Andorra la Vella
FEDA apujarà les tarifes de la llum si no es redueix el consum
La companyia elabora un pla de contingència per si hi ha restriccions en el subministrament
Moles proposa a les estacions d’esquí, hotels i centres comercials aturades puntuals voluntàries
Desembre és la data límit per intentar assolir, a escala de país, una reducció del 15% del consum energètic, si es vol evitar, d’una banda, un encariment desbocat del preu de la llum i, de l’altra, un hipotètic tall del subministrament. Pel que fa a la primera mesura, el director general de FEDA, Albert Moles, ha reconegut que és pràcticament inevitable. Ara bé, la pujada serà més o menys severa en funció del que s’aconsegueixi estalviar en els pròxims tres mesos i, segons ell, «hem d’entendre que tots podem fer-hi alguna cosa i que serà la suma de tots el que comptarà». Quant a talls puntuals del subministrament, Moles ha confirmat que la possibilitat és «real», tot i que seran els operadors de França i Espanya els que hauran de prendre la decisió, ja que el 80% de l’energia que es consumeix a Andorra prové dels països veïns i les reserves que hi ha al Principat –majoritàriament al llac d’Engolasters– amb prou feines servirien per cobrir sis hores d’un dia d’hivern.
Per arribar al 15% d’estalvi, a més de les accions que cadascú pugui emprendre en l’àmbit particular, FEDA s’ha reunit amb diferents agents econòmics i socials, els quals han transmès la seva predisposició a reduir el consum. «Pensem, sobretot, en les estacions d’esquí, grans hotels i grans centres comercials. Tots són prou responsables per decidir quin és el millor moment per fer una aturada o si cal obrir cada dia o totes les pistes. Estar una hora al dia sense energia no és la fi del món», ha afirmat Moles. I és que tots els pronòstics indiquen que aquest hivern, després d’un estiu anormalment càlid i sec, serà molt fred, fet que fa preveure que a partir del mes de gener les reserves de gas a Europa s’hauran esgotat i, per tant, les restriccions arreu del continent podrien ser generalitzades. «L’estalvi d’un 15% és imperatiu i permetria allargar les reserves de gas, que té un pes important en la producció d’electricitat, i retardar o evitar possibles restriccions», ha explicat el director de la companyia.
Així les coses, FEDA ha elaborat un pla de contingència en què es contempla maximitzar la producció elèctrica nacional, guardant les reserves anyals dels llacs d’alta muntanya i mantenint la cota d’Engolasters tan alta com sigui possible per disposar de més capacitat d’acció en el futur i restringir la quantitat necessària de demanda per ajustar-la a la capacitat de subministrament disponible. En aquest sentit, es reduiria de manera pactada i voluntària amb les principals empreses implicades o, en última instància, s’interrompria el servei de forma temporal i rotatòria per zones del país, sense afectar els serveis essencials.
Sigui com sigui, Moles ha admès que l’estalvi energètic beneficia a qui l’aplica, ja que repercuteix en la factura elèctrica, i també a la resta del país. «Reduint la compra d’energia d’un 15% es reduiria considerablement la despesa per compra d’energia», ha apuntat, tot recordant que els forts increments de preu de l’electricitat a Espanya i França afecten la compra per part de FEDA. De fet, l’any 2021, la companyia va assolir un resultat negatiu de -5 milions d’euros i a mitjan enguany, les pèrdues ja se situaven a -10 milions. «L’impacte dels increments de preu en la part exposada a mercat –la que no està coberta amb contractes de 10 anys– és insostenible», ha alertat Moles. Així mateix, cal tenir present que mentre no hi hagi prou beneficis econòmics, l’empresa pública no podrà invertir en energies renovables o xarxes alternatives. «Aquest és el motiu pel qual ens veiem obligats a incrementar les tarifes a partir del gener del 2013», ha insistit. I ha afegit: «No és una situació gens fàcil de gestionar. L’important és entendre per què ho fem, perquè sabem que apujar els preus suposa posar en risc l’economia de les famílies [...] L’única solució màgica és que baixi el consum».
Amb tot, Moles ha lamentat que Europa hagi trigat tant a apostar per l’energia verda i va suposar que, per molt que s’acabi la guerra a Ucraïna, els preus ja no deixaran de pujar: «Les mesures d’estalvi energètic han vingut per quedar-se», ha etzibat.