PUBLICITAT

Andorra la Vella

El tercer pagador per als majors de 65 anys entrarà en vigor a l’octubre

Les prestacions i els productes farmacèutics s’afegiran en disposar de la recepta electrònica

Per Anna Casanova

El ministre de Salut, Albert Font, en una roda de premsa ahir.
El ministre de Salut, Albert Font, en una roda de premsa ahir. | SFGA/CEsteve

El règim del tercer pagador entrarà en vigor a partir d’aquest octubre per als majors de 65 anys. Així ho va anunciar el ministre de Salut, Albert Font, ahir en una roda de premsa per presentar el Decret de modificació del Reglament de l’accés a l’assistència sanitària pública. En aquest sentit, el ministre va recordar que aquest règim no comportarà que la CASS assumeixi el 100% de les prestacions, sinó que el pacient no haurà de pagar tot l’import en un primer moment perquè després sigui reemborsat i, per tant, només pagarà el que li pertoqui.

Així, els serveis que inclou la modificació són tots els actes i procediments mèdics, diagnòstics i rehabilitadors, com per exemple aquells que són efectuats per infermeria, fisioteràpia, ortofonistes, logopedes; i també consultes al dentista, actes quirúrgics, TAC o serveis de radiologia. «Hem inclòs actes que no s’havien recollit en l’acord, però no per generositat, sinó perquè hem entès l’encomana i l’hem ampliat», va remarcar Font. Tanmateix, l’entrada de les prestacions i els productes farmacèutics «haurà d’esperar una mica, perquè estem pendents de l’aplicació de la recepta electrònica», va indicar el ministre. Un fet que tardarà uns mesos fins que es disposin de les eines informàtiques que permetin el seu funcionament. Alhora, des del ministeri s’està treballant en què el client pugui escollir quin producte de la farmàcia prefereix, ja que els preus dels mateixos medicaments poden variar segons si provenen d’Espanya o de França.

Per la seva banda, la resta de la població també s’haurà d’esperar per poder beneficiar-se del règim del tercer pagador, pel fet que «s’ha escollit als majors de 65 anys per fer aquesta prova, no només perquè siguin vulnerables, sinó perquè és més fàcil identificar el sobrecost que suposarà» a la CASS, si és que en suposa algun, segons va observar Font. Paral·lelament, va valorar que «en un sistema ideal no hauria d’haver-hi ni un euro de més, però a la pràctica es veu que tota facilitació de qualsevol cosa augmenta el cost i és molt difícil d’avaluar». Així i tot, va explicar que la voluntat de l’Executiu és obrir el règim de forma esglaonada i progressiva fins a arribar a tots els residents.

D’altra banda, el president de la Federació d’Associacions de Gent Gran, Fèlix Zapatero, va valorar que «el que s’ha parlat a la roda de premsa em sembla molt positiu, i crec que és un avenç en matèria del tercer pagador». Zapatero també va considerar que a la gent gran li hauria agradat que a partir de l’octubre s’haguessin inclòs els medicaments amb recepta mèdica al règim, però va asserir que «entenc la posició que ha pres el Govern, ja que crec que s’han d’anar obrint portes i esperar per avaluar l’impacte que té el fet d’obrir aquestes portes», remarcant que «ja és una millora el fet que s’incloguin les radiologies, els actes de laboratori o la fisioteràpia».

Per acabar, el Partit Socialdemòcrata (PS) també va convocar una roda de premsa ahir a la tarda, en la qual es va denunciar que no s’està tirant endavant amb el que es va acordar a la proposta d’acord que va presentar al Consell General perquè s’implantés el tercer pagador amb caràcter general en un termini de dos mesos. «Si no m’equivoco, la unanimitat va votar per una aplicació generalitzada», va explicar el president del partit, Pere López. En aquesta línia, López va recordar que «la proposta parlava de les proves diagnòstiques, radiològiques i els productes farmacèutics amb recepta del metge referent o d’un metge especialista derivat pel metge referent». En canvi, el Govern només l’aplicarà als majors de 65 anys, i sense incloure els productes farmacèutics. El PS també va lamentar que el règim no s’hagi aplicat a tota la població. «Per a nosaltres, és igual de greu que una persona de 65 anys no es pugui fer una anàlisi que si li passa a algú de 50 anys», va indicar López, opinant que «hi ha una manca de voluntat política» per tirar el sistema endavant.

Amb tot, la consellera general Susanna Vela va exposar que l’argument que el programari informàtic no estigui preparat «és una excusa», tot indicant que no es pot imputar al consumidor de les mancances i la poca d’organització interna i que, en conseqüència, s’han de buscar alternatives com, per exemple, aplicar el sistema amb el qual es beneficien les persones cobertes al 100%. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT