PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats lamenten que s’han tombat totes les seves propostes

La CEA saluda l’aprovació de tres mesures però critica l’actitud del Govern en el procés de concertació

Per Albert Belis

Un instant de la trobada, celebrada aquest matí.
Un instant de la trobada, celebrada aquest matí. | Govern d\'Andorra

La reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que el Govern ha convocat a l’edifici administratiu ha acabat amb l’acceptació per part de l’Executiu de només tres propostes de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i cap de les que havien presentat ja fa setmanes els sindicats per pal·liar els efectes de l’increment del cost de la vida en el poder adquisitiu dels ciutadans i les empreses. En aquesta nova trobada del CES després de la presentació del paquet de mesures del Govern, algunes de les quals ja han estat aprovades i d’altres encara estan pendents de passar pel sedàs del Consell General, hi han pres part el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per part del Govern; el president de la CEA, Gerard Cadena, i el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach.

«Ha anat fatal, ja que ens han tombat totes les propostes que havíem fet i, d’aquesta manera, el Govern demostra la sensibilitat que té, ja que s’estima més premiar els inversors especulatius en contra de la classe mitjana i treballadora, perquè, per exemple, amb 650 euros de pensió mitjana, els padrins hauran de viure de la caritat dels fills o emigrar», ha lamentat Ubach. I pel que fa als treballadors, «com que no volen tocar res que faci referència a l’habitatge, hauran d’anar a viure de Coll de Nargó en avall».

La reunió ha durat una hora i mitja aproximadament i, en el cas dels sindicats, segons ha relatat el líder sindical, el Govern ha enumerat totes les propostes que havien consensuat els sindicats i les ha anat rebutjant una a una. A més, «no ens han presentat cap esmena o cap proposta alternativa, sinó que es van limitar a fer-nos saber que el Govern les desestimava, perquè les veien contraproduents, sense entrar a argumentar-ne els motius».

Amb aquesta situació, el secretari general de l’USdA ha qualificat el diàleg social a tres bandes entre el Govern, la patronal i els sindicats com a «fallit» i per això «hem fet constar en acta que estem molt decebuts amb la reunió del CES, i la resposta que vam rebre és que en prenien nota». Així doncs, «el resum és que pobre Andorra, tenim el país que ens mereixem, ja que hi ha una majoria absoluta de 8.000 persones que manen amb mà de ferro sobre 80.000 habitants», ha denunciat Ubach.

Per part de la patronal, tampoc ha quedat massa contenta amb el Govern, ja que els hi han refusat la majoria de propostes i només els hi han acceptat tres. Així, l’Executiu ha comprat la rebaixa del preu del carburant, sobretot en el cas del gasoil, en els vehicles d’empresa (maquinària pesant, transportistes, autobusos o taxis), en una forquilla que oscil·la entre els 7 i els 24 cèntims, segons l’eficiència del vehicle, en una decisió que ha conciliat la posició de l’Executiu i de la CEA. Al mateix temps, també s'ha acceptat l’ajut a la digitalització de les empreses mitjançant la concessió de crèdits tous a partir del mes vinent. Per últim, els representants del Govern han accedit a la petició de la patronal d’ajornar un any la presentació dels comptes en format digital per part dels autònoms en l’IRPF, de manera que es podrà continuar fent en paper durant els 12 mesos vinents.

Tot i això, segons Cadena, «esperàvem que hi hagués una mica més de concertació entre patronal i sindicats, amb més oportunitats per al diàleg i trobar uns mecanismes que poguessin satisfer totes les parts; en canvi, des de l’Executiu se’ns ha dit que féssim les nostres propostes i nosaltres us direm si sí o si no», ha lamentat el president de la CEA. En resum, «si hi hagués hagut més debat, hauríem arribat a acords puntuals o que les postures no estiguessin tan allunyades com ara».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT