PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotelers comencen a tenir un volum «bo» de reserves per Nadal

El pont de Tots Sants deixa una ocupació del 80% en els establiments associats a l’UHA

Per Lídia López

Vianants de l’avinguda Meritxell presencien un dels espectacles de l’Andorra Shopping Festival.
Vianants de l’avinguda Meritxell presencien un dels espectacles de l’Andorra Shopping Festival. | L. L.

Els establiments hotelers andorrans comencen a tenir un volum de reserves considerable per les pròximes festes nadalenques. Així ho va explicar la directora d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Meritxell Cassi, que va assegurar que «hi ha un volum bo de reserves per aquestes dates», indicant que «les ocupacions comencen a ser ja força bones». Aquesta dinàmica trenca amb la tendència dels darrers mesos en el sector hoteler, que s’ha avesat a unes reserves d’última hora que «generen una certa incertesa perquè l’entrada més important de reserves no arriba fins el dimarts a la nit». Així, Cassi va compartir que «de cara a l’hivern, i en especial per les jornades més altes com és Nadal i per Carnaval, el client s’està comportant d’una altra manera del que ha sigut l’estiu, i reserva amb molta més anticipació». En definitiva, la directora va valorar que «el client de l’hivern és més previsor».

Sigui com sigui, pel darrer pont de Tots Sant, l’última hora ha estat la tipologia de reserva més important del cap de setmana llarg per l’AHA, ja que Cassi va incidir que «estem detectant que la principal diferència respecte d’abans de la pandèmia és que la gent reservava amb molta més anticipació». En aquest sentit, la directora va puntualitzar que durant la darrera festivitat, els establiments de l’agrupació han registrat «bones ocupacions en general», i va destacar especialment els números assolits al centre, que «tant divendres, com dissabte, com diumenge, han sigut dies amb moltes pernoctacions». Així mateix, a les parròquies altes, va indicar que els registres també havien estat positius, però amb una menor quantitat de clients la primera nit del pont.

Per la seva banda, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), va informar ahir que l’ocupació mitjana de les tres nits de Tots Sants havia estat d’un 80%. «Les valoracions són positives, perquè la previsió estava en una ocupació per sobre del 70% i hem pogut arribar al 80, i penso que vuit de cada 10 llits plens és una dada força bona», va declarar el director de l’UHA, Jordi Pujol, que va recalcar que «aquestes xifres són molt similars a les del 2019 o el 2018». Així mateix, dins dels registres, Pujol va destacar que «la nit del dissabte al diumenge hem tingut una ocupació del 100%».

Aquest context favorable durant el pont també s’ha donat al Pas de la Casa, on els comerciants es van mostrar satisfets pels visitants que s’han acostat a la població els tres dies. «Estem contents. Hem treballat bastant bé, i com ho fèiem per aquestes festes quan no hi havia la Covid», va reconèixer el president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramon. Cal tenir en compte que, segons va explicar, els mesos d’octubre i novembre, la població encampadana té un ritme de treball «irregular», amb una activitat molt concentrada el cap de setmana i que fluctua molt.

Amb candeletes per l’hivern

Per tot plegat, tenint en compte que el mes de novembre correspon a la temporada baixa pel que fa al turisme, hotelers i comerciants tenen ja al cap l’arribada de la neu i la temporada d’hivern. «Fins al pont de la Puríssima, tindrem una activitat molt més fluixa entre setmana, i esperem tenir bones ocupacions pel cap de setmana», va manifestar Cassi. I en una línia similar, Pujol va recalcar que «ara seguirem treballant com puguem, sobretot els caps de setmana, per tal d’arribar a la Puríssima o la setmana d’abans si és que neva i obren les pistes, en plena forma». Cal recordar que el pont de la Puríssima és festiu arreu d’Espanya, i coincideix amb dues festivitats molt seguides: el 6 de desembre, dia de la constitució espanyola, i el 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció. Enguany, aquests dies s’escauen en dilluns i dimecres, cosa que es tradueix en cinc dies potencials d’activitat pel turisme d’Andorra.

I des del Pas de la Casa, Ramon va mostrar-se esperançat que, quan les pistes obrin, «confiem treballar igual que quan no hi havia coronavirus». «Esperem que l’hivern sigui bo i que es pugui obrir sense cap problema, perquè la gent té ganes d’esquiar i de fer una vida el més normal possible», va sentenciar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT