PUBLICITAT

Canillo

Les tarifes elèctriques s’encariran el 2023 si no es redueix el consum

Un nou paquet de mesures d’estalvi entrarà en vigor a partir de setembre amb recomanacions

Per Anna Casanova

Silvia Calvó, Albert Moles i David Hidalgo durant el lliurament del segell Llum Verda de FEDA.
Silvia Calvó, Albert Moles i David Hidalgo durant el lliurament del segell Llum Verda de FEDA. | SFGA/JAViladot

La necessitat d’augmentar les tarifes elèctriques durant el 2023 dependrà de la despesa que es generi aquesta temporada de tardor-hivern, segons va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, qui també va assegurar que el Govern s’ha compromès a no augmentar els preus com a mínim fins a finals de 2022. No obstant això, i en un cas que sigui necessària aquesta pujada durant l’any vinent, no es plantegen increments tan forts del 50%, 80% o 100% com els que han adoptat els països veïns.

Paral·lelament, FEDA ha contribuït a frenar aquesta problemàtica donada per la crisi «fent una mica de tampó perquè no repercuteixi a les empreses i a les famílies», va valorar Calvó. Tanmateix, aquest fet ha suposat que la parapública hagi acumulat més de 10 milions de dèficit. En aquest sentit, la ministra va indicar que «no hem de parlar d’estalvi, perquè FEDA està comprant la llum a pèrdues» i, per tant, com menys electricitat compri a l’exterior, menys pèrdues i menys necessitat tindrà d’augmentar les tarifes de cara a l’any vinent.

Així doncs, el Govern i FEDA tenen l’objectiu d’assolir entre un 15% i un 20% d’estalvi del consum energètic a partir d’un nou paquet de mesures que l’Executiu té previst implementar a partir de setembre, tant al sector públic com al privat. En aquesta línia, el director general de la companyia, Albert Moles, va asserir que «és una eina molt bona per passar aquest daltabaix i que ens acostuma a mirar què gastem». Per tant, al llarg dels pròxims dies es realitzaran un seguit de reunions amb els comuns i les patronals per pactar quines de les mesures que se’ls aplicaran seran obligatòries o recomanacions. Per la seva banda, aquelles que facin referència a l’administració general seran de caràcter impositiu, i les dirigides a la ciutadania només consistiran en diverses recomanacions a tenir en compte. A més, «també es vol dur a terme una campanya per informar els ciutadans què poden fer des de les seves llars a favor d’aquest estalvi imprescindible i essencial fins que passi l’hivern», va remarcar la ministra.

D’altra banda, les estacions d’esquí són el consumidor més gran d’energia del país, ja que la despesa suposa entre un 5% i un 7% de la seva xifra d’ingressos. Per tant, el director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, va mostrar el seu compromís amb la reducció energètica no només amb la recent adquisició de la certificació d’electricitat 100% sostenible de FEDA, sinó que «també s’està treballant amb l’optimització del consum amb la reducció de costos passius com l’aïllament o els horaris, el cultiu de neu i el canvi de ginys antics per uns de més eficients», va indicar.

Amb tot, Calvó va remarcar que «amb el comportament de tots aquest hivern, de les empreses, els ciutadans i l’administració general, podrem fer un balanç de la situació i saber quant haurem d’incrementar les tarifes, perquè FEDA no pot suportar més la situació actual». 

 

Ensisa rep el certificat Llum Verda de FEDA

El director general de FEDA, Albert Moles, va lliurar ahir el segell Llum Verda al director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, en motiu que és la primera empresa d’Andorra que ha acreditat que tota l’energia elèctrica que consumeix és d’origen renovable. Aquesta distinció té una validesa de 12 mesos a comptar des de la seva emissió. A més, el fet que tota l’energia consumida sigui d’origen renovable permet reduir les emissions de CO2 generades, i en el cas de Grandvalira Soldeu-El Tarter representa una reducció de la seva petjada de carboni al tomb del 50%. Per la seva banda, Hidalgo va indicar que obtenir el segell «és un pas molt important per a nosaltres, i un pas més que acompanya l’actuació responsable de tots els treballadors de la societat, que va en línia amb els nostres darrers 20 anys», remarcant alhora el compromís de Grandvalira per l’eficiència energètica. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT