PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els apartaments turístics no veuen possible acollir temporers

Saetde allotjarà part del seu personal a l’edici comunal de la Solana del Pas de la Casa

Per Laia Bautista

Imatge d’arxiu d’apartaments turístics a la zona de Canillo.
Imatge d’arxiu d’apartaments turístics a la zona de Canillo. | Maricel Blanch

Els apartaments turístics no veuen possible acollir temporers durant la temporada d’hivern d’enguany, segons va informar a EL PERIÒDIC el president de l’Associació d’Empreses d’Apartaments Turístics (AEAT), Àlex Ruíz. «Per aquesta temporada és molt difícil, perquè ja tenim els apartaments reservats», va dir. 

En aquest sentit, va posar en relleu que en la darrera reunió que va tenir amb el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, aquest va anunciar que volia parlar amb el col·lectiu de l’AEAT en relació amb l’adquisició d’apartaments turístics per als temporers. «Vull escoltar la proposta del cònsol», va manifestar Ruíz, deixant clar que «s’hauria d’haver plantejat amb molts mesos d’antelació», com per exemple, abans del mes de juny quan encara no tenen reserves per a la temporada d’hivern. Tot i això, el president va aclarir que no tanca la porta a estudiar la proposta del cònsol canillenc sempre que els hi especifiquin quins avantatges tindrien o si tenen plantejat oferir-los subvencions. Ara bé, «si he de renunciar a tots els lloguers que ja tinc reservats, no obtindrem cap benefici i tampoc ens donaran cap mena d’ajuda, aleshores és inviable al 100%», va subratllar Ruíz, puntualitzant que el 95% dels ingressos anuals els adquireixen durant la temporada d’hivern.

Un dels aspectes que més preocupa a les empreses d’apartaments turístics són els desperfectes que podrien causar els temporers en els seus immobles. «Fa un any i mig, quan va esclatar la pandèmia, molts dels meus associats i jo mateix vam allotjar en blocs sencers als temporers que no podien sortir d’Andorra en aquell moment. Gran part dels apartaments van quedar en un estat molt deplorable», va recordar el president de l’AEAT. Per aquest motiu, Ruíz va posar de manifest que, en el cas que els apartaments turístics tornin a acollir a temporers, que el Govern es plantegi fer-se càrrec dels desperfectes que puguin causar aquests en la propietat de lloguer.

En la darrera taula d’habitatge  el cònsol de Canilo va dir que hi ha 8.700 habitatges buits, segons Ruiz. L’estudi es va fer amb FEDA comprovant el moviment de consum dels pisos. Per aquest motiu, el president de l’AEAT va proposar que si el 25% d’aquests habitatges es posessin en circulació, s’acabaria amb el problema de trobar allotjament per als temporers.

Saetde/ En una altra línia, ahir es va fer públic al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) l’adjudicació definitiva de la concessió administrativa temporal per a la gestió i explotació de les unitats immobiliàries de l’edifici la Solana del Pas de la Casa. En aquest cas, l’empresa que es beneficiarà de l’immoble serà Saetde amb un cost de 46.800 euros per una durada de sis mesos a partir del 29 d’octubre del 2021. 

Des del Comú d’Encamp, van deixar clar que aquesta acció és una mesura per facilitar l’habitatge als temporers, assenyalant que és l’empresa qui assignarà els pisos als temporers i no a la viceversa. L’edifici de la Solana, ubicat entre el carrer de la Solana i el carrer de les pistes, podrà acollir un total de 54 persones que es distribuiran entre els 15 pisos que té l’habitatge d’una, dues i tres habitacions. En aquest sentit, les unitats immobiliàries que hi ha són cinc pisos d’una habitació, vuit de dues i dues de tres. 
El comú va estipular en l’apartat sis de la descripció de les unitats immobiliàries del plec de bases del concurs que el preu que es fixa per a cada tipologia de pis és de 400 euros al mes per un apartament d’una habitació, 550 per un de dos i 700 euros per un de tres. A més, cada unitat tindrà una plaça d’aparcament i un traster. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT