PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El consolat atén uns 100 turistes, mentre alguns ja han pogut tornar

Uns 30 ucraïnesos esperen una solució en un hotel de la capital que tenen pagat fins al dia 1

Per Laia Bautista, Albert Belis

Mònica Bonell, ahir durant la seva participació en l'assemblea del Consell d'Europa.
Mònica Bonell, ahir durant la seva participació en l'assemblea del Consell d'Europa. | DA

En el segon dia d’invasió russa a Ucraïna, va continuar l’activitat frenètica a la seu del Consolat Honorari d’Ucraïna a Andorra. El cònsol honorari, Antoni Zorzano, va explicar que estava atenent a un centenar de turistes d’aquest país. En concret, un grup de 40 persones es troben en un hotel d’Andorra la Vella, amb les despeses pagades fins al dia 1 de març i a l’espera d’una solució a partir d’aquesta data. De fet, nou integrants d’aquest grup havien aconseguit marxar i ja només en quedaven 31. I no van ser els únics, ja que alguns dels tres centenars de visitants ucraïnesos que estan a Andorra havien tornat al seu país «preocupats per la família», la majoria per aire fins a ciutats properes i després per terra. «Estem treballant solucions sobre la marxa, i cada cop hi ha més gent que s’ofereix per ajudar, així com les institucions», va explicar Zorzano. De fet, els turistes ucraïnesos continuaven sense poder pagar amb les seves targetes de crèdit i molts només tenien assegurada l’estada fins al dia 1.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos a Andorra, Anastasia Kravets, va explicar que estava fent gestions diverses, algunes de les quals coordinades amb el consolat i d’altres pel seu compte. En algun cas, ajuden a turistes del seu país que es troben a Andorra per visitar familiars o per negocis, i que havien aconseguit lloc en els seus domicilis, i també fan gestions per als mateixos familiars que viuen a Ucraïna amb diners i transport. «La veritat és que el drama ha unit més els ucraïnesos que vivim a Andorra, i fins i tot també amb alguns russos, mentre que lamento que no hem trobat tant la solidaritat entre la població local», va assegurar. En aquest sentit, va afegir que entre la població russa resident hi havia dos tipus de reaccions: els que lamentaven la guerra i s’oferien per ajudar, i els que no en volien ni sentir a parlar.

D’altra banda, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va demanar ahir al Govern «neutralitat, com sempre ha fet Andorra, un fet que ens ha donat 700 anys de pau», va afirmar. I va afegir: «Neutralitat per tots els temes geopolítics i sobretot en l'àmbit de conflictes armats». Per últim, va demanar «respecte» per a la comunitat russa que viu a Andorra. Per un altre costat, la presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata, Mònica Bonell, va participar ahir en la reunió extraordinària del comitè mixt de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), on es va abordar la invasió russa a Ucraïna, amb la intervenció de les dues delegacions implicades.

El conflicte armat perjudica algunes agències de viatges

Un dels sectors més perjudicats per la pandèmia van ser les agències de viatges i, després de l’agressió de Rússia a Ucraïna, les empreses que treballen amb turistes provinents de l’Europa de l’est lamenten que la seva situació avui dia s’ha tornat insostenible. La copropietària de l’agència de viatges Open Andorra, Yulia Kovaleva, va manifestar que tot i la precària situació a la qual s’enfronten a causa de la covid i la guerra, ara se centren a ajudar als ucraïnesos a tornar al seu país. «Molts d’ells estaven al Principat fent turisme i esquiant. Arran de l’esclat del conflicte la passada matinada, molts d’ells van haver d’anul·lar les seves activitats», va explicar. A més va detallar que des de l’agència van poder fer arribar tres famílies a Barcelona, de les quals dues van agafar un vol fins a Polònia i una d’elles –formada per vuit persones– encara es troba al Principat. «Des de l’agència els oferim la nostra ajuda buscant-los vols o pisos a Andorra», va assegurar Kovaleva.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT