PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’impacte de la tornada a la rutina

La depressió postvacacional és l’expressió del cos a la represa de les nostres responsabilitats

Per Lídia López

Dibuix d’una jove angoixada a la feina.
Dibuix d’una jove angoixada a la feina. | Freepik

L’inici del curs escolar és un dels moments que més representen el final de l’estiu, deixant enrere les vacances i situant-nos de ple en la represa de la rutina. La disbauxa estival és substituïda per les responsabilitats de la feina o els estudis, i és per això que cada setembre es parla de la depressió postvacacional. Però, existeix realment aquesta patologia?

Tal com apunta la psicòloga i artterapèuta Ariadna Alonso, «la depressió postvacacional consisteix en un conjunt d’afectacions que una persona pot patir abans d’incorporar-se a la feina o l’escola després de passar un període de vacances», incidint que «un pot arribar a desconnectar, a canviar la rutina i a despreocupar-se de les coses del dia a dia, i reprendre aquestes responsabilitats no és fàcil per algunes persones». 

En aquest sentit, la psicòloga remarca que el quadre simptomàtic associat a aquest malestar comprèn afectacions físiques, com el cansament, les palpitacions, les sudoracions o les alteracions en el son i en la gana; i també psicològiques, com la irritabilitat, la malenconia, la dificultat per concentrar-se, la tristesa o l’anhedonia, entre d’altres. A la vegada, exposa que les persones que pateixen estrès persistent a la feina o que tenen dificultats per adaptar-se als canvis i noves situacions són més propenses a patir aquesta simptomatologia.

En qualsevol cas, Alonso remarca que és habitual experimentar, des d’uns dies abans de la tornada i fins unes setmanes després de la represa de la rutina, aquestes sensacions, esdevenint un «període que es passa de forma natural». Però, en cas que l’afectació s’enquisti i incideixi en el dia a dia de la persona, la psicòloga recomana demanar ajuda als professionals, ja que «pot derivar en trastorns d’ansietat o depressió».

Tenint en compte això, la psicòloga fa un seguit de recomanacions per tal de fer front a la represa de la rutina i anar neutralitzant les sensacions negatives que genera. En primer lloc, Alonso aconsella deixar uns dies de marge entre la tornada de les vacances estivals i la represa del dia a dia, ja que «escurar fins a l’últim moment pot ser estressant per algunes persones». I un cop de ple a la rutina, la psicòloga anima a les persones recuperar els hàbits saludables que sovint aparquem durant les vacances, com la pràctica de l’esport, el manteniment d’una dieta equilibrada i respectar les hores de descans. També aconsella «acceptar progressivament les emocions que sentim», fent una aposta per la resiliència i sobretot, «evitar anticipar-se amb pensaments recurrents relacionats amb la feina». Finalment, en el cas dels nens, recomana als pares «deixar que expressin les emocions vinculades a la tornada a la rutina», amb una actitud empàtica i oferint-los ajuda.

Fet i fet, l’oasi de l’estiu s’acosta al seu final per deixar pas a la tardor. Així, els experts animen a la gent a trobar una motivació o repte per fer-hi front amb salut. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT