova.

En la sessió de Consell de Comú d’ahir també es va aprovar, amb els vots a favor de majoria i oposició, la compra d’una parcel·la a l’entrada de la vall del Madriu. Es tracta del terreny anomenat prat de Becaina, que compta amb més de 2.000 metres quadrats i pel qual el comú pagarà 78.000 euros. Tal com va defensar la cònsol major, Rosa Gili, d’aquesta manera es continua capitalitzant el comú i a més es «demostra el compromís» amb la vall del Madriu: «Aquest comú té un compromís evident amb el Madriu. Hem estat fent moltíssimes activitats aquest estiu i l’any passat ja s’havia començat a renovar la borda. Aquest any ja ha sigut operativa», va afirmar la cònsol major escaldenca, segons informa l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT