PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La majoria vol agilitzar el procés per impagament de l’arrendament

La coalició introdueix esmenes per reforçar la seguretat jurídica en casos d’ocupació

Per El Periòdic

Imatge d'arxiu de la vall central.
Imatge d'arxiu de la vall central. | Maricel Blanch

Els grups de la coalició –Demòcrates, Independents i Ciutadans Compromesos– van presentar ahir un total de 19 esmenes al Projecte de llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge. Un bloc important d’aquestes esmenes se centra a evitar l’allargament de tot el procés que envolta els casos d’impagament de l’arrendament d’un habitatge, de manera que no es cronifiquin en el temps, els immobles puguin tornar al mercat el més aviat possible, i que alhora es pugui ampliar l’oferta actual. Pel que fa als procediments en cas d’impagament, les esmenes insten a introduir canvis al Codi de Procediment Civil perquè aquests processos siguin més àgils, sempre mantenint el caràcter garantista per a les dues parts. Per exemple, reduint els terminis i facilitant les notificacions o citacions als arrendataris que no paguin. També es donen competències al saig perquè pugui dur a terme una execució forçosa de les resolucions que acordin la recuperació del bé immoble per part de l’arrendador, un cop hi hagi una sentència ferma per part de la Batllia.

Un altre bloc destacat s’ha destinat a ampliar la seguretat jurídica que tenen els propietaris en cas d’una ocupació indeguda d’un habitatge. En aquesta línia,i quant a la situació de les persones que ocupen un immoble sense permís, que són coneguts popularment com a okupes, i per evitar també la desprotecció jurídica del propietari que s’està donant als països veïns, es faciliten els processos de recuperació d’un immoble, i es precisa i s’agilitza el procediment a emprar per desallotjar els ocupants sense necessitat de cap permís i sense títol de propietat o lloguer.

El tercer i últim bloc va destinat a reforçar, a través de la Llei d’arrendaments de finques urbanes, les sancions als propietaris que rescindeixin els contractes simulant que recuperen l’immoble per a ús propi o per a un familiar, o que el venguin després de recuperar-lo al·legant aquests mateixos motius.

En un altre ordre de coses, la coalició també va introduir ahir esmenes per reforçar que l’accés a les dades relatives al parc immobiliari d’habitatge i el seu tractament, per part de l’Institut Nacional de l’Habitatge i el ministeri responsable, es puguin utilitzar única i exclusivament per obtenir un detallat coneixement de la situació del parc immobiliari, l’estat d’ocupació dels habitatges i la seva localització, les necessitats de la població o les tipologies de llars existents al país. Així mateix, i mentre no estigui en funcionament el sistema d’informació dels contractes d’arrendament d’habitatge, els grups de la majoria insten el Govern a aprovar un reglament que dictamini la renda màxima dels habitatges a preu assequible, d’acord amb tota la informació sobre la situació del mercat de la qual disposa.

Per finalitzar, els grups de la majoria també van entrar una esmena per poder actuar davant dels casos d’abandonament d’animals de companyia que es troben dins d’un domicili, i estiguin en situació de perill o de desatenció de les seves necessitats bàsiques. Per tant, s’encomana al Govern que, en un termini de tres mesos, instauri els protocols d’actuació adients entre els cossos especials i les administracions, així com promogui les modificacions legislatives necessàries per garantir la seva protecció. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT