Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Sindicats i patronals demanen el contracte de treball per escrit

  • Insten el Govern a redissenyar el Servei d’Ocupació i a canviar la política de quotes
  • Volen que es creï la Comissió pel Desenvolupament Econòmic i pel Treball

IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La reunió dels sindicats i les patronals que va tenir lloc ahir al vespre a la seu de la CEA a la capital. Foto: TONY LARA

La segona reunió entre els representants dels sindicats i de les patronals va concloure ahir al vespre amb acords concrets sobre la taula: Els agents econòmics i socials van acordar demanar que el contracte de treball sigui obligatòriament per escrit, així com instar al Govern per a redissenyar la política d’immigració per fer-la més adaptada a la realitat laboral del país i aconseguir un equilibri entre la priorització del mercat de treball intern i les necessitats de personal de les empreses.

Els representants de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la Petita i Mitjana Empresa (Pime), la Unisó sindical d’Andorra (USdA), el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i el SAT2TICO, van acordar ahir demanar un contracte laboral de forma escrita. Ja durant la reunió celebrada la setmana passada –a la qual la Pime encara no havia estat convidada– es va evidenciar la coincidència d’opinions entre els sindicats i la patronal en aquest punt. Tant els uns com els altres han arribat a la conclusió que un contracte de treball amb forma escrita és una garantia, tant per als treballadors com per als empresaris. Per a què aquesta mesura sigui efectiva, però, el Consell General haurà de modificar la legislació social vigent, una tasca en què els Grups parlamentaris del PS i ApC fa mesos que estan treballant.

Els altres tres acords a què sindicats i patronals van arribar ahir van en la línia de demanar al Govern un replantejament de la política d’immigració i treball. El punt principal d’aquest replantejament passaria per l’adopció de la quota oberta permanent individualitzada. Aquest canvi suposaria abandonar el sistema actual, en què l’Executiu convoca periòdicament quotes limitades de residència i treball, per un altre en què les necessitats concretes de personal de cada empresa es resolen de forma individualitzada.

A grans trets, el funcionament d’aquest nou sistema comporta que quan una oferta laboral s’inscriu al servei d’ocupació es comprova si hi ha algun treballador disponible que reuneixi els requisits per ocupar el lloc de treball. Si no hi ha cap persona inscrita al servei d’ocupació que sigui idònia per ocupar el lloc de treball, l’empresa en qüestió podrà procedir automàticament a contractar un treballador provinent de l’estranger. D’aquesta manera, segons els sindicats i les patronals, es dóna prioritat al mercat de treball intern i, a la vegada, es permet donar una ràpida solució a les necessitats específiques de cada empresa.

iandreu@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu