PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CEA considera «molt petita» la bossa de personal de serveis

Andreu apunta que el final dels ERTOs no ha estat un «daltabaix» pel sector perquè ja sabia que s’acabarien

Per Lídia López

Turistes es fan fotografies en un punt icònic de la capital, els darrers dies.
Turistes es fan fotografies en un punt icònic de la capital, els darrers dies. | L. L.

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) considera que la bossa de rotació de personal del sector serveis, especialment de dependents de comerços i hostaleria, és «molt petita». Així ho va manifestar el gerent de la patronal, Iago Andreu, que també va puntualitzar que aquesta situació no és d’ara, sinó que ja passava abans de la pandèmia del coronavirus. «Hi ha una mancança de personal que ha estat, d’alguna manera, sobrevinguda», va considerar el gerent pel fet que «el sector serveis, que normalment és el que ocupa més persones a Andorra, ha tornat a obrir després de mesos que per la poca mobilitat i les restriccions, molts negocis estaven tancats o a mig gas i amb els treballadors en ERTO», va exposar Andreu, que va afegir que «pot semblar una mica contradictori de dir que fins fa un mes i mig o un mes encara hi havia gent als ERTOs i ara en canvi falta personal, però les dades són les que són».

En aquest sentit, el gerent de la CEA va apuntar que segons les darreres xifres estadístiques del Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) que han pogut analitzar, «les dades d’inscrits al servei d’ocupació, és veritat que continuen sent altes en comparació amb abans de la pandèmia, tot i que han anat baixant», i observant en concret el grup que comprèn els professionals dels serveis «al maig, que era encara un mes fluix, estaven en 285 persones». Precisament ahir es va publicar l’informe d’Estadística sobre el moviment laboral registrat al Servei d’Ocupació corresponent al mes de juny, i on la categoria de Treballador de serveis, restauració, protecció i venedors mencionada per Andreu, presentava un total de 197 persones en cerca de feina, és a dir, un 30,87% menys que el mes passat. Així mateix, també és rellevant el fet que el nombre de llocs de feina oferts per aquest grup era de 278 al maig, mentre que el juny es va cloure amb 399 ofertes, un 43,52% més. 

És per aquest motiu que el gerent de la CEA va valorar que «una bossa d’unes 100 o 200 persones que busquen feina per aquest sector, que dona feina a milers i milers de persones, doncs és una bossa de rotació molt petita», a banda de considerar que «d’aquest centenar de persones dins de la categoria, no tothom compleix el perfil per un lloc determinat», fent referència a demandes explícites per algunes ocupacions com horaris o idiomes, i per aquest motiu «el problema hi continua sent». Però, tal com va assegurar el gerent de la patronal, aquesta circumstància no és nova, i tot i que «ara estàvem tenint un any i mig estrany per la Covid, això ja passava abans, ha estat una constant». 

Quotes d’immigració i ERTOs

Alguns actors del teixit econòmic, i en especial de l’hostaleria, han posat sobre la taula la necessitat d’ampliar les quotes d’immigració per poder accedir a més treballadors. Per la seva banda, Andreu va detallar que «no és que la quota estigui tancada necessàriament, sinó que el que passa és que has de passar pel servei d’ocupació per veure si hi ha algú que té el perfil abans de poder contractar algú de fora d’Andorra», a la vegada que va reconèixer que «entenem que el Govern, d’alguna manera, ha volgut fer una política conservadora per intentar fer baixar els números dels inscrits al Servei d’Ocupació, i és un objectiu que compartim; però evidentment, el que ens arriba des de les empreses, i especialment, de les del sector serveis, és que continua faltant aquesta mà d’obra», i és aquesta mancança la que li haurien traslladat a l’Executiu. Sigui com sigui, el gerent va determinar que «la situació no ha canviat respecte de l’últim cop que es va parlar».

Així mateix, al voltant de la finalització dels ERTOs –legislats al Principat com a Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) i Reducció de la Jornada Laboral (RJL)–, la CEA troba que «era esperat, en el sentit que des de feia mesos se sabia que els ERTOs s’havien d’anar circumscrivint o deixant a aquells sectors més afectats». És a dir, que segons el gerent de la patronal, les empreses, i sobretot les de l’hostaleria, que han estat de les darreres en deixar de fer servir aquesta eina, «ho tenien clar i s’han pogut planificar durant mesos, així que no crec que hi hagi hagut un gran daltabaix per això».

No obstant això, des de la CEA pensen que «el volum de negoci no és ni de bon tros el que hi hauria en un estiu normal perquè encara hi ha aquesta incertesa», i per les restriccions de mobilitat a molts països. Per això, Andreu considera que aquest fet comporta que «els establiments que visquin més de la touroperació pateixen més que els que viuen dels clients de proximitat», sentenciant que «una bona temporada turística no ho està sent per a ningú, però per a alguns està sent més dolenta que per a altres». En qualsevol cas, el gerent de la CEA va indicar que, a excepció de l’oci nocturn i les agències de viatges, que són els sectors que mantenen la possibilitat d’acollir-se a les STCT i les RJL, «la represa de l’activitat ha estat generalitzada», i que a partir d’ara, «ja no és una qüestió que es pugui resoldre amb ERTOs, és una situació que comportarà que les empreses hagin de prendre decisions al voltant de redimensionar les seves plantilles». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT