- El projecte es troba en fase embrionària i contempla bàsicament l’Alt Urgell i la Cerdanya
- El Govern treballa per obtenir una IGP de la Unió Europea per a la vedella de raça bruna
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA
- El ministre Alay, a la dreta, saluda Nomen, ahir. Foto: TONY LARA
El Departament d’Agricultura està estudiant la possibilitat de portar bestiar de les comarques veïnes de l’Alt Urgell i la Cerdanya a l’escorxador nacional, per tal de sacrificar aquí els animals i amb l’objectiu que l’equipament deixi de ser deficitari. Així ho va explicar el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, en la compareixença davant de la Comissió Legislativa d’Economia que va tenir lloc ahir al matí a la Casa de la Vall. A més, Alay va anunciar que, d’acord amb la societat Ramaders d’Andorra, s’ha decidit treballar per aconseguir una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la raça bruna i donar, mitjançant aquesta distinció atorgada per la Unió Europea, un nou impuls a la carn de qualitat que es produeix al país.
En aquests moments, i tenint en compte les dades corresponents a l’any passat, l’escorxador nacional està sacrificant uns 2.200 animals a l’any. Aquesta xifra està per sota de la capacitat de l’equipament, que, ara per ara, i amb una gestió externalitzada, resulta deficitari. Tot i que Alay no va dir quina quantitat d’animals seria òptima de cara a la viabilitat financera de l’escorxador, el ministre sí que va voler deixar clar que, en aquest projecte encara embrionari, s’estan tenint en compte tant els aspectes econòmics com els mediambientals.
De fet, el president de la Comissió Legislativa d’Economia, Eusebi Nomen, va recordar que el dèficit econòmic és un dels motius pels quals han tancat la majoria d’escorxadors municipals de Catalunya. Ara bé, més enllà d’aquestes consideracions econòmiques, Nomen va assenyalar que un altre dels problemes que presenten aquestes instal.lacions és que són “font de pol.lució”. Alay va respondre que, com a titular tant d’Agricultura com de Medi Ambient, té en compte també aquesta qüestió i que “s’estudiarà igualment què cal fer amb la depuradora de l’escorxador si es produeix una ampliació de l’activitat”.
earasa@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.