PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els guies de muntanya valoren una temporada d’estiu «regular»

El client particular espera a última hora per fer la seva reserva

Per Anna Casanova

Una imatge d’arxiu d’una visita guiada a Ordino.
Una imatge d’arxiu d’una visita guiada a Ordino. | Alex Lara

El president de l’Associació de Guies i Acompanyants d’Andorra (Agama), Jordi Iglesias, va assegurar que aquesta temporada d’estiu està sent «regular» per als guies de muntanya i, en aquesta línia, va apuntar que «jo ho comparo amb l’any passat i hi ha menys clients, grups internacionals i reserves respecte a la temporada anterior». Paral·lelament, el guia Dani Ginesta també va valorar que «els grups de turistes francesos que acostumem a tenir al mes de juny han respost correctament, però potser són els que més han anul·lat les reserves a última hora». A més, Ginesta va lamentar que abans de la pandèmia treballava amb grups de japonesos, però aquests no han tornat després de la covid. Entre els clients, «també treballem amb catalans, espanyols i, en general, de proximitat», va exposar.

En l’àmbit de reserves, el guia de muntanya va indicar que «penso que hem baixat una mica. Els mesos de juny i juliol han anat força bé, però potser n’hem perdut uns pocs al mes de setembre». Paral·lelament, va asserir que la tendència que ha observat enguany és que el client particular espera més per a última hora a realitzar la trucada de reserva. «Abans ho agafava amb més antelació i, ara, a vegades truquen d’un dia per a l’altre». Tanmateix, va explicar que depèn de cada empresa o autònom.

Sobre els ingressos, el guia de muntanya va expressar que «personalment, encara no he arribat als nivells prepandèmics, penso que falta poquet. Això sí, dependrà de com vagi el mes de setembre, però crec que un pèl per sota».

Altrament, i amb relació a les previsions per al mes d’agost, el president de l’Agama va assenyalar que «de moment, no està anant com hauria d’anar, com esperava que anés, i la veritat és que amb la situació actual la gent no vol gastar-se diners». Per la seva banda Ginesta va opinar que «així i tot, les meves previsions són positives».

Amb tot, i al voltant de la situació actual del sector, Ginesta va remarcar que creu no falten professionals, ja que ell mateix té la sort de treballar del que li agrada des de fa anys, però «als companys que surten de l’escola els costa incorporar-se, i no sé fins a quin punt tothom pot arribar a viure tots els mesos de l’any d’això». Per tant, va informar que molts d’ells compaginen l’esquí alpí amb la feina de monitor a l’hivern. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT