Andorra la Vella
El sector serveis podrà escollir si demana el certificat Covid als clients
L’oci nocturn manté una setmana les condicions d’obertura en el marc de la prova pilot actual
El Govern aprovarà la setmana vinent el nou decret de mesures al voltant de la pandèmia del coronavirus a Andorra. La principal novetat és que incorporaran el requeriment del certificat Covid pel sector serveis, és a dir, per bars, restaurants, la cultura i els actes esportius. No obstant això, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va avançar que l’obligació de demanar aquest document per accedir als locals serà voluntari, i s’estipularan les restriccions en funció de si l’establiment utilitza aquest control o no. «Amb l’experiència de l’oci nocturn hem vist que demanar el certificat Covid a l’entrada disminueix molt el risc de contagi», va indicar Benazet, que va explicar que «les mesures seran molt més relaxades» en els negocis que optin per demanar aquest document. En qualsevol cas, el ministre no va compartir les noves condicions que entraran en vigor amb el nou decret, ja que tal com va explicar, «ho estem acabant de treballar amb els col·lectius implicats».
En qualsevol cas, quedaran fora de la possibilitat d’escollir el model d’accés els esdeveniments amb més de 1.000 persones i l’oci nocturn, que l’hauran de demanar sempre. I, al voltant d’aquest darrer sector, el titular de Salut va informar que es prolongava una setmana més l’estudi observacional actual i a l’espera que es definissin les noves condicions amb el nou marc normatiu la setmana entrant. Una prova pilot que, tal com va recalcar el ministre, «ajudarà a definir el futur decret». I, per donar tranquil·litat al sector, va declarar que «l’oci nocturn seguirà obert els pròxims mesos, si no hi ha canvis en la incidència de la pandèmia». Així mateix, pel que fa als camps de neu, Benazet va incidir que s’aplicarien les mateixes restriccions que a la resta d’ambients: possibilitat de no dur mascareta però guardant la distància de seguretat als espais exteriors, i opció de demanar el certificat Covid a les àrees de restauració. En darrera instància, el ministre es va referir als comerços, apuntant que no s’hi aplicarà l’ús de l’acreditació de l’estat de salut respecte del virus perquè «seria molt difícil de controlar». Paral·lelament, el Govern està treballant en una nova aplicació de lectura dels certificats amb el codi QR.
Menys incidència
Pel que fa a l’actualització sanitària, el titular de Salut va informar ahir que s’havien detectat cinc nous positius al Principat, que elevaven el total d’infectats fins als 15.577. A més, els casos actius es van reduir fins als 163, i també va anar en descens la taxa de reproducció, que era d’1,71. Per aquest motiu, Benazet va considerar que «el repunt dels darrers dies es va limitant», a la vegada que va insistir que la majoria dels nous infectats són entre els menors de 16 anys, és a dir, la població menys vacunada. «El patró actual de transmissió és que es produeix sobretot en la població poc vacunada, com la infantil i l’adolescent, però que un cop arriba als adults, ja vacunats, es va esmorteint», va detallar el ministre. De fet, el titular de Salut també va posar en relleu que, segons s’ha pogut calcular amb els contagis d’Andorra, els no vacunats tenen un risc sis vegades més gran de contraure la malaltia que els vaccinats.
En aquest sentit, Benazet va confirmar que s’havien detectat persones infectades amb la variant delta plus al país, tot i que va indicar que, clínicament, no hi ha gaire diferència amb la delta, si bé la plus seria més transmissible. Sobre la resta de dades epidemiològiques, el Govern va explicar que hi havia tres ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i un més a l’UCI, amb ventilació mecànica. I respecte de la població escolar, hi havia 20 aules en vigilància activa: set de total i 12 en parcial.