PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i Lituània volen reforçar la cooperació en economia i turisme

Ubach i Landsbergis acorden explorar la possibilitat d’un CDI

Per El Periòdic

Un moment de la trobada entre Maria Ubach i Gabrielius Landsbergis.
Un moment de la trobada entre Maria Ubach i Gabrielius Landsbergis. | Govern d\'Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va desplaçar ahir a Lituània en visita oficial per reunir-se amb les màximes autoritats del país bàltic. L’objectiu de la visita és refermar la cooperació existent entre ambdós països i compartir qüestions d’interès comú, com ara la situació mundial, la diversificació econòmica, l’economia verda o la digitalització. L’agenda de treball va començar a la seu del ministeri d’Afers Exteriors lituà, situat a Vílnius, on Ubach va mantenir una trobada bilateral amb el seu homòleg, Gabrielius Landsbergis. Seguidament, es va celebrar una reunió de treball a la qual es va sumar, per part lituana, l’ambaixadora a Andorra, Lyra Puišyté-Bostroem, així com el director del Departament de Països Europeus d’Afers Exteriors, Edvilas Raudonikis, i el cap de la divisió de Països d’Europa Central i Occidental d’Afers Exteriors, Tomas Grabauskas.

Durant la trobada, Ubach i Landsbergis van posar en relleu la importància de reforçar i promoure la cooperació entre Estats, especialment en àmbits com ara l’economia o el turisme. La ministra també va informar el titular lituà d’Afers Exteriors de l’estat de les negociacions del Principat amb Brussel·les per tal d’assolir un acord d’associació amb la UE, a les quals Landsbergis va mostrar el suport del seu govern. A més, els homòlegs van acordar explorar la possibilitat de tenir un conveni per eliminar la doble imposició (CDI) en relació amb els impostos sobre la renda i prevenir l’evasió i l’elusió fiscal entre Andorra i Lituània. 

Està previst que el desplaçament segueixi avui amb diversos actes i trobades oficials, d’entre les quals destaca una visita a la Universitat Mykolas Romeris on es preveu que la ministra ofereixi una conferència. Posteriorment, Ubach participarà en la cerimònia en homenatge de les víctimes del conflicte per la independència de Lituània. A la tarda, l’agenda contempla una reunió amb la presidenta del parlament, Viktorija Cmilyté-Nielsen. Per cloure la seva visita, la ministra participarà en el fòrum El futur de la democràcia, que organitza el govern de Lituània.

Andorra i Lituània van establir relacions diplomàtiques l’any 1997. Des d’aleshores, els successius executius d’ambdós països han treballat conjuntament en diversos àmbits. La d’Ubach és la segona visita d’un titular d’Afers Exteriors d’Andorra al país bàltic, després que l’aleshores ministre Gilbert Saboya es desplacés a Lituània l’any 2015. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT